MEP Zagreb 2016 – 4. dan: bron za kadetinje!

admin, 12.07.2016
Razno

Naša bronasta dekleta: KATARINA STRAŽAR, LEA PAULIN, LARA OPEKA in NIKA KOBETIČ.

Četrti tekmovalni dan so naše ekipe na 59. Mladinskem evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Zagrebu v sedmih ekipnih nastopih zabeležile tri zmage in štiri poraze.

Glede na naše včerajšnje napovedi, da so, na podlagi videnega na skupnih pripravah z Angležinjami pred MEP-om na Otočcu, naše kadetinje realno favoritinje proti Angliji v boju za ekipno medaljo na tem evropskem prvenstvu, so bila tudi naša pričakovanja pred dvobojem ustrezno visoka. Čeprav so Angležinje na poti do četrtfinala nanizale pet zmag in premagale tudi odlične Francozinje, ki so bile prve v izredno močni predtekmovalni skupini, pa proti našim niso imele niti najmanjših možnosti. V svoji petnajstletni zgodovini podrobnega spremljanja in sodelovanja na MEP-ih se ne spomnim dvoboja za ekipne medalje na mladinskih prvenstvih, ki bi bil tako enosmeren zaradi premoči ene izmed ekip. Katarina in Lea sta svoji posamezni tekmi odigrali res fantastično in npr. tudi Payetova, ki je premagala med drugimi tudi Francozinjo Pavade, ki je na svetovni rang lestvici dvajset mest pred našo Katarino in skoraj 100 mest pred Leo, je proti spet taktično vrhunski Lei uspela zbrati skupno le 16 točk v treh setih, enako kot Bradsleyeva proti Katarini. Tudi v paru, kjer so se pomerile iste nasprotnice, sta Katarina in Lea ves čas vodile igro in rezultat, sicer izgubile drugi set po vodstvu z 10:8, na koncu pa le izkoristile tretjo zaključno žogico za gladko ekipno zmago s 3:0 in za prvo slovensko ekipno medaljo za kadetinje na dosedanjih MEP-ih.

Po velikem uspehu so se naše popoldan v polfinalu pomerile z 2. nosilkami Poljakinjami za katere nastopata odlični dvojčici Anna in Katarzyina Wegrzyn. Lea in Katarina sta igrali še boljše kot proti Angležinjam, pa sta vendarle obe morali priznati premoč nasprotnicam. Posebno Katarina se je odlično borila in izpustila tudi dve set žogici za vodstvo 2:1 v nizih. V igri dvojic je nato svoj krstni nastop na evropskih prvenstvih v paru s Katarino, s katero sta tudi slovenski kadetski prvakinji, doživela še naša četrta igralka Nika Kobetič, ki goji obrambni način igre. Kljub zadovoljivemu odporu sta sestri Wegrzin zmagali s 3:0 in tako Poljsko pripeljali v finale. Naša dekleta so tako zaključila tekmovanje na fantastičnem tretjem mestu. Izrečemo lahko le še zaslužene čestitke Katarini, ki je na celotnem dosedanjem ekipnem prvenstvu posamezno ob sedmih zmagah doživela le en poraz, Lei, ki je s scorom 4:4 vedno prispevala odločilno točko pri vseh naših zmagah, Lari in Niki, ki sta sicer dobili priložnost nastopov le v parih, selektorju za mlade J. Urhu, ki je ekipo pripravljal in jo na samem prvenstvu tudi vodil (ob številnih njegovih dosedanjih trenerskih uspehih doma in v tujini je to njegova prva neposredna medalja v ženski konkurenci?) ter vsem klubskim trenerjem, funkcionarjem in nenazadnje staršem, ki so vsa leta skrbeli za posamezne igralke na njihovi športni poti.

Naše drugo upanje za osvojitev medalje so bile mladinke. Njihove nasprotnice v četrtfinalu so bile odlične tretje nosilke Rusinje, ki so vse na svetovni jakostni lestvici vsaj 35 mest višje uvrščene od naše najboljše T. Pavčnik in skoraj 100 mest višje od ostalih naših. V prvem dvoboju se T. Pavčnik nikakor ni znašla v igri proti najboljši evropski mladinski obrambni igralki Malanini in je izgubila z 0:3. V drugem dvoboju je A. Tofant proti Chernorayevi ves čas igrala res odlično vse do zaključkov posameznih setov, kjer pa je na žalost vedno nekoliko popustila. Zmagala je prvi set, v drugem vodila z 10:8 in z 11:10, v tretjem z 9:6 in v četrtem še s 7:4, pa vendarle izgubila z 1:3. V tretji tekmi je A. Vovk proti Shchebartyikovi, ki je 158 mest višje od nje na svetovni jakostni lestvici, ves čas diktirala igro, rezultatsko bila v ospredju, se borila in vzpodbujala, pa vendarle nesrečno izgubila z 2:3 (dobila je prvi in tretji set, drugega izgubila s 14:16, četrtega in petega pa na 10), potem ko je že imela celo match žogici za zmago. Čeprav je bil končni rezultat 3:0 za Rusijo, pa naše niso bile daleč od morebitnega presenečenja in posledično od osvojitve medalje. Pri Rusinjah je verjetno imela dve sigurni točki le Malanina, vse ostale točke pa bi lahko, ob nekoliko natančnejši in bolj zbrani igri ob zaključkih posameznih setov, pripadale nam.

Popoldan so se naše v razigravanju za mesta od 5. do 8. pomerile z 2. nosilkami Francozinjami, ki so nič krive izpadle v četrtfinalu proti 1. nosilkam Romunkam, ker so slednje bile šele druge v predtekmovalni skupini. Tudi ta dvoboj je potekal zelo podobno kot prejšnji proti Rusiji. A. Tofant je proti četrti nosilki evropskega prvenstva Migotovi, tako kot že na MOPS-u 2016 na Otočcu, igrala odlično vse do zaključkov setov, vendar spet klonila z 1:3. Proti tretji nosilki Zarifovi je bila nato T. Pavčnik brez možnosti in je izgubila z 0:3. A. Vovk pa se je spet odlično borila proti Gauthierjevi, izenačila na 2:2 v setih po zaostanku z 0:2 in spet izgubila peti set nesrečno na 10.

Jutri se bodo naše ob 15.00 za 7. mesto pomerile z Hrvaško.

Mladinci so se po včerajšnjem porazu proti Italiji v finalni skupini najboljših 16 ekip v tekmi za uvrstitev od 9. do 16 . mesta najprej pomerili s Srbijo. Čeprav sta dva srbska igralca rangirana mnogo višje od vseh naših razen od D. Jorgiča, so naši zabeležili gladko zmago s 3:0. Posebej je potrebno izpostaviti zmago T. Cvetka s 3:2 nad na svetovni mladinski jakostni lestvici kar 124 mest višje uvrščenim Marinkovićem.

Popoldan so se naši brez D. Jorgića v razigravanju od 9. do 12. mesta pomerili z 2. nosilci Rusi.

Omeniti velja odlično igro in velik odpor ob tesnem porazu z 2:3 P. Hribarja proti kar 150 mest višje uvrščenemu Kiselevu. Peter je pri rezultatu 1:1 v nizih v tretjem setu celo zmagal po zaostanku s 5:10.

Podoben povratek mu je skoraj uspel tudi v zadnjem petem nizu, ki pa ga je na koncu vseeno izgubil na 9. T. Cvetko nato ni imel možnosti proti Tyutryumovu in je izgubil z 0:3. Na poziciji tri je nato svoj krstni nastop na evropskem prvenstvu doživel še naš četrti igralec L. Norčič, ki se je s svojo brezkompromisno napadalno igro kar presenetljivo dobro upiral odličnemu ruskemu lovcu Chaplyiginu.

Naši mladinci se bodo v boju za 11. mesto jutri v torek ob 13.00 pomerili z Dansko.

Kako zanimivo, stresno in nepredvidljivo je tekmovanje pri mladincih in kakšno veliko priložnost so imeli dejansko tudi naši, se lahko uvidi iz tega, da se v polfinale ni uvrstila nobena izmed ekip, ki so bile prvi štirje nosilci, niti serijski zmagovalci zadnjih 10 let Francozi s 1., 3., 10. in 11. nosilcem pri mladincih posamezno, niti nobena od zmagovalk predtekmovalnega tekmovanja. V finalu bodo igrali Čehi, ki smo jih mi premagali v skupini in Italijani, ki so nas tesno presenetili v osmini finala in ki so se, oboji kot tretjeuvrščene ekipe predtekmovanja, šele skozi kvalifikacije rešili izpada iz prvih 16.!

Kadeti so se v svojem drugem dvoboju za prvo mesto skupine O razigravanj za mesta od 29. do 40. pomerili s Švico. Po dokaj neprepričljivem nastopu sta M. Novel in R. Trtnik oba izgubila svoji posamični tekmi z 1:3, prav tako pa sta bila z 0:3 neuspešna še v paru in Švica je nepričakovano slavila kar s 3:0.

V popoldanskem dvoboju razigravanja od 33. do 36. mesta pa so naši kadeti nato gladko s 3:0 premagali Ciper. Svoji prvi posamezni zmagi sta dosegla Ž. Žigon in L. Breznik, v paru pa sta bila uspešna še M. Novel in Ž. Žigon.

V jutrišnji zadnji tekmi za končno 33. mesto se bodo naši kadeti ob 13.00 pomerili z Irsko.

Celotno prvenstvo lahko tudi v živo spremljate preko te povezave, ki jo najdete tudi desno zgoraj na naslovni strani spletne strani NTZS (European Youth Championships Zagreb (CRO – Hrvaška), 08. – 17.07.2016).

Zapisal: Darijan Vizjak