Maksim Šmirev svetovni prvak v ping pongu!

T.S., 07.01.2013
Razno, Vse novice

Slab teden po zaključku svetovnega prvenstva v pikadu po verziji PDC, je londonska ‘Alexandra Palace’ gostila najboljše pingpongaše na svetu!

Nismo se zmotili, seveda pa ne govorimo o namiznem tenisu, temveč o ping pongu. Ally Pally, kot domačini radi kličejo prekrasno zgradbo na severu Londona, je pretekli vikend gostila Svetovno prvenstvo v ping pongu.

128 igralcev se je v soboto in nedeljo borilo za naslov svetovnega prvaka v ping pongu. Igralci so igrali z loparji, ki so bili namesto z gumami opremljeni z brusnim  papirjem. Naslova svetovnega prvaka se je veselil Rus Maksim Šmirev, ki je v finalu z 2:0 premagal Nigerijca Suleja Olaleyeja in v žep pospravil 20.000$. Na turnirju je med drugimi nastopil tudi Patrick Chila, sodelovanje pa so zavrnile mnoge preostale namiznoteniške zvezde, saj trenutno potekajo zadnje priprave pred začetkom nove tekmovalne sezone.

Paradoks: Medijska pokritost na najvišjem nivoju

Za organizacijo turnirja je skrbel Barry Hearn, sicer predsednik svetovne pikado zveze PDC in predsednik svetovne snooker zveze. Hearn na Otoku uživa veliko podporo, znan pa je po svojih izjemnih promocijskih sposobnostih, s pomočjo katerih je v pikadu napravil pravo revolucijo, podobno pa se dogaja v snookerju.

Svetovno prvenstvo v ping pongu naj bi bilo zgolj prvo v seriji mnogih tekmovanj, ki jih želi Hearn izpeljati v želji, da bi to disciplino približal ljudem in bi se uveljavila v svetovnem merilu. Glavne prednosti Hearn vidi v tem, da je ping pong dostopen vsem ljudem in ima brezmejno možnost rasti v popularnosti.

Celotno dogajanje v Alexandra Palace je tako prenašala britanska televizija Sky Sports, to pa je na noge spravilo mnoge privržence namiznega tenisa, ki čutijo, da je profesionalni namizni tenis na televiziji zelo zapostavljen in se bojijo, da ping pong meče slabo luč na primarno panogo. Vodja tega projekta se na to zagotovo ne bo oziral, temveč bo izrabil vse svoje znanje, da to panogo popularizira. Nenazadnje je denar eden izmed ključnih dejavnikov pri uspehu in tega očitno prebrisanemu Hearnu ne primanjkuje.