Športni izziv: Kako vzgojiti novega Tokića?

T.S., 14.03.2013
Mladi, Vse novice

V včerajšnji oddaji drugega programa nacionalne televizije, je svoj prostor našel tudi namizni tenis. Voditelj Ervin Čurlič je gostil predsednika NTZS mag. Marjana Hribarja, selektorja članske reprezentance Bojana Raka, selektorja mladinskih reprezentanc Jožeta Urha in našega najboljšega namiznotenisača Bojana Tokića. Glavna tema pogovora je bil status naših namiznotenisačev v svetovnem merilu in iskanje lukenj, zaradi katerih naši perspektivni mladci izgubljajo stik z najboljšimi.

Oglejte si celotno oddajo
Športni izziv (13.3.2013)
Ponsetek oddaje si lahko ogledate na SLO 2!

Na začetku pogovorne oddaje je predsednik NTZS mag. Marjan Hribar dejal, da si vodstvo zveze želi mladim namiznotenisačem zagotoviti primerljive pogoje za trening, s čimer bi omogočili razvoj naših igralcev. Prva v vrsti pomembnih odločitev je bilo imenovanje Jožeta Urha za selektorja mladinskih reprezentanc.

Zadovoljive pogoje naj bi predstavljal Namiznoteniški center Novo mesto, ki svoja vrata odpira 1. septembra letos. Vodja centra Urh verjame, da skrivnost v uspehu leži v združitvi kvalitete. V preteklosti lahko jasno vidimo, da zaradi različnih stvari, do združevanja kvalitete na enem mestu ni prihajalo, posebej pri mladih, ki so v mlajših kategorijah še močno vezani na matičen klub. Vsekakor pa je ta združitev potrebna, saj si zaradi majhnosti nikakor ne smemo dovoliti, da bi vsi delali ločeno. Drugače je na Kitajskem, kjer je nabor igralcev tako velik, da je zbrana kvaliteta samo posledica demografske situacije in ne plod načrtnega dela.

Ervin Čurlić je v Športnem izzivu na SLO 2 včeraj gostil namiznoteniške funkcionarje.

Ervin Čurlić je v Športnem izzivu na SLO 2 včeraj gostil namiznoteniške funkcionarje.

Selektor članske reprezentance Bojan Rak je ugotovil, da je Slovenija trenutno spada v 2. kakovostni razred, hkrati pa je od Tokića dobil nalogo, da ga leta 2016 odpelje še na njune tretje Olimpijske igre v Riu de Janeiru. Rak tudi verjame, da je trenerski kader v Sloveniji močan, vendar je treba v trenerje tudi vlagati, hkrati pa je trenutno stanje odraz neizpolnjene potrebne kvote ur treningov.

Tokić: “Namiznotenisači smo egoisti.”

Ponovno je kar malce presenetil Bojan Tokić, ki v zadnjem času dokazuje, da se dobro znajde tudi v bolj diplomatskih vodah. Na začetku je dejal, da je namizni tenis individualni šport, kjer je tudi veliko egoizma, ki je potreben za uspeh. Seveda pa je ravno Bojan oz. “Siecher punkt”, kot so ga nekoč klicali zaradi izjemnih predstav v najmočnejšem evropskem klubskem ligaškem tekmovanju Bundesligi, popoln primer igralca z velikim ekipnim duhom. V pogovoru je celo dejal, da verjame, če bi na posameznih tekmovanjih igral tako, kot igra za svoje ekipe, da bi bila njegova najvišja karierna uvrstitev na svetovni jakostni lestvici precej višja kot 25. mesto.

Hkrati pa je izpostavil svojo komunikativnost in zanos s pomočjo katerega si je zagotovil veliko treningov z boljšimi igralci.

Dejstvo je, da NTZS skuša pomagati mladim talentom, ki si želijo po poti Bojana Tokića, toda niti najboljši trener na svetu sam ne ustvari vrhunskega igralca. Prvi pogoj za uspeh je notranja motivacija in pripravljenost življenje prirediti svojim ciljem. Zato vsi mladi upi – pustite mobilce na miru in zagrabite lopar.

Foto: Print-screen MMC (www.rtvslo.si)