Zgodovinski pregled: Bilijana Todorovič kraljica državnih prvenstev

T.S., 27.02.2014
Državna tekmovanja, Vse novice

Prvi vikend v marcu je že drugo leto zapovrstjo rezerviran za članska državna prvenstva v namiznem tenisu po celotni Evropi. Izjema ni niti Slovenija, kjer bo 23. edicija v organizaciji PPK Rakek izjemoma potekala v Novi vasi, saj si zaradi februarske naravne katastrofe z žledom, dvorana v Cerknici še ni v celoti ‘opomogla’.

Preden se v naslednjih dneh povsem posvetimo letošnjemu dogajanju, bomo tokrat obudili spomine na preteklost in se spomnili dosedanjih prvakov in igralcev, ki so v 22-letni zgodovini državni prvenstev Republike Slovenije postavljali mejnike.

Začnimo z najtrofejnejšimi igralci. Na vrhu tega seznama se nahaja Bilijana Todorovič, ki je med leti 1995, ko je skupaj z Gregorjem Komacom osvojila svoj prvi naslov članske državne prvakinje, in 2008, ko je zadnjič nastopila na državnem prvenstvu, zbrala osupljivih 20 naslovov državne prvakinje (6 posamezno, 8 dvojice, 6 mešane dvojice). Na drugem mestu se nahaja najuspešnejši igralec Saša Ignjatovič, ki se je ustavil pri 17 naslovih (3 s, 7 d, 7 m), z 12 naslovi pa se lahko pohvalita Gregor Komac (0 s, 6 d, 6 m) in Bojan Tokić (7 s, 4 d, 1m), ki je na državnem prvenstvu nazadnje nastopil leta 2007 v Cerknici, ko je sedmemu naslovu pri posameznikih dodal še četrti naslov v konkurenci dvojic skupaj z Ignjatovičem.

Kategorični pregled

Moški posamezno
7 – Bojan Tokić drži rekord po številu posamičnih naslovov državnega prvaka (2000-2002, 2004-2007), ob tem pa drži tudi rekord po številu zaporednih naslovov – 4.
4 – Toliko naslovov je osvojil Robert Smrekar (1992, 1994-1996), ki je postal tudi prvi državni prvak v zgodovini samostojne Slovenije. Mimogrede lahko omenimo, da se utegne Smrekar prihodnje leto vrniti v namiznoteniške dvorane.
3 – Mitja Horvat je med leti 2008 in 2010 trikrat zapored osvojil naslov državnega prvaka, s tremi naslovi pa se lahko pohvali tudi Saša Ignjatovič.
1 – V dosedanji zgodovini je državni prvak iz leta 2011 Bojan Ropoša edini, ki je ‘le’ enkrat osvojil naslov. Poleg že omenjenih prvakov, se z dvema naslovoma prvaka lahko pohvalita tudi Štefan Kovač in Jan Žibrat, ki sta edina levoroka igralca, ki sta doslej postala državna prvaka.

Bojan Tokić ne izključuje vrnitev na državna prvenstva Slovenije. Pred športno upokojitvijo si želi osvojiti še en naslov državnega prvaka pred domačimi gledalci v Novi Gorici.

Bojan Tokić ne izključuje vrnitev na državna prvenstva Slovenije. Pred športno upokojitvijo si želi osvojiti še en naslov državnega prvaka pred domačimi gledalci v Novi Gorici.

Ženske posamezno
6 – Na svojem zadnjem državnem prvenstvu leta 2008 v Mariboru je rekorderka Bilijana Todorovič osvojila svoj 6. naslov državne prvakinje.
4 – Štiri naslove je osvojila Martina Safran (sedaj poročena Pohar), sledijo ji Jana Tomazini s tremi naslovi ter Petra Dermastija (edina obrambna igralka z naslovom posamične državne prvakinje) in Polona Frelih z dvema naslovoma. Frelihova je bila tudi prva državna prvakinja in doslej ostaja edina levoroka igralka, ki si lasti ta laskavi naziv.
1 – Z enim naslovom državne prvakinje se lahko pohvalijo Zvezdana IgnjatovičMojca GuzeljŠpela BurgarNatalija Lužar in Manca Fajmut, ki se kane že v nedeljo pridružiti Dermastijevi in Frelihovi.

Moške dvojice
7 – S toliko naslovi se lahko pohvali Saša Ignjatovič, ki je do njih prišel s tremi različnimi partnerji (Janez Petrovčič 3-krat, Gregor Škafar in Bojan Tokić 2-krat). Gregor Komac je naslov osvojil šestkrat in to kar s petimi različnimi partnerji (Škafar 2-krat, Jernej ZalaznikMarjan Hribar, Smrekar in Tokić).
– Trikrat zapored sta se med leti 2008 in 2010 naslova veselila Mitja Horvat in Zvonko Plohl.
2 – Ste vedeli, da je dva naslova državnega prvaka v konkurenci dvojic osvojil sedanji predsednik NTZS mag. Marjan Hribar? Sedaj veste, to pa mu je uspelo leta 1998 s Komacom in leta 2003 s Škafarjem.

Marjan Hribar - nekoč odličen igralec, sedaj uspešen predsednik NTZS.

Marjan Hribar – nekoč odličen igralec, sedaj uspešen predsednik NTZS.

V posebno kategorijo lahko uvrstimo tudi Saša Lasana, ki je leta 2005 naslov osvojil skupaj z Bojanom Tokićem. Priljubljeni ‘Lapi’ je edini obrambni igralec, ki je doslej osvojil enega izmed naslovov članskega državnega prvaka. Pri ženskah je to uspelo že zgoraj omenjeni Petri Dermastiji leta 1995 in 2000 pri posameznicah.

Najtrofejnejši slovenski igralec na državnih prvenstvih se v zadnjem času v medijih pojavlja zaradi manj ljubih zadev.

Najtrofejnejši slovenski igralec na državnih prvenstvih se v zadnjem času v medijih pojavlja zaradi manj ljubih zadev.

Ženske dvojice
8 – Se vam ime Biljana Todorovič  zdi znano? Vedno nasmejana igralka je v konkurenci dvojic slavila kar 8-krat in s tem drži absolutni rekord po številu naslovov v eni konkurenci. Na poti do tega mejnika so ji pomagale Helena Halas štirikrat in Špela Polončič ter Martina Safran po dvakrat. Si pa Biba ta rekord deli in sicer s Helo (Helena Halas), ki je poleg omenjenih štirih naslovov s Todorovičevo, dvakrat slavila še v navezi s Petro Dermastijo in Darjo Bajc.
4 – Tudi po številu zaporednih naslovov rekord drži Todorovičeva, ki je bila med leti 2002 (Safran) in 2005 (Halas) uspešna štirikrat. Ta rekord pa utegne v Novi vasi preseči Manca Fajmut, ki je v konkurenci ženskih dvojic slavila na zadnjih štirih državnih prvenstvih (2010 in 2013 z Jano Tomazini ter 2011 in 2012 z Nino Pavlin).

Mešane dvojice
7 – Absolutni rekorder po številu naslovov v konkurenci mešanih dvojic je Saša Ignjatovič s sedmimi naslovi (Dermastija in Safran 2-krat, Polona Čehovin, Zvezdana Ignjatovič in Jana Tomazini 1-krat).
6 – Najbolj dominantna mešana dvojica v zgodovini Slovenije s šestimi naslovi je ‘levo-desna’ naveza Gregor Komac – Bilijana Todorovič.

Zgodovinski trojček

Z zmago v vseh treh konkurencah na enem prvenstvu se lahko v dosedanji zgodovini pohvali 5 igralcev. Bilijani Todorovič je to uspelo trikrat – leta 1998 (d. Polončič; m. Komac) in 2005 ter 2008 (d. Halas; m. Komac). Prva v zgodovini je do trojčka prišla Polona Frelih in sicer že v prvem poizkusu leta 1992 (d. Čehovin; m. Škafar), uspeh pa je ponovila tudi leta 1993 (d. Čehovin; m. Smrekar). Totalna dominacija je uspela še Saši Ignjatoviču leta 1999 (d. Petrovčič; m. Dermastija), Bojanu Tokiću leta 2001 (d. Ignjatovič; m. Halas) in Martini Safran leta 2002 (d. Todorovič; m. Ignjatovič).

Sicer pa so naslove v vseh treh konkurencah (vendar ne v istem letu) osvojili še Robert SmrekarMitja HorvatZvezdana IgnjatovičPetra DermastijaJana Tomazini in Manca Fajmut. Poseben in doslej unikaten trojček pa je med leti 2008 in 2010 uspel Horvatu, ki je trikrat zapored slavil tako pri posameznikih, kot moških dvojicah.

Jana Tomazini se lahko na članskih državnih prvenstvih pohvali s 'trojnim trojčkom', saj je v vseh kategorijah slavila trikrat. To je uspelo le še Bilijani Todorovič in Saši Ignjatoviču.

Jana Tomazini se lahko na članskih državnih prvenstvih pohvali s ‘trojnim trojčkom’, saj je v vseh kategorijah slavila trikrat. To je uspelo le še Bilijani Todorovič in Saši Ignjatoviču.

Na letošnjem prvenstvu bi se ugledni družbi uspela pridružiti Jan Žibrat, ki mu manjka še naslov v konkurenci dvojic in Uroš Slatinšek, ki bo lovil tako želeni naslov pri posameznikih.

Naslov so osvojili pri … letih

Absolutno najmlajši članski državni prvak v eni izmed konkurenc je 3. aprila 2012 s 15 leti in 11 meseci postal Patrik Sukič, ki je v Velenju v konkurenci mešanih dvojic skupaj z Alex Galič v soboto zvečer presenetljivo prišel do zmage. Omenjeni triumf je Prekmurec posvetil svojemu očetu Andreju, ki je naslednji dan v večernih urah izgubil bitko z zahrbtno boleznijo.

Sukič po osvojenem naslovu leta 2012 ni imel razloga za veselje, vseeno pa je očetu pred smrtjo podaril najlepše darilo.

Sukič po osvojenem naslovu leta 2012 ni imel razloga za veselje, vseeno pa je očetu pred smrtjo podaril najlepše darilo.

Na drugi strani časovne premice je leta 2011 na Galjevici Darko Jamšek skupaj z Maticom Slodejem  osvojil turnir dvojic in z 42 leti postal najstarejši državni prvak v zgodovini Slovenije. Seveda pa je starost le številka na papirju, Korošec je zelo aktiven športnik in v tekaški sezoni večkrat tedensko preteče 10 kilometrov.

Najmlajši državni prvak pri posameznikih je leta 2000 pri 19 letih postal Bojan Tokić, nekaj mesecev starejši pa je bil Jan Žibrat, ko si je 4. marca 2012 v Velenju natanko en mesec pred svojim 20. rojstnim dnevom priigral najlepše možno darilo, potem ko je v finalu s 4:2 ugnal Gregorja Zafoštnika.

Tragika, čakanje in pričakovanje

Vsako tekmovanje ima tudi svojega tragičnega junaka, in ko je govora o državnih prvenstvih, ne moremo preko neslavnega rekorda Gregorja Komaca, ki ni nikdar uspel osvojiti naslova pri posameznikih. Kar šestkrat je obstal na zadnji oviri, nazadnje lani v Cerknici, kjer je ob svojem labodjem spevu pri 44 letih spomnil na najboljše čase. Proti Janu Žibratu je v finalu že vodil s 3:1 v nizih in z 9:8 v 5. nizu in je bil kar trikrat zgolj dve točki oddaljen od prvenca, vendar se 23 let mlajši nasprotnik ni zlomil in je prišel do svojega drugega zaporednega naslova.

Levica, ki je lani še šestič Komacu zaprla vrata pred nosom ...

Levica, ki je lani še šestič Komacu zaprla vrata pred nosom …

Poleg Komaca je že vrsto let v krogu ožjih favoritov za naslov Uroš Slatinšek, ki pa je doslej vselej klonil pod pritiskom. Letos na domačih tleh znova kaže odlično formo in bo upal na dobro dnevno razpoloženje.

Kdo pa utegne letos priti do prvenca v eni izmed kategorij? Vsekakor računamo na mlajšo generacijo. Pri fantih bi to utegnila biti Ludvik Peršolja in Darko Jorgić, ki bi lahko postal najmlajši državni prvak, pri dekletih pa sta v prvem planu Alex Galič in Zala Veronik. Seveda pa bodo na svojo priložnost čakali tudi bolj izkušeni igralci, med katerimi utegne biti nevarna Jana Ludvik. Pustimo se presenetiti!

Seznam vseh državnih prvakov Slovenije v namiznem tenisu

leto zmagovalec
2013 Jan Žibrat
2012 Jan Žibrat
2011 Bojan Ropoša
2010 Mitja Horvat
2009 Mitja Horvat
2008 Mitja Horvat
2007 Bojan Tokić
2006 Bojan Tokić
2005 Bojan Tokić
2004 Bojan Tokić
2003 Saša Ignjatovič
2002 Bojan Tokić
2001 Bojan Tokić
2000 Bojan Tokić
1999 Saša Ignjatovič
1998 Saša Ignjatovič
1997 Štefan Kovač
1996 Robert Smrekar
1995 Robert Smrekar
1994 Robert Smrekar
1993 Štefan Kovač
1992 Robert Smrekar

leto zmagovalka
2013 Manca Fajmut
2012 Jana Tomazini
2011 Martina Safran
2010 Natalija Lužar
2009 Jana Tomazini
2008 Bilijana Todorovič
2007 Jana Tomazini
2006 Špela Burgar
2005 Bilijana Todorovič
2004 Martina Safran
2003 Martina Safran
2002 Martina Safran
2001 Bilijana Todorovič
2000 Petra Dermastija
1999 Bilijana Todorovič
1998 Bilijana Todorovič
1997 Mojca Guzelj
1996 Bilijana Todorovič
1995 Petra Dermastija
1994 Zvezdana Ignjatovič
1993 Polona Frelih
1992 Polona Frelih

leto zmagovalca
2013 Mitja Horvat – Dominik Škraban
2012 Uroš Slatinšek – Jaka Golavšek
2011 Darko Jamšek – Matic Slodej
2010 Mitja Horvat – Zvonko Plohl
2009 Mitja Horvat – Zvonko Plohl
2008 Mitja Horvat – Zvonko Plohl
2007 Bojan Tokić – Saša Ignjaotvič
2006 Gregor Zafoštnik – Uroš Slatinšek
2005 Bojan Tokić – Saš Lasan
2004 Gregor Komac – Gregor Škafar
2003 Gregor Komac – Marjan Hribar
2002 Gregor Komac – Bojan Tokić
2001 Bojan Tokić – Saša Ignjatovič
2000 Janez Petrovčič – Saša Ignjatovič
1999 Janez Petrovčič – Saša Ignjatovič
1998 Gregor Komac – Marjan Hribar
1997 Janez Petrovčič – Saša Ignjatovič
1996 Robert Smrekar – Gregor Komac
1995 Gregor Komac – Gregor Škafar
1994 Saša Ignjatovič – Gregor Škafar
1993 Gregor Komac – Jernej Zalaznik
1992 Saša Ignjatovič – Gregor Škafar

leto zmagovalki
2013 Jana Tomazini – Manca Fajmut
2012 Manca Fajmut – Nina Pavlin
2011 Manca Fajmut – Nina Pavlin
2010 Jana Tomazini – Manca Fajmut
2009 Kristina Rahotin – Kritstin Fatorič
2008 Bilijana Todorovič – Helena Halas
2007 Kristina Rahotin – Kristin Fatorič
2006 Saša Sivec – Jana Tomazini
2005 Bilijana Todorovič – Helena Halas
2004 Bilijana Todorovič – Helena Halas
2003 Bilijana Todorovič – Helena Halas
2002 Bilijana Todorovič – Martina Safran
2001 Petra Dermastija – Helena Halas
2000 Bilijana Todorovič – Martina Safran
1999 Bilijana Todorovič – Špela Polončič
1998 Bilijana Todorovič – Špela Polončič
1997 Helena Halas – Darja Bajc
1996 Petra Dermastija – Helena Halas
1995 Helena Halas – Darja Bajc
1994 Polona Čehovin – Zvezdana Ignjatovič
1993 Polona Frelih – Polona Čehovin
1992 Polona Frelih – Polona Čehovin

leto zmagovalca
2013 Patrik Sukič – Alex Galič
2012 Patrik Sukič – Alex Galič
2011 Jaka Golavšek – Jana Tomazini
2010 Saša Ignjatovič – Jana Tomazini
2009 Jan Žibrat – Manca Fajmut
2008 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
2007 Uroš Slatinšek – Jana Tomazini
2006 Mitja Horvat – Špela Burgar
2005 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
2004 Saša Ignjatovič – Martina Safran
2003 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
2002 Saša Ignjatovič – Martina Safran
2001 Bojan Tokić – Helena Halas
2000 Saša Ignjatovič – Petra Dermastija
1999 Saša Ignjatovič – Petra Dermastija
1998 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
1997 Saša Ignjatovič – Zvezdana Ignjatovič
1996 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
1995 Gregor Komac – Bilijana Todorovič
1994 Saša Ignjatovič – Polona Čehovin
1993 Gregor Škafar – Polona Frelih
1992 Robert Smrekar – Polona Frelih