WJTTC: Adriana Diaz poskrbela za prvo presenečenje v ekipnem delu prvenstva

T.S., 02.12.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Maroku se je včeraj pričel vrhunec mladinske sezone. S predtekmovalnimi boji reprezentanc, ki so se borile za uvrstitev v boj za 1. – 12. mesta, je uspešno opravila večina favoritov, presenetile so zgolj Portoričanke, ki so pozno zvečer odpravile konkurentke iz Brazilije. Uspešno so se odrezale tudi evropske reprezentance.

11. Svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo vse do nedelje, 9. decembra, potekalo v maroški prestolnici Rabat, je že prvi dan tekmovanja postreglo z zgodbo o uspehu, v glavni vlogi pa ponosna portoriška družina Diaz.

DDD – Dan družine Diaz

Selektor ženske mladinske ekipe Portorika v Maroku Bladi Diaz računa na Danieli Rios,  in dve hčerki. Starejša Melanie šteje 17 let, mlajša Adriana pa je svoj 13. rojstni dan praznovala na Otočcu, kjer je blestela na ITTF World Cadet Challengu in v ekipnem delu s 3:0 premagala kasnejšo trikratno zmagovalko Kitajko Li Yiran. Ena izmed največjih svetovnih namiznoteniških talentov, proglašena tudi za bodočo ‘rock zvezdo’ te športne panoge, je produkt ITTF-ovega identifikacijskega programa talentov, ki predvsem v manj razvitih državah sveta izbira najperspektivnejše igralce in jim s pomočjo štipendij in številnih akcij pri katerih vešče sodeluje tudi Polona Čehovin Sušin, pomaga na poti do uspeha. Adriana tako več mesecev na leto preživi na Kitajskem in tudi priprave na letošnje svetovno mladinsko prvenstvo je opravila v Meki namiznega tenisa.

Vedno nasmejana in navihana Adriana s svojim očetom v ŠRC Otočec med letošnjim WCC-jem.

Vedno nasmejana in navihana Adriana s svojim očetom v ŠRC Otočec med letošnjim WCC-jem.

Včeraj so se v odločilni tekmi predtekmovalne skupine D Portoričanke pomerile s favorizirano reprezentanco Brazilije, kjer so igrale Caroline KumaharaBruna Alexandre in Bruna Takahashi. Na prvi in drugi poziciji sta bili pri Portoričankah postavljeni sestri Diaz in po prvih dveh tekmah je semafor kazal 2:0 za igralke iz Srednje Amerike. Takahashijeva, ki je na WCC-ju na Otočcu igrala v ekipi Svetovnih upov, je Brazilkam vrnila upanje in Kumahara, ki je lani v Londonu nastopila tudi na Olimpijskih igrah, je z zmago v četrti tekmi nad starejšo izmed sester Diaz izsilila odločilno tekmo.

Tam sta se pomerili Bruna Alexandre in Adriana Diaz, na koncu pa je prevladal borbeni duh nizkorasle Portoričanke, ki je slavila po pravem trilerju (3:11, 11:5, 11:5, 10:12, 11:9). Brazilka Alexandre ima pri rami amputirano desno roko in je lani nastopila tudi na Paraolimpijskih igrah v Londonu ter v svojem razredu 10 spada med 5 najboljših igralk sveta.

V boje za kolajne napredovalo kar 5 evropskih ekip

Prvo mesto v skupini so osvojile tudi Hrvatice, ki so po ogorčenem boju s 3:1 premagale Egipčanke, v najbolj kvalitetni tekmi prvega dne pa so Rusinje s 3:2 strle odpor Srbkinj. Preostalo mesto v elitnih bojih je pripadlo še igralkam iz Indije. Prvim osmim nosilcem turnirja mladincev so se v 2. fazi ekipnega prvenstva pridružile ekipe Poljske, Italije, Švedske in Argentine.

Mateja Jeger je z dvema zmagama včeraj svojo ekipo popeljala v boje za kolajne, žreb pa do naših južnih sosed ni bil najbolj prijazen. V skupini A 2. del jih namreč čakata obračuna s Kitajsko in Nemčijo.

Mateja Jeger je z dvema zmagama včeraj svojo ekipo popeljala v boje za kolajne, žreb pa do naših južnih sosed ni bil najbolj prijazen. V skupini A 2. del jih namreč čakata obračuna s Kitajsko in Nemčijo.

Boji 2. dela tekmovanja se bodo v Maroku zaključili danes. Iz štirih skupin s tremi reprezentancami, si bosta mesto v četrtfinalu zagotovili prvo- in drugouvrščeni ekipi, od tedaj naprej pa sledi progresivni sistem na izpadanje, kar pomeni, da se bo igralo prav za vsa mesta.

Prvenstvo lahko izjemno podrobno spremljate na spletnih straneh Mednarodne namiznoteniške zveze, kjer so v zadnjem času še izboljšali uporabniško izkušnjo in zares na lep način skrbijo za prepoznavnost najlepšega športa na svetu.

Sveti gral WJTTC-ja
Uradna stran prvenstva
Live scoring
Medijski vodič
Prenosi na itTV
Napovednik prvenstva

 

Mladinci ekipno – 1. del
Mladinci ekipno – 2. del
Mladinci ekipno – 13. – 20. mesto
Mladinke ekipno – 1. del
Mladinke ekipno – 2. del
Mladinke ekipno – 13. – 20. mesto