Po razburkani soboti kadeti med najboljših 16, ostale ekipe pa jutri zjutraj čaka play-off

T.S., 13.07.2013 comments 1
Evropska prvenstva, Vse novice

Po zgodovinskem prvem dnevu na EP za mladino v Ostravi, so se danes stvari nekoliko umirile. Naša reprezentanca je znova zabeležila nekaj zmag, prišli pa so tudi tesni in boleči porazi, ki pa še niso bili usodni, saj so prav vse ekipe še zmeraj v boju za uvrstitev med najboljših 16 ekip na Stari celini. Mladince v play-offu čakajo Poljaki, ženski ekipi pa se bosta pomerili z domačinkami.

Danes so se v Ostravi na 56. Evropskem prvenstvu v namiznem tenisu za mladino zaključili ekipni boji v kvalifikacijskih skupinah. Vse štiri naše ekipe razen ženske kadetske, ki je bila tretja, so zasedle 2. mesto v svoji skupini in tako še vedno ohranjajo možnost za preboj med najboljših 16, kamor so se že kvalificirali naši kadeti.

Kadeti že med najboljših 16, kadetinje jutri na popravni izpit

Včerajšnji podvig kadetov proti Franciji še vedno živi v naših spominih, toda življenje gre naprej in z njim tudi vrhunec mladinske sezone. Danes sta Darko Jorgić in Erik Paulin, ki skupaj z Aljažem Šmaljcljem in Tilnom Cvetkom tvorita našo kadetsko ekipo, znova igrala odlično in imela pri rezultatu 2:1 proti Nemčiji priložnost za novo izjemno zmago, toda najboljši nemški kadet Nils Hohmeier je vzdržal nalet Jorgića in mu prizadejal prvi poraz na prvenstvu, v odločilni tekmi pa je Gerrit Engemann s 3:0 premagal Paulina in s tem poskrbel za zmago Nemcev, ki pa za naše mlade fante ni bila usodna, saj je zaradi boljše razlike tekem ekipa pod vodstvom Mateja Petarja zasedla 2. mesto v skupini in si s tem že zagotovila mesto med najboljših 16 ekip v Evropi.

Kadetinje v sestavi Gaja ParadižNika NagličAna Tofant in Aleksandra Vovk so popoldne morale priznati premoč Belorusinjam, tako da so v svoji predtekmovalni skupini zasedle 3. mesto. To je pomenilo, da jih zvečer v prvi fazi play-offa čaka obračun proti Švedski. Gaja je sicer premagala 2. švedsko igralko, to pa je bilo tudi vse in Skandinavke so slavile s 3:1, tako da jutri ob 9h zjutraj naša dekleta čaka obračun druge faze play-offa proti domačinkam s Češke, ki bo odločil ali se bodo kadetinje prebile med najboljših 16 ekip, ali pa bodo mesto v eliti iskale v boju za 17. – 38. mesto. V 1. divizijo vodi zgolj 17. mesto oz. prvih 15 mest v finalnem delu tekmovanja.

Kadetinje jutri ob 9h zjutraj čaka popravni izpit. Jim bo uspelo?

Kadetinje jutri ob 9h zjutraj čaka popravni izpit. Jim bo uspelo?

Mladinski ekipi v ključnih trenutkih zapustila sreča

Obe naši mladinski ekipi sta prvi dan pričakovano zabeležili dve zmagi in jasno je bilo, da bo o 1. mestu v predtekmovalni skupini odločala današnja prva tekma. Mladinci so se pomerili s solidnimi Švicarji, ki so po hudi borbi slavili s 3:2 in kasneje zasedli 1. mesto v skupini H. Pri naših je Ludvik Peršolja prispeval dve zmagi, nekaj sreče pa je zmanjkalo Patriku Sukiču in Deniju Kožulu, saj sta morala nasprotnikom premoč priznati šele po petih nizih – odločilno tekmo je Sukič izgubil na 9. točki petega niza. V večernem delu sporeda so se mladinci tokrat v postavi s Tomom Šfiligojem, ki je zamenjal Sukiča, pomerili z Estonijo in znova je našo barko do cilja uspešno krmaril Peršolja, ki je prispeval dve zmagi in je v četrti tekmi obračuna ugnal neugodnega ‘lovca’ Aleksandra Lusina ter kvalifikacijski del ekipnega tekmovanja zaključil brez poraza.

Podoben scenarij kot na tekmi fantov s Švico, so doživela dekleta proti Portugalski. Po zmagah Nine Zupančič in Zale Veronik je bilo na semaforju že 2:0 za našo izbrano vrsto, toda igralke iz zahodne Evrope so se pobrale in uspel jim je preobrat s katerim so si zagotovile 1. mesto v skupini. Na krilih Zupančičeve so kasneje Slovenke premagale Irsko in si tako kot njihovi reprezentančni kolegi zagotovile 2. mesto.

To pomeni, da se bosta naši mladinski ekipi jutri ob 11h v play-offu borili za mesto med najboljših 16. Fante bodo na nasprotni strani mize pričakali Poljaki, dekleta pa se bodo pomerila s Čehinjami.

Analiza Jožeta Urha
Kljub napornemu urniku in pozni uri si je nekaj časa za analizo dneva za našo spletno stran znova vzel selektor Jože Urh.

 

– Današnji dan sta prvi stopili v ring naši kadetski ekipi. Za fante je bila ta tekma proti Nemčiji zelo pomembna, saj je odločala o prvem, drugem ali pa celo samo tretjem mestu v skupini, kar bi pomenilo, da bi morali danes zvečer igrati še eno dodatno tekmo več in to proti eni izmed tretjeuvrščenih ekip iz drugih skupin, ki bi odločala o tem ali bi bili med prvih 16 neposredno. Tega si resnično ni želel nihče od nas. Zmaga nad Nemci bi nas popeljala na prvo mesto in prevzeli bi mesto prvega nosilca na EP, poraz z 1:3 ali 2:3 na drugo mesto, poraz z 0:3 pa na tretje mesto. Tega so se zavedali tudi Nemci in dvoboj so pričeli zelo odločno. Erik v prvem dvoboju proti njihovemu najboljšemu igralcu ni imel pravih možnosti, je pa za dramo poskrbel Darko proti njihovemu drugemu igralcu, kjer je že zaostajal v odločilnem nizu s 6:10. Vendar pa je Darko pokazal iz kakšnega testa je in tekmo dobil. Naši so lažje dihali in dobili še igro dvojic, nato pa je Darka zmanjkalo proti njihovi številki ena. Darko je v svojih petih tekmah proti izredno močnim nasprotnikom odigral kar 22 nizov, kar priča o izredni izenačenosti igralcev. Tudi Erik v zadnji tekmi ni imel možnosti čeprav je resnično dal vse od sebe. Sedaj čakamo na žreb in nasprotnika za uvrstitev med osem najboljših ekip.

– Kadetinje proti vedno močni Belorusiji pravih možnosti za zmago niso imela. Gaja je po igri enakovredna, vendar pa na koncu nekaj zmanjka. Njena igra pa vzbuja upanje za naprej. Nika je kvalitetno slabša in igranje v prvi skupini je za njo težka naloga. Zvečer so dekleta odigrala dvoboj tretjeuvrščenih ekip proti Švedski in ga izgubile s 3:1. Uspešna je bila Gaja, v igri dvojic pa sta bili igralki zelo blizu uspeha. Če bi to igro dobili, bi bil zadnji dvoboj Gaje verjetno drugačen. Tako pa smo tekmo izgubili, vendar pa se dekleta pogumno borijo v prvi kvalitetni skupini.

– Naši mladinski ekipi tekmovanja nista zaključili po pričakovanjih. Obe ekipi sta zasedli drugo mesto v skupini in ju jutri za preboj v prvo skupino čakata po žrebu določeni tretjeuvrščeni ekipi iz prve divizije (fante Poljska in dekleta Čehinje). Če bi bili v skupini prvi, pa bi igrali proti četrtouvrščeni ekipi iz prve skupine. Za dekleta je bila usodna ekipa Portugalske. Poraz pa je boleč, ker so že vodile z 2:0 in potem na koncu dvoboj izgubile. Majhen padec v koncentraciji in vse se je obrnilo na glavo. V tekmi izenačenih ekip se to zgodi zelo hitro. O tem sem pisal že včeraj in opozarjal, da se pravi igralci znajo na hitro pobrati po porazih in da je na takšnih desetdnevnih tekmovanjih to ključnega pomena. Tega se bodo morali naučiti tudi naši fantje za katere pa je bila usodna zelo močna in izenačena ekipa Švice. Sliši se morda čudno, vendar pa je to res tako. Dvoboj smo izgubili z 2:3. Kapetan Peršolja je svojo nalogo opravil z odliko, medtem ko je Sukič izgubil oba svoja dvoboja, Kožul pa enega. Oba pa sta vse tri dvoboje izgubila z 2:3. Deni ni bil pravi in točke je podarjal zelo poceni. Patrik se je boril, vendar pa so nasprotniki zelo dobro izkoristili nekatere njegove tehnične pomanjkljivosti. Na koncu so premagali Estonijo, kjer je zopet blestel Ludvik z dvema zmagama, Deni pa z eno. Tom je debitiral proti obrambnemu igralcu.

– Jutri nas čakajo zelo močni nasprotniki. Mladinci igrajo s Poljaki, mladinke proti Češki in kadetinje prav tako proti Čehinjam. Sedaj gremo počivati, saj bo treba nabrati moči za naprej. Tako fizične, kot tudi psihične.

Ne prezrite
Kako se je odvil 2. dan EP

Komentar k članku “Po razburkani soboti kadeti med najboljših 16, ostale ekipe pa jutri zjutraj čaka play-off”

  1. igidor pravi:

    bravo naši
    igramo naprej