Lep uspeh naših mladih igralcev na 21. Memorialu Antuna Tova Stipančića

T.S., 17.11.2013
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V petek in soboto je v Zagrebu potekal že 21. memorialni turnir v spomin enemu izmed najboljših hrvaških namiznotenisačev v zgodovini Antunu Tovi Stipančiču. Letos so se izjemno izkazali mladi igralci iz Mengša, kolajno pa je prejel tudi mladi Korošec Tim Mori.

Tradicionalni hrvaški novembrski ‘memorialni dvojček’ se je letos s tekmami v konkurencah od najmlajših kadetov do članov začel v zagrebškem Domu sportova z 21. Memorialom Antuna Tova Stipančića, že ta petek pa se nadaljuje v Varaždinu na 43. Memorialu Mirka Abramovića.

V mlajših kategorijah so se letos lepo izkazali igralci NTS Mengeš, ki pod vodstvom angažiranega trenerja Davida Orešnika vse pogosteje posegajo po lepih rezultatih. Že v petek smo pri mlajših kadetinjah spremljali finale med Katarino Stražar in Niko Kobetič, ki ga je dobila Katarina. Pri mlajših kadetih se je v četrtfinale uvrstil Rok Trtnik iz NTK Vesna.

V sobotnem sporedu je za novo slovensko zmago poskrbela Ana Tofant, ki je slavila pri kadetinjah in v finalu s 3:0 premagala Hrvatico Saro Sušec. Med 8 najboljših se je uvrstila Špela Trelec,  Katrina Sterchi pa je izgubila v osmini finala. Pri fantih sta se v konkurenci kadetov med najboljših 8 uvrstila Nejc Erjavec in Aljaž Frelih.

Bronasto kolajno za Slovenijo je v konkurenci najmlajših kadetov osvojil Tim Mori iz NTK Radlje – vse čestitke!

Pri mladincih se je še najbolje odrezal Črt Grm Urbančič, ki je izpadel v osmini finala, zmagi pa sta ostali doma. Pri fantih je bil najboljši Vedran Bakać, pri dekletih pa Lea Rakovac.

Tim Mori je prišel do lepega mednarodnega uspeha.

Tim Mori je prišel do lepega mednarodnega uspeha.

Antun Tova Stipančić
Zlata levica hrvaškega športa’

YUG_Stipancic_Anton_76

Antun Tova StipančićLegendarni hrvaški namiznotenisač Antun Stipančić se je rodil 18. maja 1949 v Dugi Resi očetu Ivanu in mami Franci. Antun je že v zgodnih letih prijel za namiznoteniški lopar in trenerjem v novonastalem klubu STK Pamučna industrija je bilo kmalu jasno, da imajo opravka s posebnim talentom. Pri 12 letih je osvojil svoj prvi turnir in od tedaj naprej se je začel meteorski vzpon mladega Antuna. Leta 1965 je v ljubljanskem Tivoliju prvič nastopil na svetovnem prvenstvu – po porazu s kasnejšim prvakom Zhuang Zedongom si je prislužil mnogo pohval.

Že leta 1968 je prišel do velikanskega uspeha, ko je na evropskem prvenstvu v Lyonu skupaj z našim Edvardom Veckom osvojil zlato kolajno v dvojicah, čeprav sta Antun in Edvard sploh prvič zaigrala skupaj. V finalu sta s 3:1 premagala švedska specialista za igro parov Johansona in Alserja, ki sta bila pred tem neporažena na dveh zaporednih svetovnih prvenstvih.

Leta 1970 se je Tova preselil v Zagreb in se pridružil tamkajšnjemu STK Vjesnik, kjer je igral skupaj z Dragutinom Šurbekom in Zlatkom Čordašem, letos kasneje pa se je tudi poročil in vse je potekalo kot v pravljici. Istega leta je v Zagrebu osvojil Mednarodno prvenstvo Hrvaške in na poti do naslova povozil Kitajce in tudi Šurbeka. Leta 1972 je vrhunec doživel prav tako doma, ko je zmagal na TOP-12 Evrope.

Leta 1975 je Tova v Indiji na svetovnem prvenstvu igral v življenjski formi in se je po zmagah nad branilcem naslova Hsi En Tingom in Japoncem Takashimo uvrstil v finale posameznega tekmovanja, kjer ga je pričakal Madžar Ištvan Jonyer. Le nekaj dni pred obračunom za zlato kolajno je Tova Madžara premagal v ekipnem delu in po vodstvu z 2:0 je vse kazalo na zlato kolajno za Hrvata, toda Ištvan je vstal od mrtvih in odločilni 5. niz dobil z rezultatom 21:19. Tega leta je bil Antun izbran tudi za hrvaškega športnika leta.

Kako je stati na vrhu sveta je Tova izkusil ob koncu svoje športne poti, ko je leta 1979 na svetovnem prvenstvu v Pyongyangu v navezi s Šurbekom osvojil zlato medaljo v dvojicah. V svoji karieri je Tova osvojil 11 kolajn na svetovnih prvenstvih in 16 kolajn na evropskih prvenstvih, prava zapuščina ‘zlate levice’ pa se je kazala v njegovi priljubljenosti med ljudmi po celem svetu.