Jorgić in Veronikova jutri pričenjata z olimpijskimi kvalifikacijami

T.S., 08.02.2014
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V češkem Hodoninu je vse nared za drugi kvalifikacijski turnir za poletne mladinske olimpijske igre v Nanjingu. V hudi konkurenci bosta slovensko reprezentanco zastopala Darko Jorgić in Zala Veronik.

21 mladincev in 18 mladink iz Evrope se bo med nedeljo in torkom, 9. in 11. februarja, borilo za 4 mesta, ki vodijo na mladinske olimpijske igre, ki bodo avgusta potekale na Kitajskem. Prva nosilca turnirja bosta Can Akkuzu iz Francije in Lea Rakovac s Hrvaške. Darko Jorgić ima vlogo 12. nosilca, Zala Veronik pa 15. nosilke.

Sistem tekmovanja je precej zapleten in razdeljen na tri ločene dele. Prvi dan bodo potekali boji v predtekmovalnih skupinah. Prvi dve mesti vodita v ‘žreb A’ iz katerega se na MOI kvalificirata eventuelna finalista. V ‘žrebu B’ se bodo pomerili 3. in 4. uvrščeni igralci iz predtekmovalnih skupin, nato pa si bosta mesto v Nanjingu zagotovila še finalista ‘žreba C’, kjer se bodo pomerili poraženci ‘žreba A’ in zmagovalci ‘žreba B’. Sliši se zapleteno, vendar bo vse bolj jasno, ko se samo tekmovanje prične, o rezultatih pa vas bomo obveščali tudi na naši spletni strani.

Pred odhodom smo pridobili tudi izjavo selektorja za mladino Jožeta Urha: “Glede na to, da bodo nasprotniki po večini starejši tudi za 2 leti, in da se v tem obdobju že vsako leto zelo pozna, potem favoriti sigurno nismo. Za začetek bi bilo super, če bi se uspela prebiti ven iz skupin. Vsekakor pa bo, ker igralsko situacijo v teh generacijah zelo dobro poznam, zelo težko. Torej najprej odigramo ta turnir, potem pa se bomo na neki osnovi konkurenčnosti odločali še o morebitnih nadaljnjih nastopih na olimpijskih kvalifikacijah.

Takoj po koncu kvalifikacijskega turnirja v Hodoninu igralce čaka še Odprto prvenstvo Češke za kadete in mladince, kjer se bodo Jorgiću in Veronikovi pridružili še Patrik Sukič, Deni Kožul, Tamara Pavčnik, Urška Čokelj, Tilen Cvetko, Peter Hribar, Nika Naglič in Aleksandra Vovk.