Kitajec še drugo leto zapored usoden za Jorgića

T.S., 06.12.2016
Mednarodna prvenstva, Vse novice

S porazoma v konkurenci posameznikov in mešanih dvojicah je Darko Jorgić sklenil svoje zadnje mladinsko svetovno prvenstvu. Iz Cape Towna se vrača z bronasto kolajno v mešanih parih in uvrstitvijo v osmino finala posameznikov.

Zjutraj se je Darko v 2. krogu tekmovanja posameznikov pomeril proti 15-letnemu Tajpejcu Lin Yin-Juju. Po ocenah trenerke Andreje Ojsteršek Urh gre za izredno talentiranega levičarja, ki ima vrhunsko roko za namizni tenis. Darko je začel malce bolj previdno, saj je bila to sploh njegova prva posamična tekma na prvenstvu. Lin se ni predajal vse do konca, a v sedmem nizu je Jorgić unovčil izkušnje in naredil potrebno razliko, slavil je s 4:3 (7, -9, 10, -9, 4, -9, 4).

V osmini finala je našega namiznoteniškega dragulja pričakal Kitajec Yang Shuo, ki je v 2. krogu izločil Romuna Pleteo. Do rezultata 2:2 in 9:9 je bila tekma izenačena, nato pa je imel Kitajec nekaj sreče v zaključku petega niza in sanj o medalji je bilo za Jorgića konec. Še drugo leto zapored je izpadel proti Kitajcu, tokrat z rezultatom 2:4 (9, -9, -6, 5, -9, -3).

Pričakoval sem vsaj uvrstitev v četrtfinale ali pa celo medaljo. Žal sem proti Kitajcu naredil preveč napak, tako da zmaga ni bila dosegljiva,” je po tekmi povedal Jorgić, ki je s turnirjem zaradi kolajne v igri mešanih dvojic navkljub vsemu izredno zadovoljen. Jutri bo na odru za zmagovalce skupaj s Srbkinjo Izabelo Lupulesku okoli vratu prejel bronasto kolajno. V večernem polfinalu sta Darko in Izabela izgubila proti japonski navezi Yuki Matsuyama in Hina Hayata. Končni rezultat je bil 2:4 (-6, 11, 4, -6, -3, -9).

Sledijo tri leta trdega dela

Ojsteršek Urhova je bila po koncu dneva v precepu. Njen profesionalni in perfekcionistični pristop je eden izmed glavnih vzrokov, da se danes lahko Slovenija ponaša z najboljšim igralcem do 18 let v Evropi. Čeprav se naša odprava v domovino vrača z bronom v žepu, ostaja grenak priokus zaradi poraza proti Kitajcu Shouju: “Kitajec je odlično odgovarjal na Darkov servis s t.i. banano. Darko je sicer uspel odgovoriti s korektnim udarcem, a ga je nato pričakala bomba z druge strani. Na sploh lahko ugotovimo, da je nova generacija Azijcev preprosto nora. Žogico pobirajo praktično takoj po odboju. Če mi radi rečemo, da Jorgić zategne spin in to pomeni, da je žogica odletela z neverjetno hitrostjo, potem te ob udarcih mladih Japoncev in Kitajcev zaboli glava. Gre za igralce, ki so neverjetno hitri in razumejo namizni tenis. Potrebno bo še veliko dela, da bomo prišli na njihov nivo.

Jorgić je bil pred prvenstvom predvsem v tekmovalnem pogonu. Nastopi na turnirjih serije World Tour, evropskih kvalifikacijah in v 1. italijanski ligi so terjali svoj davek. “Pred turnirjem nismo imeli pripravljalnega obdobja, tako kot nekatere druge največje reprezentance. Darko je s svojo glavo naredil veliko. Ali je bil to njegov zadnji nastop med mladinci bomo še videli. Med 26. in 28. januarjem bo v Indiji potekal ITTF-ov Junior Finals, kamor se je Darko uvrstil kot najboljši igralec svetovne mladinske serije v letošnji sezoni. V prihodnjih dneh bova sestavila koledar in videla ali bomo šli v Indijo. Vsekakor pa Darka sedaj čakajo tri leta napornega treninga. Rezultatskega pritiska ne bo, saj rezultati v tem obdobju ne bodo igrali vloge. Že tako je prišel na nivo, ko praktično na vsakem turnirju naniza lep skalp, sedaj pa bo potrebno poleg izvenserijskega backhanda dodati še druge elemente s katerimi se bo lahko kosal proti najboljšim igralcem.

Po besedah trenerke je Azija še vedno korak pred konkurenco. Presenetili so jo igralci Hong Konga, obeh Korej in predvsem Japonske, ki v zadnjem času veliko vlaga v razvoj namiznega tenisa, saj se nevzdržno približujejo olimpijske igre v Tokiu leta 2020, ko bodo Japonci kanili razbiti vladavino Kitajcev. Sodeč po zadnjih sezonah, pa lahko slovensko namiznoteniško javnost veseli dejstvo, da se za nastop Jorgića v japonski prestolnici čez štiri lega ne gre bati.