Sanjski prvi dan za našo odpravo kronan z zgodovinsko zmago kadetov proti Franciji

T.S., 12.07.2013 comments 2
Evropska prvenstva, Vse novice
Za nami je prvi dan 56. Evropskega prvenstva za mladino v Ostravi – in to kakšen! Na osmih tekmah so naše ekipe zabeležile kar sedem zmag, za krono pa je poskrbela kadetska ekipa, ki je na krilih izjemnega Darka Jorgića premagala branilce naslova in 1. nosilce turnirja Francoze.

 

Senzacija v režiji Darka Jorgića
Tudi največji optimisti si ne bi mogli zamisliti razpleta 1. dne tekmovanj v Ostravi, kjer bo naslednjih 10 dni zbrana vsa evropska namiznoteniška smetana do 18 let. Danes so se začeli kvalifikacijski boji v ekipni konkurenci in slovenska izbrana vrsta je na osmih tekmah zabeležila kar sedem zmag – eno od njih pa lahko brez težav označimo za prvovrstno senzacijo ekipnega dela turnirja.

 

Za senzacijo so poskrbeli kadeti, ki so v 1. tekmi s 3:1 premagali reprezentanco Francije, ki še vedno velja za prve favorite turnirja. Pri naših je blestel trenutno 6. kadet v Evropi Darko Jorgić, ki je Sloveniji priboril prvo točko, potem ko je premagal 4. evropskega kadeta Joa Seyfrieda z rezultatom 3:2Lucas Rigault je proti Eriku Paulinu prišel do zmage s 3:0, toda tedaj je znova na sceno stopil Jorgić, ki je v tekmi dvojic skupaj s Paulinom udarno francosko dvojico premagal s 3:1 in svojo ekipo popeljal na rob velike zmage. Priložnost za senzacijo dneva je Jorgić zagrabil z obema rokama in v 4. tekmi je po novi drami s 3:2 premagal še levorokega Rigaulta ter tako poskrbel za eno izmed največjih zmag v zgodovini naše mladinske reprezentance. Po tekmi je Jorgić ohranil trezno glavo in se zahvalil soigralcem in trenerju za podporo: “Igral sem zelo dobro, vendar to ni samo moja zmaga, temveč zmaga celotne ekipe, ki mi je na poti do teh dveh zmag pomagala s klopi. Prav tako pa je v tekmi dvojic Erik odigral odlično. Pred tekmo so bili Francozi prepričani, da bodo brez težav zmagali, toda na koncu se ni izteklo po njihovih pričakovanjih (smeh)!
Darko Jorgić, ki trenutno sodi v sam evropski kadetski vrh, je danes nagnal strah v kosti svojih konkurentov.

Darko Jorgić, ki trenutno sodi v sam evropski kadetski vrh, je danes nagnal strah v kosti svojih konkurentov.

Po taki zmagi je včasih težko ostati na realnih tleh, toda Darku in Eriku je to uspelo in pozno popoldne sta brez težav s 3:0 premagala še reprezentanco Madžarske ter bosta tako jutri ob 13h proti Nemčiji lovila celo 1. mesto v najtežji predtekmovalni skupini A.

 

Po tekmi je bil selektor Jože Urh več kot upravičeno vesel: “Vsekakor najbolj odmeva zmaga kadetov nad Francozi. Ne spomnim se točno kdaj je kakšna francoska kadetska ekipa izgubila tekmo na EP. Morda
kakšnih 5 let nazaj. Za nas je to velik rezultat. Jorgić je dokazal, da lahko z dobro igro premaga vsakogar, in da je po igri konkurenčen. Pomemben delež k zmagi je v igri dvojic dodal tudi Erik. Ta zmaga pa je dobila še večji pomen šele po tekmi z Madžari, ki so jo kadeti dobili 3:0. Zelo velik pomen pa bi dobila, če bi se jutri srečno končalo še proti Nemcem. Počakajmo.

 

Izredno uspešno tudi preostale naše ekipe

Izvrstno so se odrezale tudi preostale naše ekipe. Kadetinje, ki se prav tako kot kadeti nahajajo v 1. diviziji, so najprej z 0:3 priznale premoč 1. nosilkam turnirja iz Romunije, popoldne pa so proti reprezentanci Grčije prišle do zmage s 3:1 in se bodo jutri ob 13h proti ekipi Belorusije borile za 2. mesto v skupini.

Poraz kadetinj proti Romunkam je bil edini poraz naše odprave danes, za to pa sta poskrbeli ekipi mladincev in mladink, ki sicer nastopata v 2. diviziji in si prizadevata napredovati med najboljših 16 ekip na Stari celini. Mladince je danes uspešno krmaril kapetan Ludvik Peršolja, ki je dobil vse svoje dvoboje, pomagala pa sta mu še Deni Kožul z dvema zmagama in Patrik Sukič z eno zmago. Zjutraj so mladinci s 3:0 premagali Bolgare, popoldne pa s 3:1 še Ciprčane. Jutri jih ob 15h bržkone čaka obračun za 1. mesto v skupini proti Švici, ne bo pa jim lahko niti ob 19h, ko bodo odigrali še svojo zadnjo tekmo v kvalifikacijski skupini proti neugodnim Estoncem.

Ludvik Peršolja si želi ponoviti predstave s članskega SP, kjer je dokazal, da se lahko kosa z odličnimi igralci.

Ludvik Peršolja si želi ponoviti predstave s članskega SP, kjer je dokazal, da se lahko kosa z odličnimi igralci.

Vlogo 1. nosilk v svoji skupini so prvi dan upravičile tudi mladinke, ki so po uspešnih predstavah Nine ZupančičZale Veronik in Nike Veronik oba svoja obračuna proti Latviji in Finski, dobile z rezultatom 3:0. Jutri ob 15h dekleta pod vodstvom Vesne Ojsteršek Drnovšek na mizi številki 1 – z neposrednim prenosom na laola1.tv – čaka obračun proti Portugalski, ki bo po vsej verjetnosti odločil o 1. mestu v skupini, zvečer pa se bo ženska mladinska ekipa pomerila še z Irkami.

Po končanem dnevu je neumorni garač Urh našel še dovolj časa za analizo nastopov mladinskih ekip: “Mladinske ekipe so začele v drugi diviziji. Mladinke so obe preizkušnji opravile z odliko. V prvi tekmi z nekoliko več težavami, v drugi pa gladko. Ekipa pod vodstvom selektorice deluje homogeno. Cilj je jasen – preboj v prvo skupino. Če bo igra zdržala, in če nas žreb res ne bo pustil povsem na cedilu, bi se to lahko zgodilo. Zelo pomembno je, da Nina in Zala najdeta svoj ritem. Takrat sta neugodni vsem v dvorani. Nika pa tako in tako predstavlja zelo solidno trojko proti vsem nasprotnikom. Mladinci so ravno tako zmagali obe tekmi. Postava je bila klasična v obeh dvobojih. Bolgarija ni bila dorasel nasprotnik, medtem ko je bil Ciper zelo neugoden. Sukič je svoj dvoboj izgubil, ker je v vsakem dvoboju zgrešil precej lepih žog. Nasprotnik ni bil slab. Zato pa sta stvari v svoje roke vzela kapetan Peršolja z dvema zmagama in Deni na trojki, čeprav so nasprotniki obrnili postavo in dali na trojko drugega neugodnega levičarja. Čakata nas še dve zelo težki tekmi. Švicarji in Estonci so vse prej kot lahek nasprotnik. Vendar pa je ekipa enotna. Tudi na klopi imamo še dva kvalitetna igralca, ki sta v vsakem trenutku pripravljena vskočiti v igro.

Selektor Urh zadovoljen s pripravljenostjo svoje reprezentance

Celoten dan je selektorju Urhu narisal nasmeh na obraz in sedaj lahko z večjo mero optimizma zre proti nadaljevanju prvenstva: “Današnji dan je bil res enkraten. Vse ekipe so zmagale vse odigrane tekme razen kadetinje proti favoriziranim Romunkam. To mi vzbuja prijeten občutek in zadovoljstvo ter pomeni, da so ekipe prišle na prvenstvo dobro pripravljene. Kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, je težko napovedati, ker bo vsak igralec v naslednjih dneh vsak dan odigral veliko tekem. Veliko bo še stresnih trenutkov in, kako jih bo vsak znal prenesti, bo zelo pomembno.

Jože Urh je nasmeh na obrazu prinesel iz Otočca. Upajmo, da še dolgo ne bo zbledel.

Jože Urh je nasmeh na obrazu prinesel iz Otočca. Upajmo, da še dolgo ne bo zbledel.

Kot že rečeno, bi se 56. Evropsko prvenstvo za mladino v namiznem tenisu za našo reprezentanco težko bolje pričelo in samo želimo si lahko, da bodo naši igralci v podobnem slogu tudi nadaljevali!

Ne prezrite
Kako se je odvil 1. dan EP

2 komentarja k članku “Sanjski prvi dan za našo odpravo kronan z zgodovinsko zmago kadetov proti Franciji”

  1. igidor pravi:

    Bravo naši
    samo tako naprej

  2. MARKO pravi:

    Čestitke vsem za odličen štart,samo tako naprej!Posebej pohvale za Jorgića,verjamem ,da bo z odličnimi igrami nadaljeval. Sedaj je na vrsti velika Nemčija.Držim pesti!