Jorgić in Lupulesku že med 16 najboljših, Japonci do dvojnega zlata

T.S., 03.12.2016
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Cape Townu smo bili danes na svetovnem mladinskem prvenstvu priča prvim končnim odločitvam in prvim nastopom Darka Jorgića in Tamare Pavčnik. Japonci so prekinili kitajsko nadvlado, Jorgić pa je dodobra ogrel svojo desnico.

Ekipni del je bil povsem v znamenju Japonske, ki slavi dvojni naslov. Pri fantih so Kitajci izpadli že v polfinalu proti Južni Koreji, medtem ko so pri dekletih kitajske mladinke izgubile v finalu. Ključ do zmage pri mladinkah je v rokah držala Mima Ito, ki je leta 2013 blestela še na ITTF World Cadet Challengu na Otočcu. Kitajci so v Južnoafriško republiko poslali mlado ekipo, ki očitno še ni dorasla za sam vrh. Možnost za maščevanje bodo imeli Kitajci v posamičnem delu.

Dopoldanski in popoldanski spored sta bila sicer v znamenju tekmovanja mešanih dvojic, kjer sta s prvenstvom pričela tudi Hrastničana Jorgić in Pavčnik. Prva je v ring skupaj z Italijanom Matteom Muttijem stopila slednja in dobila tekmo predkroga s 3:0. V 1. krogu sta Tamara in Matteo naletela na kitajsko dvojico Yang Shuo in Shi Xunyao in osvojila niz, za kaj več pa je zmanjkalo nekaj znanja, bilo je 1:3 (7, -6, -5, -6).

Darko je bil skupaj s Srbkinjo Izabelo Lupulesku že uvrščen v finalni del in je prvenstvo začel v 1/32 finala proti Egipčanoma Elhamadyu in Youssrejevi. Darko in Izabela sta bila v destruktivni formi in sta nasprotnikoma servirala 10-minutno lekcijo s 3:0 (1, 6, 4). V 1/16 finala je bilo precej bolj tesno, a Kanak Jha in Crystal Wang že nekaj let blestita na mladinski sceni in sta bila tekmeca po meri. V zaključku sta bila ‘naša’ igralca vseeno bolj zbrana in sta slavila s 3:1 (9, 2, -10, 8).

Preboj v osmino finala pomeni izpolnjen cilj za 10. nosilca turnirja, vsaka nadaljnja zmaga bi bila bonus. Za preboj med najboljših 8 mešanih dvojic bosta morala Darko in Izabela jutri v evropskem derbiju premagati Cristiana Pleteo in Adino Diaconu iz Romunije. Vsekakor se nam obeta vrhunski obračun, ki pa bo žal odigran na mizi številka 7, ki ni pokrita s kamero.

Jutri bodo glavnino zasedli kvalifikacijski boji posameznikov. Jorgić kot 4. nosilec turnirja bo prost, zato pa bo (vsaj) dvakrat v ringu Pavčnikova, ki ji je žreb namenil skupino 13, kjer se bo za mesto v glavnem delu potegovala z Nigerijko Agnes Onojo in Francozinjo Ocane Guisnel. Tekmi si bosta lahko ob 14:40 in 18:40 po našem času lahko ogledali v neposrednem prenosu na video platformi itTV.