Kitajci do ekipnega zlata na mladinskem SP

T.S., 12.12.2012
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Indiji se je danes zaključil ekipni del Mladinskega svetovnega prvenstva. Po pričakovanjih so Kitajci s tekmeci pometli tako v moškem, kot tudi ženskem delu tekmovanja, glavno ime pa je bil 15-letni Fan Zhendong.

Hyderabad v Indiji med 9. in 16. decembrom gosti 10. Mladinsko svetovne prvenstvo v namiznem tenisu. Na tekmovanju Slovenci nimamo svojega predstavnika.

Danes se je s finalnima obračunoma zaključil ekipni del tekmovanja, kjer so v obeh kategorijah premočno slavili Kitajci.

Kitajci z neverjetnim kadetom do novega naslova

Zdi se, da bodo Kitajci še kar nekaj let dominirali. V finalu ekipnega dela mladinskega SP so namreč s 3:1 premagali Japonsko in tako v 10. izvedbi tekmovanja slavili še devetič – nemogoče je uspelo zgolj Japoncem leta 2005 v Linzu.

Prvo ime ekipnega dela tekmovanja je bil komaj 15-letni Fan Zhendong (rojen 22.1.1997), ki je v polfinalu brez izgubljenega niza premagal dva najboljša evropska mladinca zadnjih let – Simona Gauzyja in Tristana Floreja, dve posamezni zmagi pa je zabeležil tudi v finalu. Najprej je s 3:0 premagal Masakija Yoshido, nato pa v odločilni 4. tekmi z rezultatom 3:1 še 1. nosilca tekmovanja posameznikov Yuta Muramatsuja.

Muramatsuja je v finalu s 3:0 premagal še kapetan kitajske ekipe Lin Gaoyuan, ki v preteklem letu sploh ni nastopal na mednarodnih tekmovanjih, saj je bil eno leto praktično zaprt v kitajskem nacionalnem trening centru, kjer je treniral s prvo člansko ekipo, ki se je pripravljala na Olimpijske igre.

Tretje mesto sta osvojili reprezentanci Francije in Koreje.

Ekipni del (M) – finalni boji

Dvoboj istih Držav, še lažje delo

Tudi pri dekletih smo v finalu ekipnega dela spremljali boj med Kitajsko in Japonsko. Kitajke so povsem povozile svoje nasprotnice in jim prepustile vsega en niz ter se tako kot njihovi kolegi še devetič v desetih letih veselile naslova ekipnih mladinskih svetovnih prvakinj. Njihovo auro nepremagljivosti so leta 2010 v Bratislavi prekinile prav Japonke.

Ekipni del (Ž) – finalni boji

Prvenstvo se nadaljuje z boji posameznikov

Jutri se v Indiji začenja skupinski del tekmovanja posameznikov in posameznic ter tekmovanje v konkurenci dvojic, kjer ponovno lahko pričakujemo nadvlado Kitajske.

Za uteho “preostalemu svetu” pa sta za pravo senzacijo v 1. krogu tekmovanja mešanih dvojic poskrbela čilenska predstavnika Gustavo Gomez in Carelyn Cordero. Z rezultatom 3:1 sta namreč izločila 4. nosilca turnirja s Kitajske Fan Shenpenga in Gu Yuting.

Foto: Remy Gros preko www.ittf.com