MEP Zagreb 2016 – 8. dan

admin, 16.07.2016
Razno

Na drugi tekmovalni petek, ki je na MEP-ih osmi tekmovalni dan, se je 59. Mladinsko evropsko prvenstvo v namiznem tenisu v Zagrebu nadaljevalo z boji med posamezniki in v parih ter v mešanih parih.

V dopoldanskem času se je tekmovalo le v tolažilnih skupinah, kjer so naši zabeležili nekaj lepih zmag, popoldan in zvečer pa so bili v ospredju boji za med najboljših 16 med posamezniki in med dvojicami, medtem, ko se je, v za nas v petek najbolj aktualni disciplini mešanih parov, v četrtfinalnih bojih igralo že za medalje.

Kot že rečeno sta se v naši tekmi dneva, ki je že odločala o medalji, v četrtfinalu mešanih mladinskih parov ob 17.30, na mizi 2, pred TV kamerami, pomerila Hrastničana T. Pavčnik in D. Jorgić proti češki navezi Petrovova in Martinko. Po našem začetnem vodstvu v prvem setu z 2:0, sta z nekaj odličnimi napadi in tudi po naših napakah, Čeha povedla z 8:3. Naša dva sta nato, predvsem po zaslugi napak nasprotnikov, izenačila na 9:9, rešila set žogico pri 9:10 in zmagala z 12:10, verjetno na nek način že kar odločilni set za nadaljnji potek dvoboja. Igra s številnimi napakami na obeh straneh in s podobnim gibanjem rezultata, se je nadaljevala tudi v drugem setu, le da naša dva po večjem zaostanku in po ponovnem znižanju rezultata na 8:9, nista uspela rešiti seta v svojo korist. Nato sta se v tretjem setu Darko in Tamara razigrala in bila premočna z zmago 11:5. V četrtem setu pa se je začela obojestranska zelo kvalitetna igra, z dolgimi izmenjavami udarcev, brez nepotrebnih nevsiljenih napak, naša dva sta bila ves čas v rahli prednosti, nazadnje še 9:7 in 10:9, pa sta Čeha po zanju, mogoče kar preveč odlični igri, povedla z 11:10. Po ponovni obojestranski atraktivni izmenjavi spinov z razdalje, je čisti visoki »zicer« Čehinja grdo zgrešila, Darko in Tamara sta to darilo izkoristila in dobila naslednji dve točki in z uvrstitvijo v polfinale osvojila že najmanj bronasto medaljo, ki je prva naša v mladinski kategoriji mešanih parov v samostojni Sloveniji in verjetno tudi edinstvena v Evropi, ker sta jo osvojila dekle in fant, ki sta začela istočasno igrati skupaj v istem klubu (pred 11 leti)! Jutri v soboto se bosta v polfinalu ob 13.00 pred kamerami na mizi 1 pomerila z izjemno močnim beloruskim parom Trigolos – Khanin.

Pri mladincih posamezno je D. Jorgić zaenkrat brez težav upravičil vlogo drugega nosilca in se po lahkih zmagah s 4:0 s Fincem Flemmingom in s 4:1 z Madžarom Brucknerjem, edini izmed vseh naših posamezno, uvrstil med 16 najboljših, kjer ga jutri ob 15.15, prav tako s TV prenosom na mizi 2, čaka izjemno nevarni najboljši Turek Yigenler, ki ga je Darko, v ekipnem delu ob porazu naših s Turčijo, sicer premagal s 3:1, je pa bil Turek zanj usoden že v prvem kolu parov mladincev, kjer je Darko, kot prvi nosilec, tokrat v paru z odličnim Čehom Polanskim, celo branil lanski naslov osvojen z D. Kožulom.

Med kadetinjami posamezno se je v boju za med 32 L. Paulin ponovno pomerila z nasprotnico iz ekipnega dela odlično Poljakinjo A. Wegrzyn in izgubila z 0:4. K. Stražar je najprej brez težav s 4:0 premagala Belorusinjo Kiselovo, nato pa je v zadnjem našem večernem dvoboju za uvrstitev med 16 najboljših kadetinj v Evropi z 0:4 klonila s favorizirano azerbajdžansko Kitajko Chenovo, proti kateri Katarina nikakor ni uspela razviti svoje do sedaj zmagovalne napadalne igre.

V kategoriji mladink posamezno smo imeli v drugem kolu v konkurenci našo najštevilčnejšo udeležbo. A. Tofant je v boju za med 32 izgubila s tretjo nosilko Francozinjo Zarifovo, s katero se je uspešno borila že na MOPS-u 2016 na Otočcu. V prvem setu je po zaostanku s 6:10 skoraj naredila preobrat, vendar vseeno izgubila s 10:12. Nato je bila naslednja dva seta Francozinja superiorna, v zadnjem pa je imela Ana, ob svoji že mnogo boljši igri, celo set žogico, pa je vseeno spet izgubila na 10. Tudi A. Vovk se je za uvrstitev med 32 pomerila s francosko mladinko Mostafijevo. V treh setih se je po večjih zaostankih Francozinji vedno povsem približala, pa jih nato vendarle izgubila na 9, 8 in 9, drugega pa je gladko zmagala na 3, kar pa je zadostovalo le za poraz z 1:4. Edino zmago, izmed naših na tem prvenstvu zelo uspešnih mladink, je po zaostanku v setih že z 1:3, s 4:3 proti Hrvatici Pavlovićevi zabeležila T. Pavčnik. Tudi v večernem boju, za vstop med najboljših 16 evropskih mladink, proti Turkinji Kahrmanovi, bi lahko Tamara izvlekla kaj več od poraza z 1:4. V dvoboju dveh igralk z zelo podobnim načinom igre, ki sta na nek način obe ustrezali ena drugi, s številnimi dolgotrajnimi napadalnimi izmenjavami spinov in štopov v vsaki točki, je Tamara, po več prelahko zapravljenih set žogicah, izgubila prvi set s 14:16. Drugi set je brez težav zmagala, v preostalih treh pa na začetku vedno povedla za tri, štiri točke in nato vsakič brez vidnega razloga popustila ter doživela, kot zadnja izmed vseh naših, svoj prvi poraz in izpad v posamezni konkurenci na tem MEP-u.

V kadetskih in mladinskih parih smo, kar malce presenetljivo od petih dvobojev za vstop med 16, dobili kar štiri, po enega v vsaki konkurenci. Edini poraz sta pri mladinkah doživeli A. Tofant in A. Vovk in še to z 2:3 proti še vedno aktualnim lanskim evropskim prvakinjam Rusinjam Malanini in Chernorayevi. V prvem setu in polovici drugega, se naši dve proti neugodni nasprotni kombinaciji napadalke in branilke nikakor nista znašli. Nato je začela Ana z vseh položajev neubranljivo zadevati FH spine in skoraj sta že izvlekli drugi set, ki sta ga nato vseeno izgubili na 9. Brez težav sta dobili tretji in četrti set, ter nato, na žalost nezbrano in nekoliko nerodno z nepotrebnimi napakami, slabo začeli odločilni peti set. Namesto vodstva vsaj s 6:2 za naše je bilo le 4:4, kar je vzpodbudilo Rusinji, ki sta začeli res nezgrešljivo vračati Anine spine in posledično tudi doseči novo zmago. V primeru zmage bi se naši dve pomerili jutri ob 14.00 za vstop med osem najboljših parov mladink s T. Pavčnik, ki igra v paru skupaj s Hrvatico Cakolovo in s katero sta, po zaostanku v nizih z 1:2, na koncu mirno s 3:2 premagali zelo dobri Azerbajdžanki Kitajko Dengovo in Imamovo.

V kategoriji parov mladincev sta izjemno lep uspeh dosegla P. Hribar in T. Cvetko, ki sta za med 16, po taktično in tehnično odlično odigrani tekmi, s 3:1 (seti : 12, 11, -8, 8) premagala francosko nemško navezo napadalca in branilca Rolanda in Schlieja. Jutri se bosta, prav tako ob 14.00, za vstop med osem najboljših evropskih parov mladincev pomerila z Izraelcema Simonom in Ben Arijem, ki sta že v prvem kolu presenetljivo izločila tretja nosilca Khanina in Yarushina.

Za največje pozitivno presenečenje in veselje pa sta v parih pri naših poskrbela kadeta M. Novel in R. Trtnik, ki sta uspela biti do konca zbrana in učinkovito napadalna in sta s 3:2 (seti: 9, -12, -6, 4, 9) premagala Belorusa Kortchinskega in Rukliatsouva. V boju za vstop med najboljših osem kadetskih parov v Evropi se bosta jutri ob 13.30 pomerila s favoriziranima Francozoma Bardetom in Cavalliejem.

Že zjutraj ob 10.00 in ob 10.30 pa bodo v ringe stopili tudi tisti naši, ki še uspešno nastopajo v tolažilni konkurenci: za med 16 mladinca P. Hribar proti Srbu Jovićiću in T. Cvetko proti Bolgaru Todorovu, ter za med osem najboljših kadet M. Novel proti Švicarju Moulletu in kadetinja L. Opeka proti Bolgarki Ilievi.

Celotno prvenstvo lahko tudi v živo spremljate preko te povezave, ki jo najdete tudi desno zgoraj na naslovni strani spletne strani NTZS (European Youth Championships Zagreb (CRO – Hrvaška), 08. – 17.07.2016).

Zapisal: Darijan Vizjak

Foto: ittfworld