Tokić na Filipinih z dr. Kondričem organiziral humanitarno akcijo

T.S., 12.06.2013
Razno, Vse novice

Te dni se naš najboljši namiznotenisač Bojan Tokić skupaj z dr. Miranom Kondričem, njegovo hčerko Lijo Kondrič, svojim dekletom Moniko Molnar in nosilko bronaste kolajne z ekipnega EP leta 2005 Heleno Halas mudi na Filipinih, kjer je naša odprava organizirala humanitarno akcijo. Tokića je najbolj impresioniral odziv domačinov, ki znajo še tako preproste stvari izjemno ceniti.

Zgodba se je začela leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Yokohami na kongresu znanstvene komisije, kjer sta se novoizvoljeni predsednik ITTF-ove znanstvene komisije dr. Miran Kondrič in njegova hčerka Lija spoprijateljila s Filipincema Oscarjem Santelicesom in Petrom Cuom. Že takoj na Japonskem so prijazni Filipinci Mirana povabili, da pride k njim na obisk in pripravi predavanje o fizični pripravi. V zameno bi bili oni dobri gostitelji in bi mu razkazali naravne lepote Filipinov. Miran je ponudbo sprejel in se oktobra 2009 zmenil za prvi obisk, po katerem se je v domovino vrnil navdušen nad Filipini, prijaznostjo prebivalcev in splošnim zanimanjem za namizni tenis v tej pacifiški državi.

Kmalu po prvem obisku Filipinov je dr. Kondrič skoval načrt o organizaciji humanitarne akcije skupaj z Bojanom Tokićem, vse to pa je vzelo svoj čas in ideja se je s pomočjo ambasadorke in organizatorke Lie realizirala dobra tri leta kasneje. Poleg svoje spremljevalke Monike Molnar, ki trenutno zaseda 112. mesto na ženski svetovni jakostni lestvici, je Tokić s seboj na Filipine povabil tudi našo nekdanjo reprezentantko in članico bronaste ekipe z ekipnega dela evropskega prvenstva leta 2005 v Aarhusu Heleno Halas.

Med samim obiskom je Miran vodil predavanja na temo fizične priprave, Bojan, Monika in Helena pa so vodili treninge, sodelovali z lokalnimi trenerji in odgovarjali na vprašanja nadebudnih mladeničev. Poleg nudenja pomoči v strokovnem smislu, je naša odprava domačinom pomagala tudi s humanitarno akcijo. Dr. Kondrič je v sodelovanju z Mirkom Janškovcem, TTsport Golnik in nemškim proizvajalcem oblog ESN pripravil kar 130 loparjevBojan pa je s seboj na Filipine prinesel majice nekaterih vrhunskih igralcev (Boll, Primorac, Tokić, …) ter jih razdelil med otroke.

Poleg sodelovanja s trenerji, študenti in njihovimi otroci, je Bojan odigral tudi ekshibicijsko tekmo z najboljšim filipinskim igralcem Lihe (igra podobna namiznemu tenisu, le da je namesto oblog na lesenem delu loparja zalepljen brusni papir) Richardom Gonzalesom. Po tekmi, katero je naš namiznoteniški as gladko izgubil, je Tokić dejal: “Ni možnosti, da bi sploh dobil točko. Ta igra je na Filipinih tako popularna kot namizni tenis. V biti pa je razlika med liho in namiznim tenisom taka, da se zdi, kot bi šlo za povsem različna športa.

Za konec je Tokić dejal še, da se vsi počutijo izvrstno, najbolj pa so ga prevzeli obrazi domačinov, ko nekaj dobijo v dar, saj njihovega veselja ni mogoče opisati z besedami.