Horvat in Pavčnikova najboljša na začetku sezone v Logatcu

T.S., 19.09.2016
Državna tekmovanja, Vse novice

V odsotnosti naših najboljših igralcev namiznega tenisa (Tokić, Žibrat, Jorgić, Kožul, Fajmut in Galič) je v Logatcu v nedeljo, 18. septembra, potekal 1. odprti turnir RS za člane in članice v sezoni 2016/17. Favoriti so opravili svoj del posla in krojili vrstni red pri vrhu, na koncu pa sta z največjim pokalom domov odšla Mitja Horvat (NTK Fužinar) in Tamara Pavčnik (NTK Hrastnik).

Horvat v tesnem finalu boljši od Peršolje

Turnir članov je bil zanimiv že vse od začetka. Prvi štirje nosilci so tako kot vedno z nastopi začeli popoldne, saj so bili že postavljeni v finalni del tekmovanja, zato pa ni manjkalo zanimivih bojev v predtekmovalnih skupinah. V enem izmed njih sta se pomerila Jaka Golavšek (NTK Savinja) in Tom Šfiligoj (tujina). Golavšek je v zadnjih dveh sezonah deloval kot trener Šfiligoja in je njun medsebojni obračun naposled dobil z rezultatom 3:2.

Omenjena igralca sta se prebila v finalni del in na koncu prišla do polfinala. Golavšek je na poti do tja po vrsti ugnal Davida Filipoviča, Petra Hribarja in Janeza Petrovčiča, Šfiligoj pa Matevža Črepnjaka, Bojana Ropošo in Aljaža Šmaljclja. V polfinalu sta stvari v svoje roke vzela 1. in 2. nosilec turnirja Mitja Horvat, ki letos igra za NTK Fužinar, in Ludvik Peršolja (tujina). Horvat je bil proti Golavašku boljši s 4:1 (4, 8, 10, -13, 4), Peršolja pa je Šfiligoja odpravil brez izgubljenega niza s 4:0 (7, 6, 4, 7).

Finalni obračun med 37-letnim nekdanjim državnim prvakom iz Prekmurja in 21-letnik Primorcem, ki je naslov državnega prvaka že osvojil med mlajšimi člani, je bil odprt vse do konca, znova pa je srečnejši konec potegnil Horvat, ki je še izboljšal medsebojni izkupiček proti Peršolji in prišel do turnirske zmage z rezultatom 4:3 (-9, 2, 5, 11, -2, -10, 8), s tem pa potrdil, da še zdaleč ni za odpis in bo tudi v dresu koroškega kluba še grenil življenje mlajšim reprezentantom.

Do sprememb na lestvici v prvi deseterici ni prišlo. Še naprej v vodstvu ostaja Darko Jorgić pred aktualnim državnim prvakom Denijem Kožulom.

Tofantova v ključnih trenutkih premalo zbrana

Ženski turnir brez najboljših igralk v Sloveniji zadnjih let Mance Fajmut in Alex Galič se je odvil po pričakovanjih. V finalu sta se srečali članici slovenske izbrane vrste Tamara Pavčnik in Ana Tofant (NTS Mengeš). Čeprav Pavčnikova drži pozitivno bilanco zmag in porazov proti aktualni mladinski državni prvakinji, so njuni obračuni v zadnjem obdobju vselej izredno zanimivi in izenačeni. Nič drugače ni bilo niti danes, ko se je finalna tekma prevesila globoko v sedmi niz.

Vseskozi je imela boljše karte Tofantova, ki je vodila že z 2:0 in 3:1 v nizih, a je na koncu kljub vodstvu z 10:7 v odločilnem nizu ostala praznih rok. Tamara je v slogu svojega vrstnika Jorgića zbrala dovolj moči za obstanek v igri, v podaljšku pa prišla do dveh zaporednih točk in se veselila zmage s končnih 4:3 (-3, -9, 9, -7, 5, 10, 10). Na zmagovalnem odru sta stali še Katrina Lydia Sterchi (NTK Arrigoni) in domačinka Katja Gutnik (NTK Logatec), ki je sedmi niz polfinalnega obračuna proti Tofantovi izgubila na 8. točki.

Pri članicah je na jakostni lestvici prišlo do večjih sprememb. Na vrhu se tako prvič v karieri nahaja današnja finalistka Tofantova, za njo pa najdemo Pavčnikovo in Ivano Zero. Na 4. mestu je obetavna Katarina Stražar, ki je bila danes odsotna, a je v Varaždinu skupaj z Laro Opeko prišla do odmevne zmage na ITTF-ovem turnirju. Kot zanimivost: Ana Tofant je svoj prvi namiznoteniški trening opravila oktobra 2010. Večina njenih konkurentk je s trenažnim procesom pričela že pri 7 letih. Vsekakor fantastičen podatek vreden vse hvale, tako na račun Tofantove same, kot tudi ambicioznega vodstva NTS Mengeš, ki v zadnjih letih predstavlja eno izmed najsvetlejših točk slovenskega namiznega tenisa.

20. novembra bo na Muti 1. TOP-8 za člane, pred tem pa se bodo že začeli boji v SNTL in v Pokalu RS. Več lahko najdete na spletni strani NTZS.

Ana Tofant je v finalu zapravila prednost z 10:7 v odločilnem nizu, za uteho pa ji lahko služi dejstvo, da se na republiških jakostnih lestvicah nahaja na 1. mestu pri mladinkah in članicah.

Ana Tofant je v finalu zapravila prednost z 10:7 v odločilnem nizu, za uteho pa ji lahko služi dejstvo, da se na republiški jakostni lestvici prvič nahaja na 1. mestu.

1. OT člani/-ce
Stran tekmovanja
Rezultati člani
Rezultati članice
Lestvice člani
Lestvice članice