Jorgićev magični trojček nekoliko pokvaril Levenko

T.S., 20.07.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Šport je lahko včasih krut in to je danes na svoji koži izkusil Darko Jorgić, ki je kljub temu, da je postal prvi Slovenec, ki je na MEP osvojil 3 odličja, dvorano Sareza zapustil s solzami v očeh. Za to je bil kriv poraz v četrtfinalu tekmovanja posameznikov proti Avstrijcu Andreasu Levenku.

20. julij 2013 bo za večno zapisan v zgodovino slovenskega namiznega tenisa, saj se je Darko Jorgić na 56. Evropskem prvenstvu za mladino uvrstil še v polfinale dvojic in tako s tremi odličji na enem prvenstvu postal najuspešnejši Slovenec v zgodovini.

V deseto se je zalomilo …

Predzadnji tekmovalni dan je sicer Jorgić začel s suvereno zmago v osmini finala dvojic, nato pa je v osmini finala tekmovanja posameznikov znova dokazal, da je rojen za preobrate in po ubranjenih dveh zaključnih žogicah v 6. nizu, z rezultatom 4:3 premagal Rusa Maxima Kiseleva. Ob izidu žreba smo vsi pričakovali, da se bo Darko v četrtfinalu pomeril s Francozom Joejem Seyfriedom, toda Avstrijec Andreas Levenko se s tem ni strinjal in je 4. najboljšega evropskega kadeta v 1/8 finala ugnal po petih nizih.

Sosedski četrtfinalni obračun je bolje začel Jorgić, ki je dobil prvi niz, nato pa je Avstrijec močno dvignil nivo igre in hitro povedel s 3:1 v nizih. Takrat se je zdelo, da je vsega konec in mnogi smo že obupali, toda Darko je znova splezal iz prepada in tekmo popeljal v odločilni sedmi niz. To je bila še deseta tekma Jorgića na tem prvenstvu, ki se je odločila v odločilnem nizu in pred tem je Jorgić v vseh devetih primerih slavil. Sedmi niz je bil od začetka do konca izenačen in pri rezultatu 9:9 je Avstrijec izkoristil prednost začetnega udarca ter se z dvema zaporednima točkama veselil uvrstitve v polfinale.

Darko je bil po tekmi pričakovano izjemno razočaran in redkobeseden ter je po tekmi v solzah ležal ob ringu, toda ob takem vložku je to več kot razumljivo. Po kolajnah v ekipnem delu ter konkurencah dvojic in mešanih dvojic, sta ga od četrte v kraljevski disciplini ločili zgolj 2 točki in samo Darko ve, kako mučno je to. Ne glede na vse, pa bo prišel čas, ko se bo ozrl nazaj na prvenstvo v Ostravi in v sebi občutil občutke veselja in ponosa.

Bron v mešanih dvojicah, jutri še polfinale dvojic

Poleg dveh dramatičnih tekem med posamezniki, pa je bil danes Darko še trikrat v ringu. V polfinalu mešanih dvojic je z Romunko Adino Diaconu moral z rezultatom 0:3 priznati premoč romunski navezi Alexandru Manole/Andreea Clapa in je tako osvojil bronasto odličje.

Danes sta bila tudi že odigrana finala mešanih dvojic. Pri kadetih sta se naslova veselila krvnika naše dvojice Manole in Clapa, pri mladincih pa sta bila najboljša Nemca Killian Ort in Nina Mittelham.

Killian Ort in Nina Mittelham sta bila najboljša pri mladinskih mešanih dvojicah. (Foto: Marco Steinbrenner)

Killian Ort in Nina Mittelham sta bila najboljša pri mladinskih mešanih dvojicah. (Foto: Marco Steinbrenner)

Do novega velikega uspeha pa je Darko prišel v konkurenci dvojic, kjer je z Nemcem Nilsom Hohmeierjem najprej v osmini finala rutinirano s 3:0 odpravil domačina Klosa in Martinka, nato pa v četrtfinalu po še eni dramatični tekmi Angleža Jarvisa in Gilesa. Darko in Nils sta že vodila z 2:0 v nizih, nato pa sta se Angleža vrnila na 2:2, in ko smo pomislili na najhujše, sta ‘naša’ igralca odločilni 5. niz dobila z rezultatom 11:2 in si tako priigrala najmanj bronasto kolajno. Jutri ju ob 10:00 čaka polfinale proti 1. nosilcema turnirja Jou Seyfriedu in Lucasu Rigaultu.

Kožul in Šfiligoj boleče blizu uvrstitve med najboljših 8
Nika Veronik je osvojila 2. mesto v tolažilnem delu posameznic.

Nika Veronik je osvojila 2. mesto v tolažilnem delu posameznic.

Poleg Jorgića pa smo imeli danes v boju še tri dvojice, ki so si včeraj zagotovile osmino finala. Najbližje uspeha sta bila Deni Kožul in Tom Šfiligoj, ki sta proti švedskemu paru Johansson/Eriksson vodila z 2:1 v nizih in z 8:6, toda nekaj nesreče in nezbranosti v ključnih trenutkih ju je stalo odmevnega rezultata.

Neuspešni sta bili tudi dvojčici Veronik, ki sta morali z 1:3 priznati premoč domačinkama Stefcovi in Mynarovi, za slovensko-švicarsko navezo Šmaljcelj/Simonet pa je bil z rezultatom 3:0 usoden ruski par Kiselev/Yarushin.

Končali so se tudi boji v tolažilni skupini. Od naših je tam najbolje natopila Nika Veronik, ki je osvojila 2. mesto!

Szocseva jutri v lov na rekord Samsonova

Evropsko prvenstvo v Ostravi se bo jutri končalo s polfinalnimi in finalnimi obračuni v posamični konkurenci in konkurenci dvojic. Spored se s kadetskimi dvojicami pričenja ob 10:00, ko bo na mizi številka 2 tudi naš heroj.

Zanimivi bodo predvsem boji v posamični konkurenci, kjer je danes izpadlo kar nekaj favoritov. Ljubitelji statistike bodo pod drobnogled vzeli nastope Bernadette Szocs, ki se v Ostravi še vedno bori za naslova v konkurencah posameznic in dvojic. Z zmago v ekipnem delu je izvenserijska Romunka prišla do 11. zlate medalje na MEP in je tako na večni lestvici le še za legendarnim Vladimirjem Samsonovom, ki je na tovrstnih tekmovanjih osvojil 12. zlatih odličij. Bo Romunki jutri uspelo preseči Belorusa in ali lahko Jorgić bron in srebro dopolni še z zlatom v dvojicah? Se vidimo jutri ob 10:00 …

Bernadette Szocs je tako proslavila ekipno zlato. Lahko jutri na večni lestvici prehiti še Samsonova?

Bernadette Szocs je tako proslavila ekipno zlato. Lahko jutri na večni lestvici prehiti še Samsonova?

Ne prezrite
Pregled 9. dne: Jorgić še do tretjega odličja v Ostravi

Današnji rezultati Slovencev

Jorgić – Levenko
Jorgić/Daiconu – Manole/Clapa
Jorgić/Hohmeier – Klos/Martinko