MP Italije: Sipos junak romunske zmage, naši srebrni!

T.S., 15.03.2014
Mednarodna prvenstva, Vse novice

Petkov spored MP Italije, ki šteje za turnir serije ITTF Premium Junior Circuit, je prinesel boje v ekipni konkurenci. Ekipe, ki so preživele petkove obračune, so si že zagotovile mesto na stopničkah, med njimi pa so se najbolj prešerno smejali naši mladinci.

Romunska super-talenta zaustavila naše fante

17. ura je bila danes v Lignanu di Sabiaddoru rezervirana za finalne obračune v ekipnih konkurencah. Pri kadetih so slavili Rusi, pri kadetinjah in mladinkah Romunke. No, naša pozornost pa je bila seveda usmerjena na mizo številka 1, kjer sta se v finalu mladincev pomerili ekipi Slovenije in Romunije. Naša udarna trojica Kožul, Jorgić in Sukič se je pomerila z romunsko čudežno generacijo mladeničev. Alexandru Manole, ki je igral na 3. poziciji je rojen leta 1998, najboljša romunska igralca Cristian Pletea in Rares Sipos pa štejeta šele 13 let!

Svoj razkošni talent je v prvi tekmi prikazal Pletea, ki se večino časa nahaja daleč od mize in se vseskozi rešuje iz nemogočih položajev. V četrtem nizu bi lahko Jorgić tekmo podaljšal v odločilnega, toda Romun je imel na koncu tudi nekaj sreče in svojo ekipo popeljal v vodstvo. Druga tekma med Kožulom in Siposom je bila do začetka tretjega niza precej izenačena, nato pa je Logatčan prestavil v višjo prestavo in s 3:1 izenačil stanje v dvoboju. Tretja tekma, ki nemalokrat odloča o končnem zmagovalcu je prinesla ponovitev obračuna med Sukičem in Manolejem. V posamični konkurenci je Romun ubranil zaključno žogico in slavil s 4:3, tokrat pa je Prekmurec odigral enega izmed svojih boljših dvobojev v letošnji sezoni in Sloveniji priigral dve ‘zaključni žogici’.

Prvi je končno zmagoslavje neuspešno napadal Kožul, ki proti Pletei nikakor ni uspel nanizati serije nekaj zaporednih točk in mladi Romun je s 3:0 breme preložil na svojega vrstnika Siposa. Ta je proti Jorgiću v 1. nizu zapravil vodstvo z 9:7, nato pa prikazal namizni tenis s katerim je v Italiji dvakrat premagal tudi odličnega Portugalca Dioga Chena in s tremi zaporednimi nizi svoji ekipi priigral težko prisluženo zmago nad našimi odličnimi mladeniči.

Krutost dvobojev na izpadanje je ta, da so na zmagovalnem odru vedno najbolj razočarani športniki, ki osvojijo 2. mesto, saj so glave po finalnem porazu še vroče. Resda turnir v Italiji ni bil najbolje obiskan, toda naši fantje so navkljub vsemu premagali Slovaško in Rusijo ter bili blizu zmage tudi nad Romunijo. Ne samo to, prikazali so tudi fantastično igro, ki lahko njim in selektorju Jožetu Urhu vliva upanje za prihodnost. Da bo poraz nekoliko manj boleč, pa bo poskrbel tudi ček v višini 300 ameriških dolarjev.

Kožul blestel v četrtfinalu, Jorgić pa v polfinalu

Darko JorgićDeni KožulPatrik Sukič in Erik Paulin so v petek nekaj minut po 21. uri ob robu ringa številka 1 s trenerjem Matejem Petarjem bučno proslavili četrtfinalno zmago nad Slovaško z rezultatom 3:1. Izjemno se je izkazal Kožul, ki je igral vrhunsko in obakrat s 3:1 premagal Patrika Vlacusko in Alexandra Valucha, novo srhljivko pa je pripravil Jorgić, ki je v svoji tekmi proti Valuchu v odločilnem 5. nizu že vodil z 8:1 in 10:4, na koncu pa Slovaka na kolena spravil z rezultatom 12:10. Sukič po dobljenem prvem nizu proti Ingemarju Petru ni več zmogel slediti tempu igre.

V polfinalu je danes dopoldne našo mladinsko četo čakala ponovitev obračuna z MP Češke pred mesecem dni proti Rusiji. Vzhodnjaki so naše fante februarja po zaostanku z 0:2 na koncu premagali s 3:2, tokrat pa je našim fantom na čelu z Jorgićem uspela revanša! Deni Kožul v prvi tekmi tokrat ni uspel ponoviti zmage nad zmagovalcem turnirja posameznikov Konstantinom Chernovom, je pa zato Jorgić v drugi tekmi premagal Nikito Yarushina. Patrik Sukič v dosedanjem poteku turnirja ni našel pravega občutka, tokrat pa je proti Aleksandru Tiutriumovu le uspel vzdržati pritisk 3. igralca ekipe in je slavil s 3:2. Kožul je v četrti tekmi moral priznati premoč še Yarushinu, tako da je tako kot na Češkem znova odločala odločilna 5. tekma med Jorgićem in Chernovom. Rus je našega igralca premagal tudi v četrtfinalu turnirja posameznikov in po zmagi v 1. nizu nanizal še 8 zaporedni niz proti Hrastničanu, toda Jorgić ni bil pripravljen podpisati poraza in je z navdahnjeno igro na koncu slavil s 3:1 in Sloveniji priigral mesto v velikem finalu, kjer jih ob 17h čaka obračun z Romunijo, ki je v drugem polfinalu s 3:1 odpravila Portugalce.

Mladinci so si sicer mesto v četrtfinalu zagotovili po predtekmovalnih zmagah nad Francijo s 3:0 in Italijo B s 3:1. Proti 2. nosilcem turnirja s Portugalske so bili nemočni z 0:3, vseeno pa prikazali nekaj odličnega namiznega tenisa.

Preboj v finalni del je v konkurenci kadetov uspel tudi Tilnu Cvetku in Petru Hribarju, ki sta v skupini s 3:0 premagala Francijo in mešano ekipo Srbije in Črne Gore ter klonila proti Čehom z 2:3. V večernem dvoboju osmine finala sta morala igralca novomeške Krke z 0:3 priznati premoč ekipi Rusije.

Kadetska in mladinska ekipa dekleta sta v predtekmovalni skupini končali na 3. mestu in se nista uspeli prebiti v finalni del tekmovanja.