WJTTC: Dvojna krona za Kitajsko, japonski fantje klonili šele po 5. tekmi

T.S., 04.12.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

Tretji dan mladinskega svetovnega prvenstva je v dopoldanskem sporedu prinesel začetek tekmovanja v konkurenci mešanih dvojic, v večernem sporedu pa smo v obeh ekipnih konkurencah dobili prve letošnje nosilce zlatih odličij. Na vrhu znova Kitajska.

1. krog mešanih dvojic usoden za 3. nosilca

Za ogrevanje pred prvimi finalnimi obračuni letošnjega 11. MSP so osrednji oder zavzeli mešani pari. V 1. krogu (1/32 finala) sta sicer izpadla 3. nosilca turnirja Brazilca Hugo Calderano in Caroline Kumahara, vseeno pa tega ne moremo šteti za senzacijo, saj sta izgubila proti tajpejski navezi Wang Tan-Wei/Huang Yu-Chiao.

Takoj za 1. krogom je bil odigran še 2. krog, tako da smo že dobili najboljših 16 mešanih dvojic letošnjega prvenstva med katerimi lahko najdemo sledeče evropske pare: Diogo Chen/Irina Ciobanu (POR/ROM), Nandor Esecki/Bernadett Balint (MAD/ROM), Jakub Dyjas/Sandra Wabik (POL), Joao Geraldo/Bernadette Szocs (POR/ROM), Enzo Angles/Marie Migot (FRA) in Leonardo Mutti/Lea Rakovac (ITA/HRV). Osmina finala bo na vrsti v petek ob 20:50 po lokalnem času (21:50 v Sloveniji).

Nandor Esecki in Bernadett Balint sta v 2. krogu izločila Tajpejsko dvojico

Nandor Esecki in Bernadett Balint sta v 2. krogu izločila Tajpejsko dvojico Wang/Huang.

Jutri se v Maroku s predtekmovalnimi skupinami začenja še tekmovanje posameznikov. Prvih 16 nosilcev in nosilk turnirja je že neposredno uvrščenih v finalni del tekmovanja, kjer je prostora za 64 igralcev, kar pomeni, da iz predtekmovalne skupine napredujeta najboljša dva igralca.

Japonci zapretili, Kitajci veselili

Finale mladincev je postregel z epskim obračunom med reprezentancama Kitajske in Japonske, ki sta se v finalu ekipnega tekmovanja na MSP pomerili še četrtič zapovrstjo in šestič v zgodovini. Prevlado Kitajcev je leta 2005 v Linzu doslej zaustavil le japonski super-trio Jun Mizutani, Seiya Kishikawa in Taku Takakiwa.

V prvem obračunu je najboljši igralec letošnje sezone na turnirjih serije World Tour v konkurenci do 21 let levičar Masataka Morizono, ki slovi po bliskoviti igri z mize, prikazal fantastično igro in z zmago nad Kong Lingxuanom (11:6, 11:9, 9:11, 11:5) Japonski priigral popoln začetek. Kitajcem so se po odličnem uvodnem nizu Yuta Muramatsuja proti njihovemu najboljšemu igralcu Liang Jingkunu že nekoliko zašibila kolena, toda obramba Japonca na koncu le ni bila kos vztrajnemu pritisku s forehand strani Lianga – na koncu je bilo 8:11, 11:8, 11:9, 11:9.

Po zmagi Asuke Sakaia so mnogi verjeli v senzacijo ...

Po zmagi Asuke Sakaia so mnogi verjeli v senzacijo …

Pred pričetkom vselej pomembne 3. tekme je vloga favorita trdno pripadala Zhou Kaiu, ki je brez težav dobil uvodna dva niza in vse je kazalo na hitro zmago Kitajca. Toda Asuka Sakai, ki je pred leti zaslovel na Youtubu kot najhitrejši server na svetu, se kljub bledemu začetku ni predal in je izsilil odločilni 5. niz. Tam je hitro povedel s 5:0, in ko se je zdelo, da bo Japonski priigral drugo točko, se je v trenutku situacija obrnila na glavo in na ‘drugo brisačo’ sta igralca odšla pri rezultatu 7:5 za Zhou Keia. Sakai je uspel izenačiti in sledili so podaljški. Igralca sta si izmenjavala zaključne žogice in napetost v dvorani je naraščala iz sekunde v sekundo. Pri rezultatu 12:11 za Kitajca je kitajska klop skočila na noge in složno zahtevala minuto odmora. Zhou se je na mizo vrnil s prednostjo servisa in v minuti odmora se je s trenerjem zagotovo odločil za enega izmed servisov – kakorkoli že, taktika je spodletela, saj je Zhou odserviral naravnost v mrežo, Asuka Sakai pa priložnosti ni zapravil in po trilerju, ki se je končal z rezultatom 4:11, 9:11, 11:7, 12:10, 16:14, Japonce pripeljal na prag zmage.

Liang Jingkun se s porazom vsekakor ni strinjal in v četrti tekmi Masataki Morizonu ni ponudil niti drobtinice, bilo je 11:7, 11:7 in 11:7. To je pomenilo, da je o zlatu odločala 5. tekma med Kong Lingxuanom in Yutom Muramatsujem. Kljub temu, da je bil na kocki naslov svetovnega prvaka, napetosti med igralcema ni bilo čutiti in vse od prve točke naprej smo spremljali namizni tenis na najvišjem nivoju. Muramatsu, ki velja za najboljšega obrambnega igralca zadnjih let in poleg izjemnih obrambnih sposobnosti premore tudi fantastičen forehand napadalni udarec, je bil od začetka do konca tekme povsem v podrejenem položaju in čeprav je vrnil nekaj domala nerešljivih žogic, proti levorokemu Kongu ni prišel do izraza. Po skoraj 3 ure dolgem maratonskem obračunu je Kong z rezultatom 11:9, 11:4, 13:11 v odločilni partiji Kitajski priigral še 10. ekipni naslov v zgodovini MSP in naslov proslavil na nenavaden način – lopar, ki mu je prinesel zmago, je s polno močjo zabrisal v tla.

Liang Jingkun je bil z dvema zmagama v finalu steber 10. kitajskega naslova.

Liang Jingkun je bil z dvema zmagama v finalu steber 10. kitajskega naslova.

Pritisk na kitajske igralce je enormen, saj prav vsak poraz proti tujcem predstavlja hud udarec v očeh trenerjev, medijev in igralcev samih. Japonci so bili tokrat blizu, vseeno pa največje svetovne namiznoteniške (v zadnjih letih tudi gospodarske) velesile niso uspeli spraviti na kolena. Nivo namiznega tenisa v finalu je bil vrhunski in veselimo se lahko preostalih 4 dni tekmovanja, ko bodo znani še svetovni prvaki v konkurencah posamezno, dvojice in mešane dvojice.

Mlade Japonke niso bile kos Kitajkam

Pred finalom mladincev so na centralnem terenu dvorane Prince Moulay Abdellah Stadium za zlato kolajno udarile še kitajske in japonske mladinke. V prvi tekmi je 13-letna Mima Ito proti 1. nosilki turnirja posameznic Gu Yuting odigrala zelo pogumno in izgubila šele po petih nizih (8:11, 13:11, 11:6, 3:11, 5:11). V drugi tekmi je levoroka Li Gaoyang3:0 (2, 3, 9) odpravila še eno 13-letnico z Japonske Miu Hirano in tako pripravila teren za najmlajšo Kitajko na letošnjem svetovnem mladinskem prvenstvu Wang Manyu, ki je bila po štirih nizih (6:11, 12:10, 11:3, 11:7) boljša od Sakure Mori.

Kitajska dekleta so zasluženo osvojila 1. mesto in bodo verjetno krojila sam vrh tudi pri posameznicah.

Kitajska dekleta so zasluženo osvojila 1. mesto in bodo verjetno krojila sam vrh tudi pri posameznicah.

Za Kitajke je to še 10. naslov ekipnih prvakinj v zgodovini MSP – leta 2010 v Bratislavi so jih v finalu ugnale prav Japonke. Letošnji finalni poraz Japonk je vse prej kot presenetljiv, saj so nastopile v pretežno kadetski postavi. Povprečna starost letošnjih nosilk srebrne ekipne kolajne v finalu je bila 14,8 let, medtem ko je povprečna starost zlatega kitajskega tria natanko 17 let. Ali to pomeni, da bomo čez 3 leta na vrhu dobili zamenjavo, bo potrebno še počakati, vsekakor pa se zdi, da so Japonci pripravljeni stopiti iz kitajske sence.

Sodeč po uspehih mladinskega pogona v zadnjih letih, se Japonci vračajo na pota stare slave.

Sodeč po uspehih mladinskega pogona v zadnjih letih, se Japonci vračajo na pota stare slave.

11. WJTTC, Rabat (MAR)
Finale mladinci
Finale mladinke
Mešane dvojice

Fotografije: Remy Gros – last Mednarodne namiznoteniške zveze (www.ittf.com)