WJTTC: V obeh finalih spopad med Kitajsko in Japonsko, kar 3 kolajne za Evropo!

T.S., 03.12.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

Ekipni del tekmovanja na 11. Svetovnem mladinskem prvenstvu v Rabatu je tik pred koncem. Jutri zvečer sta na vrsti le še finalna obračuna, ki bosta odgovorila na vprašanje ali lahko odlična japonska generacija zamaje tla pod nogami Kitajcev.

Lep ‘ekipni’ uspeh evropskih mladincev

Navkljub vnovični premoči trenutno dveh največjih namiznoteniški sil na svetu Kitajske in Japonske, imajo razlog za veselje v Maroku tudi evropski igralci in igralke. Pri fantih je preboj v polfinale uspel Franciji, ki je na krilih povratnika po poškodbi Tristana Floreja, aktualnega evropskega mladinskega prvaka Enza Anglesa in Alexandra Robinota v četrtfinalu s 3:0 odpravila ekipo Nemčije (Killian Ort, Qui Liang, Qui Dang). Bronasta kolajna odhaja tudi na Poljsko, potem ko so Jakub DyjasPatryk Zatowka in Adrian Wiecek v četrtfinalu pripravili prvovrstno presenečenje in s 3:1 izločili Južno Korejo. Po letu 2006, ko sta v Kairu ekipni bron osvojili reprezentanci Nemčije in Rusije, se tako Evropa še drugič v zgodovini tekmovanja lahko pohvali z dvema kolajnama v konkurenci mladinci ekipno.

V polfinalu so Francoze s 3:1 zaustavili Japonci – edino točko je prispeval Alexandre Robinot, Poljake pa so s 3:0 zaustavili Kitajci, ki bodo jutri proti Japoncem prvič po dolgem času v podrejeni vlogi (na papirju).

Poljaki so tako proslavili senzacionalno zmago nad Južno Korejo, ki jim je prinesla bronasto odličje.

Poljaki so tako proslavili senzacionalno zmago nad Južno Korejo, ki jim je prinesla bronasto odličje.

Pri dekletih so evropsko čast reševale Romunke, za katere je Bernadette Szocs do polfinala zmagala vseh 6 tekem in bila ključni člen pri uspehu Vzhodnoevropejk. Četrtfinalna tekma med Romunijo in ZDA (Ariel Hsing, Erica Wu in Tina Lin) je postregla z dramatičnim zaključkom. Po dveh zmagah Szocseve in Hsingove ter Linove na strani Američank, sta o bronasti kolajni v odločilni tekmi odločali Irina Ciobanu in Erica Wu. Romunka je povedla z 2:0 in kljub izgubljenem 3. nizu ni izgubila zaupanja vase ter je z rezultatom 3:1 Romuniji priigrala še tretjo ekipno kolajno v zgodovini (leta 2004 in 2006 sta glavno vlogo pri Romunkah igrali Elizabeta Samara in Daniela Dodean).

Irina Ciobanu je Romunkam priigrala odločilno točko.

Irina Ciobanu je Romunkam priigrala odločilno točko.

V popoldanskem sporedu so se Romunke, pri katerih poleg Szocs in Ciobanu nastopata še Bernadett Balint in Adina Diaconu, pomerile s Kitajsko in na lastni koži izkusile moč kolegic z vzhoda Azije. Gu YutingLiu Gaoyang in Wang Manyu so bile neusmiljene in so slavile s 3:0. Romunski selektor Petre Arnautu je sicer svojo najboljšo igralko Szocs zaradi taktičnih razlogov pustil na klopi. Po vsej verjetnosti zaradi posameznega tekmovanja, kjer Bernadette po dveh četrtfinalih v zadnjih letih cilja na svojo prvo kolajno. Drugi polfinale je na mizi številka 2 prinesel obračun med Japonsko in Hong Kongom, s 3:2 pa so bile uspešnejše mlade Japonke, kjer igra tudi izvenserijska Mima Ito, ki je najmlajša zmagovalka turnirjev serije ITTF Junior Circuit.

Gu Yuting je 1. nosilka turnirja in vodja močne kitajske ekipe mladink.

Gu Yuting je 1. nosilka turnirja in vodja močne kitajske ekipe mladink.

Japonska čudežna deklica, ki je na začetku novembra navduševala tudi na ITTF World Cadet Challengu na Otočcu, je avgusta leta 2011 na ITTF Junior Circuit v Južni Koreji prišla do naslova v kadetski konkurenci pri vsega 10 letih! To pa še zdaleč ni bilo vse. Tri tedne kasneje je Mima – še vedno pri starosti 10 let – na ITTF Junior Circuit v Tajpeju slavila tako v kadetski, kot tudi v mladinski kategoriji!

Japonski namiznoteniški dragulj Mima Ito je pri 13 letih že uveljavljena igralka pri mladinkah in mlajših članicah.

Japonski namiznoteniški dragulj Mima Ito je pri 13 letih že uveljavljena igralka pri mladinkah in mlajših članicah.

Kitajska desetič ali Japonska drugič?

Jutri nas tako poleg začetka tekmovanja v konkurenci mešanih dvojic (na sporedu bodo predkrog, 1. krog in 2. krog) čaka sklepno dejanje v ekipnem delu tekmovanja, ki bo že v veliki meri razkrilo karte pred nadaljevanjem turnirja.

Sodeč bo svetovni mladinski lestvici so pri mladincih favoriti Japonci, za katere nastopajo Yuto Muramatsu (1. nosilec turnirja posameznikov in 3. igralec na svetovni U-18 lestivici), Mastaka Morizono (najboljši igralec letošnje sezone na turnirjih serije World Tour v konkurenci do 21 let in 5. igralec na svetovni U-18 lestvici), Kohei Sambe (11.) in Asuka Sakai (15.).

Prvi nosilec turnirja posameznikov Yuto Muramatsu goji obrambni stil igre.

Prvi nosilec turnirja posameznikov Yuto Muramatsu goji obrambni stil igre.

Kitajci v Maroko niso pripeljali udarne zasedbe. Najboljši mladinec sveta in aktualni mladinski svetovni prvak Fan Zhendong je medtem že eden izmed najboljših igralcev sveta pri članih in si je z izjemnimi predstavami na World Tourjih v novembru zagotovil mesto na ITTF Grand Finals v Dubaju, 2. mladinec sveta Lin Gaoyuan je letošnje leto preživel v trening dvorani skupaj s člansko reprezentanco in bo tako po treh srebrnih kolajnah pri posameznikih na zadnjih treh prvenstvih ostal brez svetovne krone med mladinci, v Maroku pa ni niti Xu Chenhaa (4.), Wu Jiajia (6.) in Yu Ziyanga (10.). To pomeni, da je najbolje rangirani kitajski igralec v Maroku Jingkun Liang (12.), nastopajo pa še Qihao Zhou (13.), Kai Zhou (27.) in Kong Lingxuan, ki sploh še nima točk za mednarodno lestvico. Vse skupaj le ponazarja kako strašansko globino imajo na Kitajskem, vsekakor pa se Japonci še kako dobro zavedajo, da bo prednost na papirju potrebno potrditi tudi za namiznoteniško mizo.

O strašanski moči Kitajcev priča podatek, da so svojih 6 najboljših igralcev na mladinski svetovni lestvici pustili doma! Na fotografiji 12. mladinec sveta Liang Jingun.

O strašanski moči Kitajcev priča podatek, da so svojih 6 najboljših igralcev na mladinski svetovni lestvici pustili doma! Na fotografiji 12. mladinec sveta Liang Jingkun.

Drugače je pri dekletih, kjer so Kitajke v Rabat pripotovale v precej močnejši zasedbi: Gu Yuting (2. na svetu), Liu Gaoyang (3.), Liu Xi (10.) in Wang Manyu (46.). Ekipo Japonske sestavljajo Miyu Kato (6.), Mima Ito (11.), Miu Hirano (17.) in Sakura Mori (42.), tako da pred finalnim obračunom vloga favoritinj pripada Kitajkam, ki so vse dosedanje obračune na prvenstvu dobile z rezultatom 3:0.

V dosedanji desetletni zgodovini Svetovnih mladinskih prvenstev je tako pri mladincih, kot tudi pri mladinkah kar 9-krat zlata kolajna odšla na Kitajsko. Pri fantih je podvig s pomočjo Juna Mizutanija Japoncem uspel leta 2005 v Linzu, leta 2010 pa je to uspelo Japonkam v glavni vlogi s Kasumi Ishikawa, ki je v 4. tekmi za zmago s 3:1 premagala 1. nosilko letošnjega turnirja Gu Yuting.

Jun Mizutani, Seiya Kishikawa in Taku Takakiwa so leta 2005 v Linzu edinkrat v zgodovini ustavili Kitajce. Je po 8 letih znova napočil čas za spremembo na samem vrhu?

Jun Mizutani, Seiya Kishikawa in Taku Takakiwa so leta 2005 v Linzu edinkrat v zgodovini ustavili Kitajce. Je po 8 letih znova napočil čas za spremembo na samem vrhu?

Finale mladink bo na sporedu jutri ob 17h po našem času, finale mladincev pa predvidoma ob 18:45 oziroma po koncu finala deklet.

11. WJTTC, Rabat (MAR)
Uradna stran prvenstva
Live scoring
Medijski vodič
Prenosi na itTV
Najboljše fotografije
Napovednik prvenstva

Mladinci ekipno – 1. – 8. mesto
Mladinci ekipno – 9. – 12. mesto
Mladinci ekipno – 13. – 20. mesto
Mladinke ekipno – 1. – 8. mesto
Mladinke ekipno – 9. – 12. mesto
Mladinke ekipno – 13. – 20. mesto