MEP Zagreb 2016 – 5. dan: konec ekipnih bojev

admin, 13.07.2016
Razno

Naša bronasta dekleta KATARINA STRAŽAR, LEA PAULIN, NIKA KOBETIČ in LARA OPEKA s selektorjem JOŽETEM URHOM na podelitvi medalj.

Peti tekmovalni dan so naše ekipe na 59. Mladinskem evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Zagrebu v razigravanjih za dosežene končne uvrstitve v treh ekipnih nastopih zabeležile eno zmago in dva poraza.

Kadetinje, ki so osvojile bronasto medaljo, so bile proste, ker se edino za tretje in četrto mesto na MEP-u ne razigrava. Po zaključku vseh finalnih dvobojih je za vse najboljše, tako tudi za njih, sledila slovesna razglasitev rezultatov in sprejetje medalj za fantastično 3. mesto med ekipami kadetinj v Evropi.

Evropske kadetske ekipne prvakinje so s finalno zmago s 3:0 proti Poljski postale favorizirane Rusinje, tretje mesto pa so si z nami delile še Romunke.

Mladinke so se v borbi za 7. mesto pomerile s Hrvaško. Svoja krstna nastopa na MEP-u je doživela Gaja Mavri, ki je v uvodnem dvoboju izgubila z Marnovo z 0:3. V drugem dvoboju je, namesto T. Pavčnik tokrat naša prvo postavljena igralka, A. Vovk z odlično igro povsem gladko s 3:0 premagala

Pavlovićevo, ki je sicer na svetovni jakostni lestvici skoraj 80 mest višje uvrščena od nje in je npr. pri mladinkah zmagala na letošnjem Zagipingu. Nato je A. Tofant na tretji poziciji nekoliko tesneje vendar še vedno s 3:0 premagala Šantekovo in naše so povedle 2:1. G. Mavri je tudi svojo drugo tekmo izgubila z 0:3, tokrat proti Pavlovićevi. V odločilnem petem dvoboju je A. Vovk s 14:12 še dobila prvi niz, pri 1:1 izgubila na 10 in ob koncu tudi dvoboj z 1:3 in Hrvatice so z zmago s 3:2 osvojile sedmo mesto in potisnile naše na še vedno odlično osmo pozicijo v Evropi. Mladinke, ki so se dolgo in zelo marljivo pripravljale za nastop na MEP-u, so bile, kljub odlični uvrstitvi, vidno razočarane, saj so bile v bistvu zelo blizu bronasti medalji. Ker se od te reprezentance poslavlja iz mladinske kategorije le naša najboljša T. Pavčnik, ekipo pa bo močno okrepila odlična K. Stražar, bodo naše v naslednji sezoni, ob zavzetem delu in posledično še ustreznem napredku, spet realno naskakovale visoko uvrstitev in mogoče celo medaljo.

Scori naših igralk: T. Pavčnik: 6:3, A. Tofant: 6:4, A. Vovk 5:4, G. Mauri 0:2;

Evropske prvakinje so z finalno zmago s 3:0 proti Srbiji postale favorizirane Romunke, tretje mesto pa sta si razdelili reprezentanci Španije in naših četrtfinalnih krvnic Rusije.

Mladinci so v razigravanju za končno 11. mesto, spet brez D. Jorgića, igrali proti Danski.

Po zelo dobri igri je z zmago s 3:0 proti Christensenu naše popeljal v vodstvo P. Hribar. Na 2:0 je z zmago s 3:0, proti uradno boljšemu od sebe Mikkelsenu po odlični predstavi povišal T. Cvetko. Nato je L. Norčič z 0:3 izgubil z 32. mladincem sveta Dillingom. V svojem drugem dvoboju je po ne dovolj dobri predstavi T. Cvetko izgubil z 0:3 proti Christensenu. V odločilnem petem dvoboju je P. Hribar s super igro in maksimalno zavzetim pristopom s 3:1 premagal Mikkelsena in popeljal Slovenijo na končno še vedno odlično 11. mesto. Pri mladincih je bilo, zaradi velike želje, motivacije in verjetno tudi pritiska, ki so si ga sami s tem nadeli, razočaranje po neosvojeni medalji (niso uspeli ubraniti ali celo nadgraditi bronaste z lanskega MEP-a, niti srebrne v kadetski konkurenci v tej generaciji izpred treh sezon) še mnogo večje kot pri mladinkah. Je pa dokaj vzpodbudno, da poleg Darka, vsi ostali naši tudi v prihodnji sezoni nastopajo v mladinski konkurenci, kjer bodo predvsem P. Hribarju in T. Cvetku letošnje izkušnje in številni pomembni dvoboji, ki sta jih odigrala in tudi zmagovala na najvišjem evropskem nivoju, gotovo pomagali, da bosta prava nosilca ekipe na naslednjem MEP-u.

Scori naših igralcev: D. Jorgić: 7:2, P. Hribar: 6:2, T. Cvetko: 3:7, L. Norčič 0:2;

Evropskega naslova so se, predvsem zaradi izjemnega ekipnega duha, borbenosti in nepopustljivosti, z zmago s 3:2 nad Čehi po zaostanku z 0:2, veselili Italijani. Spet je njihovo že kar močno potapljajočo se barko, tako kot proti nam s presenetljivo zmago nad D. Jorgićem, rešil M. Mutti z zmago nad uradno mnogo boljšim Polanskim. Bron sta si razdelili reprezentanci Romunije in Belgije. Kako presenetljivo se je prvenstvo pri mladincih ekipno razpletlo, pove podatek, da prvič v 59 letni zgodovini MEP-ov ni bilo v polfinalu niti ene izmed vodilnih evropskih reprezentanc: Francije, Rusije, Nemčije, Švedske in Madžarske, čeprav so bile prve tri reprezentance tudi na tem MEP-u prvi trije nosilci (četrti nosilci so bili nato že naši)in imajo npr. v svojih vrstah 1., 3., 4., 8., 9., 10., 11., 18., 19., 21., 22., Itd. nosilca pri mladincih posamezno na tem prvenstvu, medtem ko so zmagovalni Italijani le 32., 61., in 70. na evropski jakostni lestvici?

Kadeti so se v boju za končno 33. mesto ponovno pomerili s solidnimi Irci, ki smo jih v predtekmovalni skupini, sicer v postavi z M. Novelom in R. Trtnikom v posameznih dvobojih, premagali s 3:2 in pri katerih izstopa 23. kadet Evrope Chathcart, ki je tudi tokrat s 3:1 premagal oba naša L. Breznika in Ž. Žigona, prav tako pa je tudi odločilno prispeval k zmagi irskega para prav tako s 3:1 nad našima M. Novelom in R. Trtnikom, ki sta v prvem dvoboju z Irci prav v paru dosegla odločilno točko za zmago. Edino točko za naše je, že v uvodnem dvoboju s tesno zmago s 3:2 na 10 v zadnjem nizu nad drugim Ircem Joycem, prispeval naš najmlajši Ž. Žigon, ki je sicer še kot ml. kadet letošnji državni prvak posamezno pri kadetih.

Kadeti so, glede na to, da se do sedaj sploh še nihče izmed naših ni uspel s svojimi dosežki uvrstiti na evropske ali svetovne jakostne lestvice in je zato težko narediti realno primerjavo in določiti natančnejši cilj uvrstitve, verjetno dosegli rezultat v skladu s pričakovanji. Dosežene zmage v ekipnem tekmovanju, dopolnjene z morebitnimi zmagami v posameznem delu, pa bi vsaj za nekatere morale zadostovati za uvrstitev na jakostne lestvice za v bodoče. Verjetno se bo lahko na višjo uvrstitev realneje računalo v naslednji sezoni, saj dva izmed naših štirih reprezentantov ostaneta v kadetski konkurenci tudi na prihodnjem MEP-u.

Scori naših igralcev: R. Trtnik: 2:3, M. Novel: 2:4, Ž. Žigon: 1:1, L. Breznik 1:2;

Evropski kadetski ekipni prvaki so s finalno zmago s 3:0 proti Švedski postali prvi nosilci in favoriti Rusi, tretje mesto pa so osvojili kadeti Madžarske in Kitajčki iz Azerbejdžana.

Kako res velik uspeh je bronasta medalja naših kadetinj, se mogoče lahko zavemo šele, če uvidimo, da sta permanentni evropski velesili Francija in Nemčija, ki sta nemalokrat v zadnjem desetletju ali dveh odnesli vse naslove ekipno in le izjemoma je v kakšnem letu katera od njih ostala brez vseh štirih ali vsaj treh ekipnih medalj, tudi verjetno prvič v zgodovini MEP-ov, ostali obe skupaj brez ene same uvrstitve v polfinale.

Jutri, v sredo, se, na nekdaj prosti dan po ekipnem tekmovanju, prvenstvo nadaljuje od 13.00 naprej z moškimi, ženskimi ter mešanimi pari, nekateri pa bodo že igrali tudi kvalifikacijske tekme v kategorijah posameznikov.

Celotno prvenstvo lahko tudi v živo spremljate preko te povezave, ki jo najdete tudi desno zgoraj na naslovni strani spletne strani NTZS (European Youth Championships Zagreb (CRO – Hrvaška), 08. – 17.07.2016).

Zapisal: Darijan Vizjak