MSP: Jang Woojin v zadnji tekmi prvenstva preprečil kitajsko metlo

T.S., 08.12.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Maroku se je danes zvečer zaključilo 11. mladinsko svetovno prvenstvo v namiznem tenisu. Še tretjič v zgodovini so Kitajci pobrali 6 zlatih odličij, skupno pa je najmočnejša namiznoteniška nacija pobrala kar 14 kolajn. V spodnjem prispevku preberite kratek povzetek dogajanja v zadnjih nekaj dneh.

Po koncu ekipnega tekmovanja na 11. mladinskem svetovnem prvenstvuRabatu, so se najboljši mladinci sveta zadnje štiri dni merili v konkurencah posameznikov, dvojic in mešanih dvojic, kjer so Kitajci nadaljevali s svojo prevlado in zbrali 6 zlatih kolajn.

Edino črno piko v kitajski prevladi smo videli v konkurenci mladinci posamezno, kjer sta se v polfinale uvrstila le dva Kitajca. Japonec Masataka Morizono je v četrtfinalu s 4:1 izločil Zhou Qihaa, že v osmini finala pa je moral junaku posamičnega turnirja Korejcu Jang Woojinu premoč priznati Liang Jingkun, ki je Kitajce z dvema zmagama v ekipnem finalu proti Japonski pripeljal do težko prigaranega zlata. Jang je nato v četrtfinalu izločil 1. nosilca turnirja Japonca Yuta Muramatsuja, v polfinalu pa še enega Kitajca Kong Lingxuana.

V finalu se je Jang Woojin pomeril z Zhou Kaiem, na katerem je bil velik pritisk, saj Kitajci izrazito neradi izgubljajo proti igralcem iz drugih držav. Zhou, ki je v finalu ekipnega tekmovanja izgubil proti Asuki Sakaiu, je tudi tokrat pokleknil in Korejec Jang je na najboljši možen način z rezultatom 4:1 (6, -8, 7, 14, 4) prišel do posamičnega zlatega odličja. Južni Koreji je zlato pri mladincih leta 2007 priigral že Jeong Sang-Eun, konkurenca mladinci posamezno pa je edina, kjer Kitajci proti preostalemu svetu ne držijo prednosti – za preostali svet je to še 6 zlata kolajna na 11. prvenstvu (Patrick Baum, Kenta Matsudaira, Jeong Sang-Eun, Chen Chien-An, Koki Niwa in današnji heroj Jang Woojin).

Pri posameznicah je bilo vse v znamenju rdeče barve, saj so si polfinale priborile prav vse štiri kitajske predstavnice na letošnjem prvenstvu. V polfinalu sta morali bronasti Liu Xi in Wang Manyu priznati premoč favoriziranima soigralkama in prvima nosilkama turnirja Gu Yuting ter Liu Gaoyang, ki sta v večernem sporedu finalnega dne tekmovanja poskrbeli za pravo dramo. Finale dveh levičark je na koncu s 4:3 (9, -7, -9, 5, -3, 9, 8) dobila Gu Yuting, ki je v odločilnem nizu že zaostajala s 4:8, nato pa nanizala 7 zaporednih točk. Za Gujevo je to na 5. nastopu na MSP po dveh srebrnih kolajnah pri posameznicah (leta 2009 v Kolumbiji in lani v Indiji) prvi naslov, Liu Gaoyang pa tako ostaja ‘le’ pri naslovu mladinske olimpijke prvakinje iz Singapurja leta 2010.

Gu Yuting je dobila zadnjih 7 točk finalnega obračuna mladink in slavila po pravi drami.

Gu Yuting je dobila zadnjih 7 točk finalnega obračuna mladink in slavila po pravi drami. (Foto: Remy Gros)

Romunka Bernadette Szocs, ki si je na slovesu od mladinske kategorije, želela posamične kolajne je obstala v četrtfinalu, kjer je bila povsem brez moči proti kasnejši vice-prvakinji. Med najboljših 8 se je uvrstila še obetavna Hrvatica Lea Rakovac, ki je v 1. krogu odigrala najdaljšo tekmo turnirja proti Aikaterini Toliou iz Grčije. Tekma, ki je trajala kar 80 minut, se je končala po sedmih nizih, peti pa se je končal z rezultatom 20:18.

Bernadette Szosc je za slovo od mladinske konkurence še tretjič v karieri obstala v četrtfinalu tekmovanja posameznic.

Bernadette Szosc je za slovo od mladinske konkurence še tretjič v karieri obstala v četrtfinalu tekmovanja posameznic. (Foto: Remy Gros)

V konkurenci moških dvojic sta do naslova prišla Kong Lingxuan in Zhou Qihao, ki sta v finalu s 4:2 odpravila korejsko navezo Jang/Park. Bron sta si priigrali še dvojici Liang/Zhou s Kitajske in francoski par Tristan Flore/Enzo Angles. Pri dekletih sta do naslova prišli Gu Yuting in Liu Xi, ki sta v finalu s 4:1 odpravili rojakinji Liu Gaoyang in Wang Manyu. Presenečenje sta pripravili Srbkinji Aneta Maksuti in Viktoria Truzsinszki, ki sta izkoristili ugoden žreb in izpad nosilk ter osvojili bronasto kolajno.

Leo in Lea presenetila Kitajca

Z vidika evropskega namiznega tenisa je bilo zelo zanimivo tekmovanje v konkurenci mešanih dvojic. V osmini finala sta Leonardo Mutti in Lea Rakovac3:1 šokirala 2. nosilca turnirja Liang Jingkuna in Liu Gaoyang ter tako poskrbela za edino zmago Evrope nad Kitajsko na 11. MEP! Naša zahodna in južna soseda sta po četrtfinalni zmagi nad francosko navezo Angles/Migot prišla do končnega brona.

Leonardo Mutti in Lea Rakovac sta bila evropska junaka prvenstva.

Leonardo Mutti in Lea Rakovac sta bila evropska junaka prvenstva. (Foto: Remy Gros)

Tudi finale mešanih dvojic je bilo rezervirano za Kitajsko, naslov svetovnih prvakov pa je odšel v roke Kong Lingxuana in Liu Xi, ki sta v finalu s 4:3 premagala Zhou Qihaa in Gu Yuting, ki je tako za las ostala brez četvorne krone.

Foto: Remy Gros (za ITTF)

11. WJTTC, Rabat (Maroko)
Uradna stran prvenstva
Fotografije (Remy Gros)