V Cape Townu se jutri pričenja mladinsko SP, Jorgić in Pavčnikova prvič v ringu v soboto

T.S., 29.11.2016
Mednarodna prvenstva, Vse novice

Po Cairu leta 2006 in Rabatu 2013, bo Cape Town od jutri naprej gostil še tretje mladinsko svetovno prvenstvo na črni celini. Čeprav je med Ljubljano in Cape Townom kar 8800 kilometrov zračne razdalje, govorimo le o eni uri razlike, saj gre pot praktično povsem na jug.

Glede na prijavno listo lahko letos pričakujemo hudo bitko za naslove, saj so Kitajci v Južnoafriško republiko pripeljali izredno pomlajeno ekipo. Pri mladincih tako nastopajo manj znani igralci letnika 2000 in 2001, toda spomin nam mora seči let 4 leta nazaj, da se spomnimo dominantnega nastopa takrat 15-letnega Fan Zhendonga na prvenstvu v Hyderabadu leta 2012. Ostalo, kot pravijo, je zgodovina.

Letos bomo še kako računali na našega Darka Jorgića, ki bo v prvi napadalni liniji ‘selekcije’ Evrope. Kot najboljši evropski mladinec na lestvici ITTF bo v tekmovanju posameznikov igral v vlogi 4. nosilca. Pred njim so le Tomokazu Harimoto (JAP), Cho Seungmin (KOR) in Yuto Kizukuri (JAP). Selektor Jože Urh pred odhodom pravi, da je cilj uvrstitev v četrtfinale, od tam naprej pa verjame, da bi bil Jorgić na najvišjem nivoju in nevaren vsakemu nasprotniku.

Podobno samozavesten je tudi Jorgić sam, ki dodaja: “Cilji so visoki. Ob dobrem žrebu bi lahko padla tudi medalja. Če ne bom uspešen, pa jo bom kasneje lovil med člani (hehe). Forma je glede na zmage v zadnjem obdobju dobra.” Na prvenstvu bo nastopila še ena Hrastničanka Tamara Pavčnik, sicer v vlogi 52. nosilke, kar pomeni, da bo morala v nasprotju z Jorgićem med posameznicami igrati tudi v predtekmovalni skupini.

Povsem ilustrativna tabela vseh dosedanjih mladinskih svetovnih prvakov. Lista je tako rdeča, da bi jo lahko španski matadorji brez težav uporabili za draženje podivjanih bikov.

Povsem ilustrativna tabela vseh dosedanjih mladinskih svetovnih prvakov. Lista je tako rdeča, da bi jo lahko španski matadorji brez težav uporabili za draženje podivjanih bikov.

Z obema igralcema bo v petek v Cape Town sicer odpotovala Andreja Ojsteršek Urh, žena selektorja za mladino in druga mama obeh igralcev. Kot razlaga Urh, razlog leži v napornem delu na Otočcu: “Nesmiselno je na ta turnir pošiljati dva trenerja. V NT centru imam sam preveč dela, tako da me težko kdo nadomesti za več dni. Hkrati pa Darko na stolčku trenerja ob ringu najbolj zaupa Andreji.” Andreja je bila ob Darku ob vseh njegovih večjih uspehih, tako da je tudi v tem smislu vse nared za nov uspeh 18-letnika.

V tekmovanju dvojic lahko moči združita le igralca iz iste države, zato Darko in Tamara tam ne bosta nastopala, bosta pa v žrebu mešanih dvojic, a ne skupaj. Jorgić skupaj s Srbkinjo Izabelo Lupulesku zaseda mesto 10. nosilca, medtem ko je Urh izkoristil svoje dolgoletne veze z italijansko zvezo in Tamari priskrbel mlajšega izmed bratov Mutti, Mattea. Razlog v ‘razhodu’ hrastniške dvojice leži v tem, da v času preliminarnih prijav Tamara še ni imela zagotovljene vozovnice za Cape Town in si je mesto priigrala naknadno, ko je bil Darko že prijavljen z Lupuleskujevo, sicer 11. mladinko Evrope.

Darko in Tamara bosta prvič nastopila v soboto, 3. decembra, ko se bo pričelo tekmovanje mešanih dvojic, v nedeljo pričnejo še posamezniki s predtekmovalnimi boji. Darko, ki je že uvrščen v finalni žreb posameznikov, boj za posamično kolajno pričenja v ponedeljek. Prvenstvo bo trajalo do srede, 7. decembra, o vsem dogajanju pa boste sproti obveščeni na naši spletni strani in uradni Facebook strani Namiznoteniške zveze Slovenije. Samo ura razlike pomeni, da bomo lahko na video platformi itTV brez kratenja spanca spremljali vse ključne obračune.