Top 10: Najboljše iz sezone 2012/2013

T.S., 17.06.2013
Državna tekmovanja, Vse novice

Po koncu namiznoteniške sezone 2012/2013 se bomo v posebnem prispevku spomnili na najboljše in najbolj zanimive domače dogodke preteklega leta.

10. Prevlada NTK Kema Puconci in NTK Fužinar Interdiskont v SNTL

V letošnji izvedbi 1. SNTL smo tako pri moških, kot tudi ženskah videli popolno prevlado glavnih favoritov. Pri moških je NTK Kema Puconci v postavi Mitja Horvat, Bojan Ropoša in Dominik Škraban na 18 tekmah zbrala prav toliko zmag, pri tem pa so Pucončani izgubili vsega 14 posamičnih tekem. Svoje največje konkurente iz Maribora so v jesenskem delu premagali s 5:2, v spomladanskem delu pa v zadnjem krogu na gostovanju še s 5:3 in tako osvojili še 3. naslov državnih ekipnih prvakov v zgodovini tega prekmurskega kluba.

Podobno suverene so bile tudi igralke NTK Fužinar Interdiskont, ki so v postavi Asya Kasabova, Manca Fajmut, Katja Šapek ter Zala in Nika Veronik prav tako sezono zaključile brez enega samega poraza in z izgubo le 14 posamičnih tekem. Asya in Manca sta sezono končali brez poraza (obe 29:0) in sta bili tako glavni akterki 5. zaporednega naslova Korošic. Pucončani in Ravenčanke so državni naslov kronali še s pokalno zmago.

Korošice so tako proslavile svoj 5. zaporedni naslov državnih prvakinj.

Korošice so tako proslavile svoj 5. zaporedni naslov državnih prvakinj.

Preberite še: Horvat in Škraban Kemi priigrala 3. naslov članskih državnih prvakov in  Korošice z zmago nad Logatcem pred domačimi gledalci kronale uspešno sezono
9. Uvrstitev naših deklet v 2. divizijo ekipnega EP

Na kvalifikacijskem turnirju za preboj v 2. divizijo ekipnega dela evropskega prvenstva, ki je 27. in 28. aprila potekal na Otočcu, je naša ženska članska reprezentanca pod vodstvom selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek v postavi Jana Tomazini, Manca Fajmut, Nina Zupančič in Zala Veronik po vrsti premagala Finsko, Norveško in Švico ter si s prvim mestom zagotovila napredek v višjo divizijo. Na Otočcu se je prvi dan lepo izkazala debitantka v članski izbrani vrsti Zala, ki je finsko nasprotnico odpravila s 3:0, v odločilnem obračunu s Švico pa je blestela Fajmutova, ki je z dvema zmagama – odločilno 5. tekmo je dobila s 3:2 – našim dekletom priborila zmago, kljub temu, da je Tomazinijeva izgubila oba svoja dvoboja zaradi poškodbe narta.

Dekleta so konec aprila na Otočcu izpolnila pričakovanja selektorke.

Dekleta so konec aprila na Otočcu izpolnila pričakovanja selektorke.

Preberite še: Odlična Fajmutova slovenkam priigrala zmago za prestiž!
8. Labodji spev Gregorja Komaca z lepotno napako

Pisal se je 3. marec, ko je v športni dvorani v Cerknici takrat 43-letni Gregor Komac na vrhu tribun opravljal intenzivno ogrevanje, kakršnega od njega v zadnjih letih nismo bili vajeni. Po krajšem pogovoru je povedal, da je to njegovo zadnje posamezno državno prvenstvo v karieri, in da si želi dobrega rezultata. V soboto zvečer je Komac proti Mirzi Tvrtkoviću rešil zaostanek z 0:3 v nizih, v nedeljo pa je blestel že zgodaj dopoldne, ko je v osmini finala s fantastično predstavo po petih nizih odpravil Mitjo Horvata. Z odlično igro pri mizi je kasneje v četrtfinalu odpravil Matica Slodeja, v polfinalu pa še Bojana Ropošo in mnogi so verjeli, da mu bo v šestem finalnem obračunu uspelo osvojiti prvi članski naslov državnega prvaka. Na nasprotni strani mize je stal Jan Žibrat – z odločenim pogledom, ki je napovedoval hudo bitko za naslov. V vse-levičarskem finalu je bolje začel izkušenejši Komac, ki je povedel s 3:1 v nizih, v petem nizu pa je bil kar trikrat le dve točki oddaljen od zmage. Toda Žibrat se ni zlomil in je dobil zadnje tri nize ter osvojil še svoj drugi zaporedni naslov. Kljub porazu v finalu DP, si Komac za svojo predstavo zasluži globok priklon, saj je na prvo marčevsko nedeljo v Cerknici spomnil na stare (dobre) čase.

Preberite še: Žibrat po trilerju razblinil sanje, Fajmutova do prvenca
7. Dr. Kondrič izvoljen za predsednika ITTF-ove znanstvene komisije

Tekom svetovnega prvenstva v Parizu je potekalo veliko konferenc in volitev, na enih izmed njih pa smo z dr. Miranom Kondričem Slovenci dobili prvega človeka na čelu ene izmed ITTF-ovih komisij. Predavatelj na Športni fakulteti v Ljubljani in osebni kondicijski trener Bojana Tokića je bil izvoljen za predsednika znanstvene in zdravstvene komisije. V Sloveniji ta dogodek sicer ni bil deležen velike prepoznavnosti, toda vseeno ga lahko označimo za pomembnega in pozitivnega za našo namiznoteniško skupnost.

Preberite še: dr. Miran Kondrič na čelu ITTF-ove znanstvene komisije
6. Eurokids Supercamp Otočec 2012

V okviru dogovora o medsebojnem sodelovanju med ETTU in NTZS je evropska namiznoteniška zveza Sloveniji dodelila organizacijo tabora za mlade evropske talente t.i. Eurokids Supercamp. Pod vodstvom priznane hrvaške strokovnjakinje Branke Batinić, je na Otočcu med 18. in 25. novembrom treniralo 25 igralcev iz 11 držav. Kamp so popestrili dr. Miran Kondrič, ki je opravil nekatere fizične meritve ter različne zanimive aktivnosti, kot so joga, psihična priprava in obisk Jana Žibrata.

Preberite še: Danes se na Otočcu začenjajo priprave Eurokids
5. Srečnih 13 za Manco Fajmut

Cerknica je bil letos srečen kraj tudi za našo nekoč najbolj obetavno mlado igralko Manco Fajmut. Potem ko je v vseh preostalih konkurencah osvojila 12 naslovov posamezne državne prvakinje, je letos po finalni zmagi nad Jano Tomazini s 4:1, osvojila še prvi naslov članske državne prvakinje. Skupno ima Fajmutova v svojih vitrinah že kar 38 državnih naslovov (13-krat posamezno, 10-krat ekipno, 13-krat dvojice, 2-krat mešane dvojice). Letošnjo sezono je sicer 22-letna Korošica zaključila še z naslovom državne prvakinje v konkurenci ženskih dvojic, 1. mestom v SNTL, delitvijo nagrade najboljše ligaške igralke z Asyo Kasabovo, zmago na Pokalnem tekmovanju Slovenije ter s prvo zmago na zaključnem Mastersu. Prihodnje leto se bo Manca priključila mladim reprezentantom v NT centru v Novem mestu, kjer bo skušala napredovati in se znova približati najboljšim evropskim namiznotenisačicam.

4. Uroš Slatinšek kot vino …

Na domači sceni je leto zagotovo najbolj zaznamoval Uroš Slatinšek, ki ima za sabo najboljšo sezono v karieri, pa čeprav šteje ‘že’ 33 let in v zadnjih letih večino svojega časa nameni trenerskemu delu v vedno bolj uspešnem NTK Krka. Velenjčan je letos na tekmovanjih pod okriljem NTZS slavil kar na 5 turnirjih: 1., 2. in 3. OT, 2. Top in Masters, poleg tega pa je s svojimi soigralci tako v 1. SNTL za moške, kot tudi na Pokalnem tekmovanju osvojil končno 3. mesto, pri čemer je v državni ligi z izkupičkom zmag in porazov 42:1 še četrtič v karieri osvojil nagrado za najboljšega igralca sezone. Morda najlepši trenutek pa je za Slatinška prišel na Svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer je v kvalifikacijski skupini ugnal Romuna Andreia Filimona, nato pa v predkrogu še Iranca Nimo Alamiana ter se na svojem 5. posamičnem svetovnem prvenstvu prvič uspel prebiti v glavni žreb, kjer je kasneje v 1. krogu z 1:4 izgubil proti Avstrijcu Danielu Habesohnu. Uspeh na SP mu je prinesel tudi rekordno uvrstitev na lestvici ITTF, kjer je na junijski lestvici zasedal 305. mesto.

3. Povratek Jožeta Urha v domovino

Kvalitetnega namiznega tenisa brez strokovnjakov ni in povratek Jožeta Urha v slovenski namiznoteniški prostor, potem ko je šest let uspešno deloval v Italiji in Leonarda Muttija popeljal do naslova kadetskega evropskega prvaka, zagotovo lahko označimo za veliko pridobitev. Urh je z novo sezono sprejel mesto selektorja kadetskih in mladinskih reprezentanc Slovenije, njegov vpliv pa je viden predvsem v spremembi klime med našimi mladimi reprezentanti. Vseskozi smo imeli zunanji opazovalci občutek, da so mladi medsebojno bolj povezani kot pred nekaj leti. Kako uspešno bo svoje znanje Urh prenesel na mlade, bomo lahko ocenili v prihodnjih letih, ko bo vodja Namiznoteniškega trening centra Slovenije in bo svoje varovance lahko usmerjal na dnevni bazi.

Jože Urh bo lahko svoje načrte v popolnosti realiziral v NT centru, ki vrata odpira 1. septembra.

Jože Urh bo lahko svoje načrte v popolnosti realiziral v NT centru, ki vrata odpira 1. septembra.

Preberite še: Jože Urh: “Lažna upanja vodijo v pogubo.”
2. Luč na koncu tunela v Novi Gorici in Velenju

Turnirji za slovenske jakostne lestvice ne slovijo kot najbolj privlačni za igralce in gledalce. V mlajših kategorijah stvar ni tako potencirana, saj za večjo polnost dvoran skrbijo starši, mladi igralci pa se še ne ubadajo z igralnimi pogoji in organizacijo. Pri članih je zgodba že malce drugačna in na račun izpeljave turnirjev je moč slišati mnogo pritožb. Na drugi strani pa lahko letos izpostavimo dva dogodka, katera je pod glavno taktirko Daniela Šarlaha in Sajde Slatinšek organizirala NTZS.

Prvi se je zgodil 12. marca v domačem mestu Bojana Tokića, Novi Gorici, ko je slovenska moška izbrana vrsta v zadnji tekmi kvalifikacijskega ciklusa za ekipni del evropskega prvenstva gostila Poljake. Favorizirani gostje so sicer slavili s 3:0 in se uvrstili v 1. divizijo, toda v našem spominu in spominu igralcev bo ostalo 630 gledalcev v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj, obisk predsednika RS Boruta Pahorja, izjemno lepo pripravljena dvorana in fantastična organizacija.

Bojana Tokića je doma v Novi Gorici pričakala polna dvorana.

Bojana Tokića je doma v Novi Gorici pričakala polna dvorana.

Še več ljudi pa se je dotaknil Masters na prvi junijski dan v Velenju, kjer so nastopili prav vsi naši najboljši igralci v kategorijah od mlajših kadetov do članov. Zaključek sezone je bil zares fantastičen tako za igralce, kot tudi gledalce in prav vsi bi si želeli, da bi poleg Mastersa na domačih tleh imeli še več tako privlačnih turnirjev.

Preberite še: Fotozgodba: V Novi Gorici zmagala trud in pozitivna energija in Masters opomnil, da vse le ni tako črno
1. Namiznoteniški trening center Slovenije

‘Največji projekt Namiznoteniške zveze Slovenije v mojem mandatu,’ kot ga je označil predsednik NTZS mag. Marjan Hribar, bo po nekaj letih razgovorov, pisanja načrtov in zbiranja finančnih sredstev, zagledal luč življenja 1. septembra v Novem mestu. Pod vodstvom Jožeta Urha bo tako z začetkom nove tekmovalne sezone v dolenjski prestolnici živelo in treniralo 11 naših reprezentantov. Manci Fajmut, ki bo prihodnje leto tudi zaključevala študij prve stopnje na Pedagoški fakulteti Maribor, se bodo pridružili še Ludvik Peršolja, Tilen Novak, Deni Kožul, Tom Šfiligoj, Darko Jorgić, Aljaž Šmaljcelj, Peter Hribar, Gaja Paradiž in Nika ter Zala Veronik.

Čeprav je v povezavi z NT centrom moč slišati mnogo skeptikov, pa se lahko prav vsi strinjamo, da je ta ‘korak naprej’ slovenski namiznoteniški prostor potreboval. Trenutno imamo zelo simpatično mlado generacijo, nahajamo pa se v težki situaciji, kjer le redki klubi omogočajo kvaliteten trening (v evropskem merilu). Nova težava je razdrobljenost kvalitete, saj reprezentanti prihajajo praktično iz celotne Slovenije, vseeno pa smo v tem smislu lahko veseli, da je naša država tako majhna in se ne ubadamo s tako hudimi logističnimi težavami, kot recimo v Franciji. Nenazadnje lahko v Novo mesto s kateregakoli konca Slovenije pridemo v 2 urah in take ‘ugodnosti’ moramo vsekakor izkoristiti, če želimo, da bomo tudi v prihodnosti poročali o mednarodnih članskih uspehih naših igralcev.

Preberite še: V NT center prijavljenih 11 mladih upov