Yan An v finalu OP Švedske končal zmagoviti niz Fan Zhendonga

T.S., 01.12.2013
Razno

Pester spored na koledarju turnirjev serije World Tour ob koncu tekmovalne sezone 2013, se je danes zaključil v Stockholmu, kjer so s konkurenco znova pometli Kitajci.

Zgodba OP Švedske, ki je od srede do danes potekal v prestolnici Stockholmu, je bil znova 16-letni čudežni deček Fan Zhendong, ki je v četrtfinalu rešil zaključno žogico kitajskega državnega prvaka Zhou Yuja, nato pa v polfinalu z 11:9 v odločilnem nizu ugnal še 2. igralca sveta Xu Xina. S tem je aktualni svetovni mladinski prvak – lani v Hyderabatu je slavil kljub dejstvu, da je bil pri 15 letih še kadet – prišel do senzacionalnih 17 zaporednih zmag na turnirjih serije World Tour in se po zmagah na Poljskem in v Nemčiji prebil še v finale v domovini največjega namiznoteniškega genija vseh časov Jan Ove-Waldnerja.

Navkljub vsemu pa Fanu ni uspelo priti do hattricka naslovov, saj ga je v finalu po šestih nizih (12:10, 13:11, 9:11, 11:5, 9:11, 11:6) zaustavil trenutno 8. igralec sveta Yan An, ki je prišel sploh do svoje prve zmage na World Tourjih.

Posebno zgodbo je na Švedskem spisal tudi eden izmed junakov letošnjega evropskega prvenstva v Schwechatu Grk Panagiotis Gionis, ki je na svojem 54. nastopu na turnirjih serije World Tour prvič prišel v četrtfinale. Še več, tam je ugnal Hung Tzu-Hsianga in se uvrstil celo v polfinale, kjer je moral danes priznati premoč kasnejšemu zmagovalcu turnirja.

Karizmatični Grk Panagiotis Gionis je na EP v Schwechatu navduševal v ekipnem delu, kjer je Grčijo popeljal v finale, pri posameznikih pa je osvojil bronasto kolajno.

Karizmatični Grk Panagiotis Gionis je na EP v Schwechatu navduševal v ekipnem delu, kjer je Grčijo popeljal v finale, pri posameznikih pa je osvojil bronasto kolajno.

Žensko krono v Stockholmu je s finalno zmago s 4:2 nad Li Xiaodan osvojila Chen Meng, poraženka finala posameznic pa lahko zadoščenje išče v zmagi na turnirju dvojic, kjer je moči združila z Mu Zi.

Zanimive so bile moške dvojice, kjer se je kitajsko vodstvo reprezentanc znova odločilo za potezo, ki v zadnjem času postaja stalnica in sicer so Kitajci nastopili v paru z evropskimi igralci. Iniciativa, s katero želi Kitajska namiznoteniška zveza popularizirati namizni tenis in spodbuditi preostali svet k tršemu delu – kitajski namiznoteniški trg se zaradi prevelike dominacije njihovih igralcev trenutno nahaja v težki situaciji -, je bila tudi na Švedskem zelo lepo sprejeta. Naslova sta se na koncu veselila Xu Xin in Jens Lundqvist, ki sta v finalu 3:1 odpravila navezo Yan An/Pär Gerell.

Turnirji serije World Tour štejejo za posebno točkovanje, na podlagi katerega bodo najboljši igralci letošnje sezone med 6. in 9. januarjem nastopali na ITTF World Tour Grand Finals z nagradnim skladom kar $1.000.000.