13-letni Harimoto v Cape Townu spisal novo knjigo rekordov

T.S., 07.12.2016
Mednarodna prvenstva, Vse novice

V Cape Towu se je končalo mladinsko svetovno prvenstvo, ki ga je zaznamoval 13-letni čudežni deček z Japonske Tomokazu Harimoto. Kitajci so se odrezali najslabše doslej in osvojili le eno zlato odličje.

Kitajci tokrat na MSP niso pripeljali svoje najboljše ekipe, kar se jim je ob vrhunskem rodu mladih japonskih in korejskih igralcev močno maščevalo. Na celotnem prvenstvu so osvojili le eno zlato odličje in sicer je bila v konkurenci mladink najboljša Shi Xunyao, ki je v finalu s 4:0 odpravila Mak Tze Wing iz Hong Konga.

O ekipnem zlatu Japoncev in Japonk smo že poročali, v konkurenci dvojic je bil prvo ime Cho Seungmin iz Južne Koreje. Cho je med mladinci zlato osvojil skupaj z Anom Jaehyunom, v konkurenci mešanih dvojic pa skupaj s Kim Jiho. Pri mladinkah sta naslov svetovnih mladinskih prvakinj osvojili Romunki Adina Diaconu in Andreea Dragoman.

Največ navdušenja je požel finalni obračun mladincev v katerem sta se pomerila Tomokazu Harimoto in Cho Seungmin. Harimoto je imel pred tekmo zlato v konkurenci ekipno, Cho pa v konkurenci dvojic in mešanih dvojic. Kako bolje določiti najboljšega igralca turnirja, kot s sedmim nizom finala posameznikov. Cho je še povedel s 7:6, nato pa je sledil rafal Harimota, ki se je končal s končno zmago 4:3 (-7, -9, 6, 10, 8, -7, 7). Harimoto na celem prvenstvu ni izgubil niti enega posamičnega obračuna.

Gre sicer za istega dečka, ki je nase prvič opozoril pred dvema letoma na turnirju na Švedskem, kjer je pri vsega 11 letih premagal takrat 40. igralca sveta Omarja Assarja in še enega člana elitne stoterice Jensa Lundqvista. Očitno je mladi Japonec našel pravi način za nadaljnji napredek, saj je z današnjo zmago zrušil vse mogoče rekorde. Pred štirimi leti je Fan Zhendong slavil pri vsega 15 letih, tokrat pa je šel Harimoto še v večje ekstreme. Gre za izvenserijskega talenta, ki utegne do olimpijskih iger 2020 v domačem Tokiu nagnati strah v kosti Kitajcev.