Mladi reprezentanti pripravljeni na Evropsko prvenstvo v Ostravi

T.S., 09.07.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

V ponedeljek, 8. julija, so se na Otočcu zaključile 10-dnevne priprave naše mlade reprezentance pred prihajajočim Evropskim prvenstvom za mladino, ki bo v Ostravi potekalo od 12. do 21. julija. Pred vrhuncem sezone za mlade reprezentante smo se pogovorili s selektorjem Jožetom Urhom.

Celotna reprezentanca opravila zelo obširne priprave

Pod vodstvom selektorja za mladino Jožeta Urha in ekipe pomočnikov v sestavi Matej Petar, Vesna Ojsteršek Drnovšek in Darijan Vizjak, bo naše barve na Češkem branilo kar 17 mladih igralcev: Ludvik Peršolja, Patrik Sukič, Tilen Novak, Deni Kožul in Tom Šfiligoj pri mladincih, Nina Zupančič, Urška Čokelj, Zala Veronik in Nika Veronik pri mladinkah, Darko Jorgić, Erik Paulin, Aljaž Šmaljcelj in Tilen Cvetko pri kadetih ter Gaja Paradiž, Nika Naglič, Ana Tofant in Aleksandra Vovk pri kadetinjah.

S pripravami pred letošnjim EP je bil selektor Urh zadovoljen: »Letošnje priprave so bile zagotovo ene izmed najbolj obsežnih do sedaj. Na Otočcu smo izvedli drugi del priprav, pred tem pa so kadeti in kadetinje trenirali na Muti, mladinci so imeli priprave v Novi Gorici, kjer je z njimi treniral tudi Bojan Tokić, Darko, Erik in Tilen pa so na povabilo Eve Jeler odšli še na petdnevne priprave v Heidelberg z nemško kadetsko reprezentanco.«  Priprave na Otočcu so bile zelo dobro obiskane, saj so poleg naše kompletne reprezentance, ki šteje 17 članov, z našimi reprezentanti trenirale še italijanske mlade reprezentantke, za moški del ekipe pa je Namiznoteniška zveza Slovenije priskrbela 5 sparing partnerjev iz Italije in Nemčije. »Igralcem se je proti koncu priprav že močno poznala utrujenost, tako da imajo sedaj na voljo dva dneva za počitek, nato pa nas v četrtek čaka pot v Ostravo in računam, da se bo situacija do začetka prvenstva umirila in bodo na prvenstvu pokazali svojo najboljšo igro,« je po koncu priprav zaključil Urh, ki je zadnje dni sistematično zmanjšal količino treninga.

Jože Urh je bil s pripravami zadovoljen in je prepričan, da bodo naši mladi reprezentanti na Češkem prikazali svojo najboljšo igro.

Jože Urh je bil s pripravami zadovoljen in je prepričan, da bodo naši mladi reprezentanti na Češkem prikazali svojo najboljšo igro.

Jorgić v ožjem krogu favoritov za odličja

Glavnina rezultatskih pričakovanj bo letos na Darku Jorgiću, ki na najnovejši evropski jakostni lestvici za kadete zaseda 6. mesto in je tekom celotne sezone na mednarodnih tekmovanjih kazal odlične igre, zaradi katerih bo v Ostravi sodil v ožji krog favoritov za odličja. Pričakovanj ne skriva niti Urh, ki bi bil vesel ene medalje: »V posameznem delu tekmovanja in v konkurencah dvojic se največ pričakuje od Darka Jorgića, ki bo v posameznem delu tekmovanja zasedal mesto nosilca od 5 do 8, poleg tega pa bo v konkurenci dvojic združil moči z Nemcem Nilsom Hohmeierjem, v konkurenci mešanih dvojic pa z Romunko Adino Diaconu, ki na evropski jakostni lestvici zaseda 2. mesto. Pri Darku bo rezultat odvisen predvsem od trenutnega navdiha, vsekakor pa bi bil zelo vesel ene medalje.«

Darko Jorgić bo v Ostravi lovil vsaj eno kolajno.

Darko Jorgić bo v Ostravi lovil vsaj eno kolajno.

Sicer pa je že na začetku letošnje sezone nekdanji selektor italijanske mlade reprezentance dejal, da si na Evropskem prvenstvu za mladino želi, da bi prav vse ekipe v ekipnem delu tekmovanja prišle oz. obstale med elito – se pravi 16 najboljših reprezentanc. Še najmanj možnosti za to imajo kadetinje, saj na Češko ne bo potovala naša najboljša igralka do 15 let Tamara Pavčnik, ki še vedno okreva po izpahu kolena.

Veliko bo odvisno od žreba

Kar se tiče preostalega dela odprave, Urh ostaja trdno na realnih tleh in ugotavlja, da bo veliko odvisno od žreba: »Kar se tiče ostalih igralcev je potrebno ugotoviti, da na jakostnih lestvicah držijo nižje uvrstitve, kar pomeni, da se lahko že v zgodnji fazi tekmovanja pomerijo z najboljšimi evropskimi igralci, zato bo veliko odvisno od žreba. Letos sta Ludvik in Nina že dokazala, da se lahko kosata z nekaterimi najboljšimi evropskimi igralci in ob dobrem žrebu bi lahko prišla do lepega rezultata. Za velik uspeh bi smatral uvrstitev med 32 najboljših.«

Nina Zupančič je letos že premagala 2. mladinko Evrope Leo Rakovac.

Nina Zupančič je letos že premagala 2. mladinko Evrope Leo Rakovac.

Prvenstvo v Ostravi se z ekipnim delom tekmovanja začenja v petek, naša odprava pa se bo na Moravskem nastanila dan prej in se na treningu seznanila z dvorano, v kateri bodo preživeli 10 dolgih julijskih dni, ki pa bi bili od dobrih predstavah precej krajši in slajši.