Kadeti bodo jutri proti Belorusiji lovili uvrstitev v polfinale

T.S., 14.07.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Ekipni del 56. Evropskega prvenstva za mladino se premika v zaključno fazo in temu primerno se naše ekipe srečujejo z vse bolj kvalitetnimi nasprotniki. Danes smo tako večinoma spremljali poraze slovenske odprave, znova pa so navdušili kadeti, ki so se prebili v četrtfinale, kjer se bodo jutri ob 11h pomerili z Belorusijo.

Tretji dan na EP za mladino v Ostravi je prinesel ekipne obračune play-offa in prve boje na izpadanje. Kmalu se bodo že začeli boji za medaljo in tekme so iz dneva v dan težje. Tega preprosto ne moremo prezreti in po precej uspešnih prvih dveh dneh je na vrata naše reprezentance danes potrkala realnost. Pet porazov na sedmih tekmah pa so zasenčili kadeti, ki so se prebili v četrtfinale.

Kadeti preko razigranih Turkov do lepega uspeha

Že pred začetkom prvenstva je bilo jasno, da bo večina rezultatskega pritiska naše odprave na plečih Darka Jorgića, ki sodi v sam evropski vrh pri kadetih in še ne 15-letni Hrastničan se je v dosedanjem poteku ekipnega dela prvenstva lepo izkazal. Potem ko je Slovenijo privedel do zgodovinske zmage nad Francijo in 2. mesta v predtekmovalni skupini smrti, je danes svojo kvaliteto potrdil še proti reprezentanci Turčije. V prvi tekmi je proti Abdullahu Talhi Yigenlerju ubranil zaključno žogico in slavil s 13:11 v odločilnem nizu, nato pa je po tesnem porazu Erika Paulina proti Batuhanu Ulucaku, svojega soigralca znal umiriti in skupaj z njim dobiti esencialno tekmo dvojic, kjer se je Ulucak tudi nekoliko poškodoval in v četrti tekmi je Jorgić brez težav odpravil ranjenega nasprotnika ter slovensko kadetsko ekipo z rezultatom 3:1 popeljal v četrtfinale ekipnega dela tekmovanja, kjer se bodo naši mladi fantje jutri ob 11h pomerili z Belorusijo.

Po tekmi smo se pogovorili z Jorgićem, ki ima na Beloruse dobre spomine: “Z Erikom sva odigrala zelo dobro in na koncu slavila s 3:1. Na začetku sva oba mislila, da bova zlahka zmagala, toda temu ni bilo tako, na srečo pa se je na koncu vse dobro izšlo. Iskreno povedano jutri pričakujem dobro igro in zmago. Proti Belorusom sva že igrala in jih premagala s 3:1, dobre spomine pa imam tudi na najboljšega Belorusa Khanina, ki sem ga nazadnje premagal s 3:2, vseeno pa to ne pomeni nič in jutri bom šel v tekmo, kot da z njim igram prvič.

Z možnostmi za elito le še kadetinje

Poleg kadetov so do zmage danes prišle le še kadetinje, ki so v dodatnih kvalifikacijah za borbo od 17. do 20. mesta, z rezultatom 3:0 odpravile reprezentanco Danske. Pred tem so naše najmlajše predstavnice na EP izgubile tekmo play-offa proti domačinkam s Češke z rezultatom 0:3. Varovanke vodje Darijana Vizjaka jutri čaka še tekma proti Finski, v primeru zmage pa se bodo nato v bojih na izpadanje borile za 17. mesto, ki še vodi v 1. divizijo ne EP prihodnje leto.

Vse možnosti za preboj v 1. divizijo pa so zapravili mladinci in mladinke. Fantje so bili danes v play-offu proti izjemno močni reprezentanci Poljske povsem brez moči, nato pa so izgubili še proti Angležem, tako da se bodo v ponedeljek in torek borili za 21. – 24. mesto, povsem enak scenarij pa so doživele mladinke, za katere sta bili danes usodni reprezentanci Češke in Madžarske.

Jutri ob 9h zjutraj začenjajo mladinci in mladinke, vsi namiznoteniški navdušenci v Sloveniji pa nikakor ne prespite četrtfinalne tekme med našimi in beloruskimi kadeti, ki se začne ob 11h dopoldne.

Analiza 3. dne Jožeta Urha
Torej, tudi današnji dan je bil razburljiv od samega začetka pa do konca. Najprej sta zjutraj stopili v ring obe mladinski vrsti. Dekleta so proti Čehinjam dvoboj po zelo hudem boju izgubile z že skoraj standardnih 2:3. Točki sta prispevali Nina in Zala nad njihovo najboljšo igralko Stefcovo, vendar pa na žalost to ni bilo dovolj. Tudi v večernem dvoboju proti Madžarski so dekleta izgubila z 2:3 s to razliko, da je tokrat oba dvoboja dobila Nina. Kljub veliki borbenosti dekletom ne uspe priti do ugodnega rezultata. Pogrešamo predvsem točke na ‘tretji deski’.

Mladinci so v prvem jutranjem nastopu odigrali proti močni Poljski. Rezultat je bil 3:0 za Poljake. Tu ni kaj za dodati. To je bila lekcija namiznega tenisa – kako se le-ta igra na vrhunskem mladinskem nivoju. Upam, da smo se vsi skupaj kaj naučili. V popoldanskem dvoboju proti Angliji smo se borili in odigrali dobro. Predvsem pozitiven povratek Sukiča je dobrodošel in tudi Deni je proti zelo močnemu Walkerju odigral vrhunsko. Ludvik tokrat ni bil najbolj razpoložen, dvoboj pa smo sicer zasluženo izgubili.

Kadetinje se borijo po svojih najboljših močeh. Proti Česki so bile nemočne, so pa zato popoldan premagale Dansko. Svoj debi v ‘singlu’ je dočakala Aleksandra in ga tudi zelo dobro izkoristila. Upajmo, da bo tako tudi v naslednjih dvobojih.

Seveda pa so bile vse oči danes uprte v naše kadete, ki očitno ne znajo zmagati brez drame. Tudi s Turki je bilo tako. Darko je že v prvi tekmi tako kot ponavadi moral reševati zaključne žogice nasprotnika, in ko smo se vsi ravno malo oddahnili, in ko je Erik še suvereno povedel z 2:0 v nizih v naslednjem dvoboju, smo si vsi mislili – sedaj pa bo in glej ga hudiča, v nekaj minutah je Turek dvoboj obrnil v svojo korist in Mateju na klopi požrl še tistih nekaj preostalih živcev. To pa še ni bilo dovolj. V dvojicah, ki so naša kar dobra disciplina, sta Turka povedla z 2:0 v nizih in 6:3 v tretjem nizu. Železna volja in skrajna borbenost naših dveh igralcev sta tudi tokrat prišli v pravem trenutku. Obrnila sta potek igre, dvoboj dobila, Darko pa je nato samo se postavil ‘piko na i’. Super rezultat.

Jutri pa Belorusija. Zelo, zelo težak nasprotnik z odličnim Khaninom na čelu in zelo dobrim drugim igralcem. Treba bo igrati 120%. Drugače tudi ne more biti, kadar so v igri medalje.

Nasploh pa smo vsi v redu. Pozna se utrujenost, tako pri igralcih, kot pri trenerjih. Predvsem tista psihična, ki jo povzročajo dolgi in utrujajoči dvoboji. Lep pozdrav vsem skupaj domov.

Ne prezrite
Kako se je odvil 3. dan EP