Jorgić in Galičeva upravičila pričakovanja in prišla do prvega naslova državnega prvaka

T.S., 05.03.2017
Državna tekmovanja, Vse novice

V Puconcih se je ob 20. letnici domačega NTK Kema ta vikend odvilo 26. državno prvenstvo RS v namiznem tenisu za člane in članice. Prva junaka tokratne izvedbe sta postala Darko Jorgić (NTK Krka) in Alex Galič (tujina), ki sta se veselila dvojne krone.

Jorgić v finalu boljši od Horvata

Prvenstvo v Prekmurju se je končalo s pričakovanim prvim naslovom članskega državnega prvaka Darka Jorgića, ki je na prestolu nasledil svojega dobrega prijatelja Denija Kožula (tujina), ki je obrambo naslova končal v četrtfinalu s porazom proti Urošu Slatinšku (NTK Krka). Slatinšek je že v osmini finala povsem razbil nekdanjega državnega prvaka Jana Žibrata (NTK Sobota) z rezultatom 4:0.

Jorgić se je v finale prebil po zmagah nad Klemnom Jazbičem (NTS Mengeš) v četrtfinalu (v 1. krogu je bil kot 1. nosilec finalnega dela prost, dvoboj osmine finala pa je Bojan Pavič iz NTK Vesna zaradi poškodbe predal) in Tomom Šfiligojem (tujina) v polfinalu. Od Šfiligoja, ki je prišel do največjega uspeha v članski karieri, je bil Jorgić boljši s 4:1 (7, 6, 4, -8, 5).

V spodnji polovici žreba sta se v polfinalu pomerila stara znanca Slatinšek in Mitja Horvat (NTK Fužinar), ki je pred tem premagal Ludvika Peršoljo (tujina) in Dominika Škrabana (NTK Kema). Slatinšek je hitro povedel s 3:1 v nizih, nato pa je sledil preobrat, katerega je domačin Horvat kronal z rezultatom 11:1 v sedmem nizu, končni rezultat je bil 4:3 (-10, -5, 8, -6, 5, 8, 1).

Pokali za najboljše.

Finalni obračun je bolje začel izkušenejši Prekmurec, ki je povedel z 1:0 in 5:1 v nizih, a nato popustil in Jorgić je neustavljivo finiširal do svojega prvega naslova med člani. Finale se je končal z reultatom 4:1 (-5, 8, 6, 7, 12).

Pričakovani finale dobila Alex

V konkurenci ženske posamezno smo dočakali finalni obračun med 1. nosilko Alex Galič (tujina) in 4-kratno branilko naslova Manco Fajmut (tujina). Galičeva je v polfinalu s 4:1 (-10, 5, 4, 8, 10) izločila Katarino Stražar (NTS Mengeš), ki je pred tem v četrtfinau s 14:12 premagala soigralko Ano Tofant, Fajmutova pa je bila boljša od Tamare Pavčnik (NTK Hrastnik), prav tako z rezultatom 4:1 (-9, 3, 15, 6, 9).

Finalni dvoboj je tako kot pri moških bolje začela končna poraženka Fajmutova, ki je prvi niz dobila na 8. točki, nato pa popustila in na koncu dvoboja športno čestitala danes boljši nasprotnici, ki je do svojega prvega članskega naslova državne prvakinje prišla po petih nizih s 4:1 (-8, 7, 8, 8, 7).

Galičeva je prvič v karieri na domačih tleh potrdila svojo kvaliteto, ki jo je na svetovni jakostni lestvici za mesec marec ponesla že do 128. mesta.

Jorgić in Galičeva najboljša tudi v dvojicah

Kožul in Žibrat sta bila pred tekmovanjem favorita za tretji zaporedni naslov državnega prvaka v konkurenci dvojic. Prvi del naloge sta opravila z odliko in se po polfinalni zmagi nad dvojico Šfiligoj/Peršolja s 3:0 (7, 6, 4) prebila v finale, kjer sta ju pričakala Jorgić in Slatinšek, ki sta bila v polfinalu s 3:0 (10, 4, 6) boljša od Denisa Pintarja in Andraža Novaka (NTD Kajuh-Slovan). V finalu smo spremljali eno izmed tekem prvenstva, na koncu pa sta bila boljša nekdanja soigralca pri NTK Krka Slatinšek in Jorgić (formalno sta zaradi dvojne licence Jorgića, ki sicer letos igra v 1. italijanski ligi, še vedno soigralca). Obračun sta dobila s 3:2 (-7, 9, -9, 8, 11).

Nekdanja soigralca Slatinšek in Jorgić sta bila v najbolj napetem obračunu prvenstva na koncu boljša od dvakratnih branilcev naslova.

Manca in Alex sta se pri ženskah pričakovano sprehodili do naslova. Čeprav ni šlo ravno za sprehod po parku, vseeno več kot enega niza na posameznem obračunu nista oddali. V finalu sta bili s 3:1 (-8, 8, 6, 7) boljši od Katrine Sterchi in Urške Čokelj (NTK Arrigoni), ki sta se veselili presenetljivega srebra. Na najnižji stopnički sta stali dvojici Katja Gutnik/Lea Paulin (NTK Logatec/NTK Arrigoni) in Ana Tofant/Katarina Stražar.

Alex Galič je svoj največji uspeh kariere na državnih prvenstvih kronala še z zmago v konkurenci dvojic.

V mešanih parih do naslova Slodej in Zera

Tekmovanje mešanih dvojic sta že v četrtfinalu povsem odprla Matic Slodej in Ivana Zera (ŽNTK Maribor in NTK Vesna), ki sta s 3:2 (-10, 6, -9, 6, 8) izločila prva nosilca turnirja Jorgića in Pavčnikovo. Stara znanca že iz kadetskih reprezentančnih vrst sta v polfinalu izločila še Tilna Novaka (NTK Krka) in Katrino Sterchi. V spodnji polovici žreba sta si finale priigrala Šfiligoj in Tofantova, ki sta v polfinalu s 3:1 (10, 6, -5, 10) dobila obračun proti bratsko-sestrski navezi Erik in Lea Paulin.

V finalu so odločile izkušnje Slodeja in Zere, ki sta uspela zadržati mini-povratek Šfiligoja in Tofantove v četrtem nizu in obračun naposled dobiti z rezultatom 3:1 (9, -8, 8, 10). Šfiligoj je prvenstvo kot edini zaključil s tremi uvrstitvami na oder za zmagovalce, a ostal brez naslova.

Matic Slodej in Ivana Zera sta konico dela opravila že v četrtfinalu, ko sta izločila hrastniški udarni dvojec Jorgić/Pavčnik.

26. DP RS za člane in članice

Člani posamezno
Članice posamezno
Člani dvojice
Članice dvojice
Mešane dvojice
Lestvica člani
Lestvica članice