Jorgić z Lupuleskujevo do prve slovenske medalje na svetovnih mladinskih prvenstvih

T.S., 05.12.2016
Mednarodna prvenstva, Vse novice

Za konec mladinske kariere je Darko Jorgić v Cape Townu na mladinskem svetovnem prvenstvu poskrbel za nov zgodovinski uspeh slovenskega namiznega tenisa. Skupaj s Srbkinjo Izabelo Lupulesku je danes preživel dva infarktna obračuna in z objemom proslavil najmanj bronasto kolajno.

Dan se je za Jorgića začel nekoliko nenavadno. Zgodaj zjutraj je prišel v trening dvorano skupaj s trenerko Andrejo Ojsteršek Urh in reprezentančno kolegico Tamaro Pavčnik ter se pripravljal na obračun 1. kroga posameznikov proti Italijanu Matteu Muttiju. Motivacija je bila na višku, saj je Mutti na MEP v Zagrebu julija v ekipnem delu šokiral Jorgića, ki mu je želel v Južnoafriški republiki dokazati, da je bila tekma na Hrvaškem le spodrsljaj. Mutti je dan pred tekmo zbolel in italijanski selektor je o tem obvestil Ojsteršek Urhovo, ki pa Jorgiću ni želela posredovati novice.

Odločitev se je izkazala za odlično, saj je Jorgić opravil odličen trening s polno koncentracijo in se tako vseeno vpeljal v tekmovalni ritem, ki je na največjih tekmovanjih ključnega pomena. Jutri v 2. krogu Darka čaka obračun proti mlademu levičarju Linu Yun-juju. Tajpejec je pri vsega 15 letih že izvrsten igralec in bo vsekakor nevaren, a 4. nosilec Jorgić je pripravljen na izziv: “Lin je zelo čvrst igralec, toda verjamem vase. Če bom formo iz trening dvorane prenesel na tekmo, verjamem v uspeh.

Time-out rešil kožo proti Romunoma

Po treningu, kosilu in počitku, je bil časa za večerni spored v katerem so glavno mesto zavzeli preostali akterji v konkurenci mešanih dvojic. Med njimi seveda tudi Darko Jorgić skupaj s Srbkinjo Izabelo Lupulesku. V prvi tekmi proti Romunoma Cristianu Pletei in Adini Diaconu je pri rezultatu 2:2 in 2:7 vse kazalo na poraz, toda intervencija slovensko-srbske klopi s time-outom je prinesla popoln preobrat na 9:7. Na koncu je bila sreča na naši strani, Darko in Izabela sta slavila s 3:2 (-5, 9, 7, -8, 9).

Jorgić dvakrat skočil v objem Lupuleskujevi

Četrtfinalni obračun proti navezi iz Hong Konga se je začel po notah Darka in Izabele. Ng Pak Nam in Mak Tze Wing sta bila ob koncu nizov nenatančna, odlični zaključni udarci Jorgića in fantastično branje igre ter dobro plasirani štop udarci Lupuleskujeve so kmalu prinesli vodstvo s 3:0. V trenutku zmage v 3. nizu z rezultatom 14:12 sta Darko in Izabela skočila v objem in glasno proslavila medaljo, … a zaman. Od četrtfinala naprej se igra na štiri dobljene nize, tako da je bilo veselje prehitro.

Šok ob dejstvu, da bo potrebno za medaljo dobiti še en niz, je bil v začetku prevelik. V četrtem nizu sta Azijca povedla s 7:0 in kazalo je na hitro znižanje vodstva, a sta se Darko in Izabela vrnila, izsilila celo podaljške, tam pa izgubila z 11:13. Sledil je manjši razpad sistema, kar sta nasprotnika takoj izkoristila in prišla na 3:3. V odločilnem nizu je bil rezultat do 5:5 izenačen, nato pa je sledila serija slovensko-srbske dvojice, ki se je končala s končnih 11:6. Slavje se je lahko pričelo.

Po koncu obračuna je trenerka Ojsteršek Urhova z olajšanjem komentirala situacijo v tretjem nizu: “Objem pri 3:0 bi lahko sedaj videli povsem drugače. Na srečo sta zmagala, saj bi bilo v nasprotnem primeru zelo težko preboleti tak poraz. Po tekmi z Romunoma je takoj napočil četrtfinalni obračun in igralca sploh nista vedela, da se igra na štiri dobljene nize. Kot pravim, sedaj je vse smešno. S srbskim trenerjem sva se celo pošalila, da sta Darko in Izabela to naredila namerno, da sta se lahko objela dvakrat (smeh).

Jutri proti Japoncema

Jutri ob 19:15 po našem času Jorgića in Lupuleskujevo čaka tekma polfinala proti japonski navezi Yuki Matsuyama in Hina Hayata. Časa za pripravo bo še dovolj pravi Ojsteršek Urhova in dodaja: “Darko in Izabela sta konkurenčna tudi za sam vrh. Nekoliko težav jima povzroča dejstvo, da je Izabela večinokrat igrala z levičarji, zato še nista povsem uskladila gibanja med točko. Proti Azijcem bo jutri znova težko. Dobro vemo, da bolj kot udarjaš po žogici, bolj so na mestu. Ključ leži v menjavi ritma. Upam, da bomo uspešni.