Kallbergov čudežni povratek Slovencem zaprl finalna vrata

T.S., 13.07.2015
Evropska prvenstva, Vse novice

Četrti dan 58. MEP v Bratislavi se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa. Mladinska ekipa je vzdržala pritisk in si priigrala bronasto kolajno, ki bi bila lahko kaj kmalu tudi bolj prestižnega leska.

Na kakšen drug dan bi lahko poročali o uvrstitvi v finale, spet na drug dan bi lahko poročali o solzah žalosti po četrtfinalu, zato nima smisla obžalovati velikanskega uspeha, ki so ga zrežirali Andreja Ojsteršek Urh v trenerski vlogi ter igralci Darko Jorgić, Deni Kožul, Tom Šfiligoj in Erik Paulin. V konkurenci do 18 let so se uvrstili med najboljše štiri ekipe na Stari celini, Slovenijo še za nekaj let naprej postavili na zemljevid namiznoteniških sil, sebi pa poleg brona okoli vratu, priigrali še nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki bo med 29. novembrom in 6. decembrom potekalo v francoskem Vendeeju.

Po popoldanskem trilerju s Čehi, kjer so bili naši fanti vsega dve točki oddaljeni od poraza, smo bili zvečer priča dve uri in pol trajajočemu spopadu naše reprezentance s Švedsko. Skandinavci so nekoliko presenetili s postavo in uvrstitev v finale lovili z znanim receptom 2+1. V svojih vrstah imajo namreč najboljšega mladinca v Evropi ta hip Antona Kallberga, njihov drugi lopar Malte Moregardh pa je tokrat igral na 3. poziciji. Mesto gor se je premaknil Oscar Perman.

Malte Moregardh je upravičil zaupanje selektorja in na 3. poziciji z zmago s 3:2 proti Šfiligoju Švedom priigral točko za zmago po formuli 2+1.

Malte Moregardh je upravičil zaupanje selektorja in na 3. poziciji z zmago s 3:2 proti Šfiligoju Švedom priigral točko za zmago po formuli 2+1.

Prva tekma, ki je bila zaradi krvavenja iz nosu Permana dvakrat prekinjena, je potekala po notah Jorgića, ki je slavil s 3:0 in svojo ekipo popeljal v začetno vodstvo. Kallberg je odgovoril z zmago nad Kožulom z rezultatom 3:1, prvi žebelj v krsto naših pa je zabil Moregardh, ki je v 3. tekmi s 3:2 na 8 premagal Šfiligoja. Ko je bil duh naših že načet, je Jorgić poskrbel za fenomenalno predstavo proti Kallbergu. Po 40 minutah namiznega tenisa na najvišjem nivoju je na semaforju kazalo 3:2 in 11:9 za Šveda, ki je v 3. nizu ubranil dve zaključni žogici (eno z obilico sreče), v odločilnem nizu pa splezal iz globokega rezultatskega brezna. Darko je držal vodstvo z 8:3 in 9:5, še nekaj časa pa bo obžaloval zgrešen servis po paraleli pri rezultatu 9:6, ki bi bržkone prinesel štiri zaključne žogice.

Naši fantje so danes v Bratislavi preživeli vrtinec čustev. Iz obupa je najprej po zmagi nad Češko sledil delirij, ki se je končal z glasnim proslavljanjem naših igralcev in navijačev ter trenerskega štaba. Cilj je bil izpolnjen, toda priložnost v polfinalu je bila gromozanska in temu primerno je bilo ogromno tudi razočaranje naših fantov po tekmi. Andreja je fantom dopustila prostor in čas za jezo ter obžalovanje, saj po takšnem dogodku nima smisla zadrževati emocij in iskati pozitivnih točk. Teh je ogromno in naš trenerski štab jih bo osvetlil že jutri, ko se bodo strasti polegle in bodo fantje spoznali, da bodo od sedaj naprej po namiznoteniških dvoranah hodili kot nosilci bronastega odličja z evropskega prvenstva. Turnirja še zdaleč ni konec. Na vrsti so še obračuni v konkurenci posameznikov, dvojic ter mešanih dvojic in v taki izdaji je pred našimi fanti še kopica novih zmag.