WJTTC: Se bo kitajska prevlada nadaljevala tudi v Maroku?

T.S., 30.11.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Maroku je vse nared za boje najboljših mladincev sveta, ki se bodo v prihodnjih devetih dneh merili na vrhuncu mladinske sezone. Slovenskih udeležencev tokrat še tretje leto zapored ne bo, vseeno pa bo tekmovanje še kako zanimivo za vse ljubitelje namiznega tenisa, ki radi spremljajo preboj mladih asov med najboljše, zato vam pred začetkom prvenstva ponujamo nekaj zanimivosti.

Prestolnica Maroka Rabat bo med 1. in 9. decembrom gostila 11. Svetovno mladinsko prvenstvo v namiznem tenisu. Skupno 192 igralcev in igralk prve štiri dni tekmovanja čakajo boji v ekipnem delu, nato pa bodo na sporedu še tekme v konkurencah posamezno, dvojice in mešane dvojice.

Evropa v napad na Azijo brez svoje najboljše igralke

Pri mladincih letos mesta prvih štirih nosilcev zasedajo Yuto Muramatsu (JAP), Masataka Morizono (JAP), Tristan Flore (FRA) in Hugo Calderano (BRA), pri dekletih pa Gu Yuting (KIT), Liu Gaoyang (KIT), Miyu Kato (JAP) in Doo Hoi Kem (HKG). Presenetljivo je torej dejstvo, da Kitajcev ni med prvimi štirimi nosilci, vsekakor pa je to dvorezni meč, saj kitajski mladinci niso veliko nastopali na mednarodnih tekmovanjih in tako navkljub slabšemu rankingu še vedno veljajo za prve favorite turnirja.

Kar se tiče evropskih orožij, so pri fantih poleg Francoza Floreja, ki velja za največji evropski potencial zadnjih let in je večino pretekle sezone izpustil zaradi operacije ramena, neposredno v finalni del uvrščeni še njegovi rojaki Enzo AnglesAlexandre Robinot in Mehdi Bouloussa ter Jakub Dyas (POL), Leonardo Mutti (ITA) in Tamas Lakatos (MAD).

Operacija rame je v zadnji sezoni zaustavila napredek Tristana Floreja, ki je že pri 17 letih osvojil naslov francoskega državnega prvaka, ob tem pa dvakrat osvojil evropsko krono pri mladincih.

Operacija rame je v zadnji sezoni zaustavila napredek Tristana Floreja, ki je že pri 17 letih osvojil naslov francoskega državnega prvaka, ob tem pa dvakrat osvojil evropsko krono pri mladincih.

Pri mladinkah je najvišje rangirana Evropejka Romunka Bernadette Szocs (8.), ki bo na omenjenem tekmovanju nastopila še petič in se v Maroku poslavlja od mladinske konkurence, poleg nje pa je v finalni del neposredno uvrščena le še naša južna soseda Lea Rakovac. Letošnja mladinska evropska prvakinja Nina Mittelham, za katero mnogi strokovnjaki pravijo, da je najbolje tehnično podkovana igralka v Evropi in ima največ možnosti, da v prihodnosti zapreti Azijkam, je bila tri dni pred začetkom turnirja zaradi hudih bolečin v hrbtu in glavobola, ki so celo privedli do izgube zavesti, odpeljana v bolnišnico. Zdravniki so sumili na meningitis, vendar so po bolečih testiranjih (odvzem tekočine iz hrbta) možnost te zahrbtne bolezni zavrnili, vseeno pa je bilo jasno, da Nemka v Maroko ne sme potovati, saj je morala v bolnici na dodatnih pregledih ostati vse do danes. V nemški ekipi, ki je sicer ciljala na kolajno v ekipnem delu tekmovanja, jo bo zamenjala evropska kadetska prvakinja iz preteklega leta Alena Lemmer.

Fotografija z letošnjega finala MEP v konkurenci mladink posamezno. Nina Mittelham je morala nastop v Maroku žal odpovedati, tako da bosta evropsko čast v prvem planu branili Lea Rakovac in Bernadette Szocs.

Fotografija z letošnjega finala MEP v konkurenci mladink posamezno. Nina Mittelham je morala nastop v Maroku žal odpovedati, tako da bosta evropsko čast v prvem planu branili Lea Rakovac in Bernadette Szocs.

Najmlajša igralka prvenstva je Nigerijka Esther Oribamise, ki je pred tremi dnevi praznovala komaj svoj 12. rojstni dan, še bolj neverjeten pa je podatek, da 7. nosilka turnirja in ena izmed favoritinj za odličje Japonka Mima Ito šteje vsega 13 let! Obe omenjeni igralki sta v začetku novembra nastopali tudi na ITTF World Cadet Challengu na Otočcu.

WJTTC od A do Ž …

– Prva izvedba ITTF-ovega Svetovnega mladinskega prvenstva se je odvila leta 2003 v čilenski prestolnici Santiago. Od sedmih mogočih naslovov so jih Kitajci pobrali kar šest – neuspešni so bili le v konkurenci mladinskih dvojic. Prva svetovna mladinska prvaka sta postala pri fantih Li Hu in pri dekletih Li Qian, ki je leta 2007 prevzela poljsko državljanstvo in do največjega uspeha na evropskih tleh prišla leta 2009 v Düsseldorfu, ko je osvojila Evropski TOP-12. Trojno krono na prvenstvu, spodletelo ji je le pri posameznicah, je sicer osvojila Li Xiaoxia, ki je z zmago na letošnjem SP v Parizu in zlato kolajni na lanskih Olimpijskih igrah v Londonu ter na Svetovnem pokalu najuspešnejša igralka trenutne generacije in je poleg rojakinj Deng YapingWang Nan in Zhang Yining ena izmed štirih nosilk t. i. Grand Slama.

– Izmed preteklih zmagovalcev v konkurencah posameznikov sta trenutno pri članih najbolj uveljavljena igralca Ma Long, ki je slavil leta 2004 v Kobeju in zadnjih nekaj let kraljuje na vrhu svetovne jakostne lestvice ter na turnirjih serije World Tour ter Ding Ning, ki je leta 2011 v Rotterdamu mladinskemu naslovu svetovne prvakinje dodala še članskega. V dosedanji zgodovini je v obeh posamičnih konkurencah dva naslova uspelo osvojiti le trenutno 5. igralki sveta Zhu Yuling (2010 in 2012).

Pregled kitajske dominacije:

Tabela 1: Pregled kitajskih kolajn v primerjavi s preostankom sveta.

Tabela 1: Pregled kitajskih kolajn v primerjavi s preostankom sveta.

V Tabeli 1 lahko vidite primerjavo osvajanja kolajn v vseh disciplinah in skupno med Kitajsko in preostalim svetom. Od skupno 260 kolajn, ki so bile podeljene na prvih desetih prvenstvih, so jih Kitajci osvojili kar 126 oz. 48,5 %. Najbolj dominantne so bile Kitajke v kategoriji mladinke posamezno, saj so od 40 možnih medalj osvojile kar 31 oz. 77,5 %.

Tabela 2: Korekcija osvojenih kolajn kitajske reprezentance.

Tabela 2: Korekcija osvojenih kolajn kitajske reprezentance.

Tabela 1 ne ponudi povsem realnega pogleda v kitajsko uspešnost, saj zaradi pravil o 4 igralcih in 1 ekipe na reprezentanco seveda niso bili zmožno osvojiti vseh kolajn v nekaterih kategorijah. Pri dvojicah in v ekipnem tekmovanju so tako doslej lahko osvojili 20 oz. 10 kolajn, po popravku pa skupno 180 in ne 240 kolajn. Tabela 2 tako prikazuje dejansko uspešnost Kitajcev pri osvajanju kolajn. 126 kolajn torej pomeni, da so osvojili kar 70 % vseh možnih kolajn v dosedanjih desetih izvedbah WJTTC-ja. V ekipnem delu so tako fantje, kot tudi dekleta vselej osvojili kolajno – oboji 9 zlatih in 1 srebrno, dominacijo so prekinili zgolj Japonci, pri fantih leta 2005 v Linzu, pri dekletih pa leta 2010 v Bratislavi. Najmanj uspešni so bili kitajski mladinci v posamezni konkurenci, kjer so osvojili ‘zgolj’ polovico vseh mogočih kolajn, najuspešnejša pa so bila dekleta v konkurenci dvojic, saj so od mogočih 20 kolajn v domovino namiznega tenisa odnesla kar 17 oz. 85 % odličij.

Tabela 3: Pregled vseh zlatih odličij na WJTTC.

Tabela 3: Pregled vseh zlatih odličij na WJTTC.

Tabela 3 prikazuje pregled vseh zlatih odličij na WJTTC. Doslej je bilo podeljenih 70 kolajn najžlahtnejšega sijaja, kar 58 oz. 83 % pa jih je odšlo na Kitajsko. Brezmadežna še vedno ostajajo dekleta v konkurencah posameznic in dvojic, medtem ko so brez zlata Kitajci v konkurencah mešanih dvojic, mladinci ekipno in mladinke ekipno ostali le enkrat. Najmanj uspešni so mladinci, ki so slavili zgolj petkrat. Za Kitajce so bili uspešni Li Hu (2003), Ma Long (2004), Fang Bo (2009), Song Hongyuan (2010) in Fan Zhendong, ki je lani v indijskem Hyderabadu prišel do naslova pri vsega 15-ih letih, za preostali svet pa Patrick Baum (2005), Kenta Matsudaira (2006), Jeong Sang-Eun (2007), Chen Chien-An (2008) in Koki Niwa (2011). Če končno 83% uspešnost razdelimo med kitajske mladince in mladinke, ugotovimo, da so fantje osvojili 72 % vseh mogočih zlatih kolajn, dekleta pa neverjetnih 95 % le-teh. Popoln izkupiček sedmih zlatih kolajn na enem prvenstvu je Kitajcem uspel leta 2009 v Cartageni in lani v Hyderabadu.

—————————————————————–

– Če bi iz vseh dosedanjih mladinskih svetovnih prvenstev izbirali najbolj prepoznavno/dramatično/fantastično tekmo, bi to vsekakor bil finale mladincev leta 2005 v Linzu, kjer sta se v eni izmed najboljših mladinskih tekem vseh časov pomerila Patrick Baum in Jun Mizutani. Končne zmage se je z rezultatom 4:3 (10, -6, 13, -13, 9, -7, 7) veselil Nemec, katerega je na klopi spremljal novi član Hrama slovenskih športnih junakov Ištvan Korpa. V spodnjem posnetku si oglejte 5 minut namiznoteniške zgodovine …

Popolni četvorček – osvojitev 4 zlatih kolajn na enem prvenstvu – je doslej uspel trem igralcem, seveda vsi prihajajo s Kitajske. Leta 2008 v Madridu je kot prvi v zgodovini to uspelo Cao Lisi, leta 2009 v kolumbijski Cartageni je to uspelo Fang Boju, leta 2011 v Manami pa še Chen Meng, trenutno 8. igralki sveta.

Chen Meng se lahko pohvali tudi že z uspehi na najvišji članski ravni.

Chen Meng se lahko pohvali tudi že z uspehi na najvišji članski ravni.

– Patrick Baum še naprej ostaja edini svetovni mladinski prvak iz Evrope v katerikoli izmed sedmih kategorij, najuspešnejša Evropejka v zgodovini prvenstev glede na število osvojenih kolajn pa je Nemka Amelie Solja, ki je sicer leta 2011 prevzela avstrijsko državljanstvo. Solja se lahko pohvali s srebrno (Cairo 2006) in bronasto (Linz 2005) kolajno med posameznicami, bronasto kolajno v ženskih dvojicah skupaj z Rosalio Stahr (2006), dvema bronoma v konkurenci mešanih dvojic – leta 2005 z Dimitrijem Ovčarovom, leta 2006 pa z Ruwenom Filusom ter dvema bronoma v ekipni konkurenci (2005 in 2006). Poleg Bauma in Solje, se je v finale posameznikov izmed Evropejcev uspelo uvrstiti le še Angležu Paulu Drinkhallu leta 2008, ko je moral v finalu priznati premoč Tajpejcu Chen Chien-Anu.

Morda ni najbolj primerna za promocijo namiznega tenisa, vseeno pa Amelie Solja ostaja najuspešnejša Evropejka v zgodovini svetovnih mladinskih prvenstev.

Morda ni najbolj primerna za promocijo namiznega tenisa, vseeno pa Amelie Solja ostaja najuspešnejša Evropejka v zgodovini svetovnih mladinskih prvenstev.

– Slovenske barve na mladinskih svetovnih prvenstvih je med leti 2008 in 2010 trikrat branil Jan Žibrat, najbolje pa se je odrezal ravno na zadnjem prvenstvu ob svojem slovesu od mladinske kategorije, ko je v Bratislavi prišel med najboljših 32 posameznikov. V 1. krogu finalnega dela je s 4:1 (7, 2, 7, -5, 3) premagal Angleža Davida McBeatha, v 2. krogu pa je moral prav tako po petih nizih z 1:4 (-12, 6, -5, -9, -7) priznati premoč Francozu Benjaminu Brossieru. Najslabše spomine ima Žibrat na leto 2009, ko je v Cartageni izpadel po krogu v predtekmovalni skupini, za nameček pa so mu nepridipravi še ukradli nekatere stvari.

Žibrat je leta 2010 poleg lepega uspeha na SP za mladince, osvojil tudi dve kolajni na MEP ter dokazal, da sodi v sam vrh generacije '92. Bo nekoč namiznoteniški Cristiano Ronaldo tako uspešen tudi pri članih?

Žibrat je leta 2010 poleg lepega uspeha na SP za mladince, osvojil tudi dve kolajni na MEP ter dokazal, da sodi v sam vrh generacije ’92. Bo nekoč namiznoteniški Cristiano Ronaldo tako uspešen tudi pri članih?

– Najuspešnejša igralka mladinskih evropskih prvenstev, kjer je osvojila kar 11 zlatih odličij, Bernadette Szocs, bo imela v Maroku še zadnjo priložnost, da osvoji kolajno med posameznicami. Doslej se je dvakrat uvrstila v četrtfinale. Leta 2009 jo je v Kolumbiji zaustavila kasnejša zmagovalka in trenutno 6. igralka sveta Wu Yang, lani v Indiji pa prav tako kasnejša zmagovalka Zhu Yuling. Romunka je sicer na WJTTC v preteklih dveh letih osvojila dve bronasti kolajni v paru z Irino Ciobanu.

Preko socialnega omrežja Facebook je Bernadette Szocs delila sliko svoje reprezentance z letališča pred poletom v Maroko in napisala, da je pripravljena na turnir. Bo to dovolj za kolajno?

Preko socialnega omrežja Facebook je Bernadette Szocs delila sliko svoje reprezentance z letališča pred poletom v Maroko in napisala, da je pripravljena na turnir. Bo to dovolj za kolajno?

WJTTC 2013 - Rabat, Maroko
1. - 8. december 2013
Uradna stran prvenstva
Nastopajoči
Urnik prvenstva
Prenos na itTV