Namiznoteniške junake iz Bratislave sprejel tudi olimpionik Iztok Čop

T.S., 20.07.2015
Evropska prvenstva, Vse novice

Dan po prvem slovenskem namiznoteniškem zlatu na mladinskih evropskih prvenstvih v namiznem tenisu po 19 letih, za katerega sta poskrbela Darko Jorgić in Deni Kožul, je našo mladinsko ekipo čakal slavnostni sprejem v kongresni dvorani Kristalne palače.

Slovenska četverica Jorgić, Kožul, Tom Šfiligoj in Erik Paulin je že v prvem delu 58. MEP, ki je med 10. in 19. julijem potekal v Bratislavi, osvojila bronasto kolajno v ekipnem delu, potem ko je na poti do podiuma premagala reprezentance Ukrajine, Rusije, Avstrije, Slovaške in Češke. Pred našimi fanti sta bili le dve izmed največjih evropskih namiznoteniških velesil Francija in Švedska.

Ekipni uspeh sta v nedeljo, 19. julija, na zadnji dan tekmovanja kronala Jorgić in Kožul z osvojitvijo naslova evropskih prvakov v konkurenci dvojic. Prvo zlato za Slovenijo na MEP po 19 letih, leta 1996 je Matrina Safran (poročena Pohar) osvojila naslov kadetske evropske prvakinje, se bo v glavah zmagovalcev usedlo šele čez nekaj časa: »Sploh ne veva, kaj reči. Trenutno sva v šoku, sploh se ne zavedava pomena tega. Šele čez teden dni bova morda dojela, da sva najboljša dvojica v Evropi.«

Za kako močno ekipo gre, smo lahko videli tudi v tekmovanju posameznikov, kjer je za medaljo nekaj malega zmanjkalo. Jorgić je obstal v četrtfinalu, Kožul in Šfiligoj pa v osmini finala. Poleg francoske je bila naša reprezentanca edina s tremi predstavniki med najboljših 16 mladincev na Stari celini. Selektor reprezentance Jože Urh komentira: »Fantje so poskrbeli za nov mejnik v slovenskem namiznem tenisu, toda tudi druge naše ekipe so bile uspešne. V teh letih je najbolj važno, da igralci na tekmovanju dajo vse od sebe in tudi v tem pogledu smo bili uspešni.« Uspeh sta dopolnili kadetinji Aleksandra Vovk in Katarina Stražar, ki sta v konkurenci dvojic osvojili 5. – 8. mesto, skupaj z Leo Paulin pa sta ekipni del prvenstva končali na 10. mestu.

Nosilci kolajn so se v domovino vrnili v poznih nedeljskih urah, že v ponedeljek dopoldne pa jih je čakal slavnostni sprejem v 2. nadstropju najvišje stavbe v Sloveniji, kjer je fante gostil predsednik uprave BTC-ja Jože Mermal, ki z Namiznoteniško zvezo Slovenije uspešno sodeluje že 7 let. Po uvodnih nagovorih in stoječem aplavzu, sta junake denarno in praktično nagradila predsednik NTZS mag. Marjan Hribar in podpredsednik OKS ter nosilec zlate olimpijske kolajne iz Sydneya 2000, legendarni Iztok Čop.

Čop je izrazil navdušenje nad fanti ter jim zaželel srečno tudi v prihodnje, Hribar pa je razkril dolgoročno vizijo, ki si jo je s svojo ekipo zastavil: »Ti fantje so izjemni igralci, izjemen kolektiv. Naša služba jim v zadnjih letih omogoča trening, ki je primerljiv z vsemi evropskimi reprezentancami. Fantje so potrdili, da so zmagovalci, in da se v Namiznoteniškem trening centru Slovenije opravlja vrhunsko delo. Naši cilji so visoki, ampak imamo za to vso pravico. Do leta 2020 si želimo kolajne s članskega evropskega prvenstva. Verjamem, da bomo uspešni.«

Pred fanti je sedaj dober teden dni počitka, nato pa se že pričenjajo priprave na novo sezono. Z nastopi v Bratislavi so si priigrali tudi vozovnico na mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo med 29. novembrom in 6. decembrom potekalo v francoskem Vendeeju. Sodeč po videnem na Slovaškem, se lahko zgodb o uspehu nadejamo tudi na obalah Atlantika.