Jorgić in Paulin na herojski način do finalnega zmenka s Čehi

T.S., 15.07.2013
Evropska prvenstva, Vse novice

Ko so se naši kadeti včeraj prebili v četrtfinale evropskega prvenstva, je bil rezultatski cilj izpolnjen, toda Darko Jorgić in Erik Paulin se s tem nista zadovoljila. Danes sta po dveh herojskih predstavah premagala Belorusijo in Romunijo ter se povsem zasluženo uvrstila v jutrišnji veliki finale ekipnega kadetskega tekmovanja. Uspeh, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v slovensko namiznoteniško zgodovino.

Velika tekmovanja so privlačna iz večih razlogov. Na eni strani v vseh športih obstajajo posamezniki, ki s številnimi zmagami pridobijo status ‘polboga’, na drugi strani pa na tovrstnih tekmovanjih vselej prihaja do presenečenj in nenadejanih uspehov. Temu smo bili priča danes, ko se je naša kadetska reprezentanca v ekipnem delu 56. Evropskega prvenstva v namiznem tenisu za mladino v Ostravi, po zmagah nad Belorusijo in Romunijo uvrstila v finale, kjer jih jutri ob 17:30 čakajo domačini.

Po beloruski srhljivki zmaga karakterja proti Romuniji

Pisal se je 15. julij 2013 in ura je ravno odbila 18:23, ko sta Darko Jorgić in Erik Paulin v tekmi dvojic proti Romuniji izkoristila svojo prvo zaključno žogico in se uvrstila v finale ekipnega dela kadetskega tekmovanja. Tako kot prva tekma Jorgića proti Cristianu Pletei in druga tekma Paulina proti Alexandruju Manoleju, se je tudi tekma dvojic končala po 5. nizu – nizu, ki loči navadne smrtnike od šampionov in nizu, kjer se izkaže kdo v sebi nosi zmagovalni karakter. Zmaga s 3:0 se sicer zdi suverena, toda dejstvo je, da je o potniku v finale odločilo vsega nekaj ključnih točk, katere pa sta Darko in Erik odigrala z železno voljo in pogumom ter jih vselej dobila.

Njuna polfinalna zmaga tako Sloveniji že zagotavlja najmanj srebrno odličje, toda naši kadeti – na klopi sta poleg vodje Mateja Petarja še Aljaž Šmlajcelj in Tilen Cvetko – bodo jutri ob 17:30 na mizi številki 1 stremeli izključno in samo k zmagi. Naloga bo vse prej kot lahka, saj jih bo na drugi strani mize pričakala navdahnjena izbrana vrsta Češke, ki pred domačimi gledalci naravnost blesti, glavna krivca zato pa sta odlična Tomas Polansky in Patrik Klos. Nazadnje so njuno moč na lastni koži v polfinalu izkusili Francozi, ki so izgubili z rezultatom 1:3 in bodo tako v zadnjih šestih letih šele drugič ostali brez ekipnega naslova pri kadetih.

Seveda pa nikakor ne moremo niti mimo četrtfinalnega dvoboja proti Belorusiji, kjer je po porazu naše dvojice in zaostanku z 1:2 v tekmah že kazalo, da je sanj o medalji konec, nato pa je najprej Jorgić s 3:1 odpravil 7. kadeta Evrope Aliaksandra Khanina, svojo nepogrešljivo vlogo v ekipi pa je v odločilni tekmi potrdil Erik, ki je šokiral prav vse in z zmago po petih nizih nad Andreiem Labanujem zagotovo prišel do največje zmage v dosedanji karieri.

Jutri ob 17:30 bo celotna namiznoteniška Slovenija dihala z našimi junaki.

Jutri ob 17:30 bo celotna namiznoteniška Slovenija dihala z našimi junaki.

Kadetinje še ohranjajo možnost za 1. divizijo

Ob zgodovinskem uspehu kadetov so bile ostale naše ekipe potisnjene nekoliko v ozadje, vsekakor pa je potrebno omeniti tudi njihove nastope. Kadetinje so na svojo tekmo s Finsko morale čakati vse do 19. ure, toda potrpežljivost se je poplačala z zmago s 3:1. Poleg dveh zmag Gaje Paradiž, se je s posamezno zmago znova izkazala naša najmlajša igralka v Ostravi Aleksandra Vovk. S to zmago so kadetinje osvojile 1. mesto v skupini K ter se uvrstile v del tabele, kjer bodo jutri potekali boji od 17. do 20. mesta. V elito vodi zgolj 17. mesto, tako da je jutri pred kadetinjami težavna naloga – zmagati morajo namreč oba obračuna. Najprej se bodo ob 9h zjutraj pomerile z Nizozemsko, v primeru zmage pa jih nato čaka obračun za 17. mesto in preboj v 1. divizijo z zmagovalkami dvoboja med Španijo in Madžarsko.

Kadetinje jutri čaka borba za 17. mesto.

Kadetinje jutri čaka borba za 17. mesto.

Mladinski ekipi osvojili 23. in 21. mesto

Z ekipnimi nastopi na letošnjem evropskem prvenstvu pa sta danes že končali obe mladinski ekipi. Fantje so najprej izgubili s Srbi, nato pa popoldne s 3:1 ugnali Belorusijo in tako osvojili končno 23. mesto, dekleta pa so po dvojčku zmag nad Švico in Grčijo osvojila končno 21. mesto. Rezultata sicer ne bosta najbolj po godu vodstva reprezentance, toda naši igralci so dali vse od sebe in takšna je žal realnost. V prihodnjih letih bo skoraj celotna garnitura mladih reprezentantov pod vodstvom selektorja Jožeta Urha skupaj trenirala v Namiznoteniškem trening centru Slovenije in čez nekaj let bomo lahko videli ali bo ta velikopotezni projekt Namiznoteniške zveze Slovenije obrodil sadove.

Mladinke so osvojile 21. mesto, z nekaj več sreče pa bi dekleta lahko prišla tudi med 16 najboljših ekip.

Mladinke so osvojile 21. mesto, z nekaj več sreče pa bi dekleta lahko prišla tudi med 16 najboljših ekip.

V sredo se začenja še prvenstvo v preostalih konkurencah

V senci zaključnih bojev ekipnega dela prvenstva, so bili včeraj zvečer in danes popoldne izvedeni žrebi v konkurencah posameznikov, dvojic in mešanih dvojic. Kako je bil žreb naklonjen našim igralcem lahko preverite na povezavi ‘Slovenski nastopi pri posameznikih, dvojicah in mešanih dvojicah‘.

Dvoboji v omenjenih konkurencah se pričenjajo v sredo, znova pa bo največ oči uprtih v Darka Jorgića, ki ima pri posameznikih vlogo 5. nosilca, v konkurencah dvojic (z Nils Hohmeier) in mešanih dvojic (z Adina Diaconu) pa bo skupaj s tujima partnerjema 3. nosilec.

Analiza 4. dne Jožeta Urha
Včerajšnje predstave naše kadetske ekipe bodo ostale zapisane za vedno v raznih statistikah. In to si bo lahko vedno in vsak pogledal kadarkoli. So pa stvari, ki se jih ne da zapisati. To so občutki igralcev in trenerja ob ringu ter igralcev na klopi in seveda vseh ostalih na tribuni. To pa bo ostalo prisotno samo v nas, ki smo to doživeli. Mirno lahko rečem, da je vsakemu ljubitelju slovenskega namiznega tenisa lahko žal, da tega ni doživel tu v živo z nami. Naši kadeti so v teh treh dneh prikazali vse, kar šport naredi zanimiv. Kvalitetno igro, zmage, tudi poraz, povratek po porazu, napetost, negotovost, pogum, borbenost.

Že od prvega dne, ko sem nasploh začel delati kot trener, sem vedno vzgajal igralce tako, da se naučijo zmagati ekipne tekme. Namreč igrati za ekipo ni enostavno in kdor tega ne zna, ne bo nikoli igralec. Vsak poraz v posamičnem delu prizadene le dotičnega igralca, v ekipnem delu, pa celo ekipo. In marsikateri igralec tega pritiska ne zna prenesti. Zato je nujno, da se igralci že kot mladi tega naučijo. Da se naučijo nositi odgovornost.

To odgovornost je na tem evropskem prvenstvu v veliki meri prevzel nase Darko, naš igralec številka ena. Zakaj sem ga imenoval številka ena? Zato, ker biti številka ena, pomeni nekaj več, kot biti samo najboljši. Pomeni vse tisto, kar sem zapisal že zgoraj. Pomeni, da soigralce v težkih trenutkih vzpodbuja, ne pa kritizira, da svoj delež odgovornosti vzame nase v ringu, kjer govori z dejanji, ne pa po tekmi na tribuni. Številka ena si avtoriteto ustvarja za mizo. Številka ena si ne izmišljuje poškodb pred pomembnimi tekmami, ampak stisne zobe. Tukaj ima tudi trener pomembno vlogo. Ko mi je dva dni nazaj nekaj pojamral, da ga nekaj noga boli, sem mu dejal, da smo na EP, da smo v borbah za medalje, in da naj z glavo useka v steno, pa bo takoj videl, da z nogo niti ni tako hudo. Pa ga je še Andreja hitro “napi****a” in je mir v hiši. Vse to zgoraj napisano je Darko. Ostal je miren in priseben, tudi ko so nasprotniki imeli zaključne žogice je pripeljal tekme domov in s tem vlil samozaupanje tudi ostalim.

Težko napovemo, kako bo danes v finalu. Čehi so še neporaženi, njihov najboljši Igralec Polansky tudi. Jorga ima 10 zmag in en poraz, Erik pa tri zmage – od tega ena v četrt-, ena pa v polfinalu. Erik je na tem prvenstvu naš drugi igralec. Nihče v dvorani si teh zmag ni bolj želel od njega in borbenost, ki jo prikaže on, je ne more nihče drug. V preteklosti je bil ravno zaradi tega večkrat ujetnik samega sebe in ta prevelika borbenost mu je večkrat tudi škodila. Tokrat pa so se stvari odprle v pravem trenutku. Zaradi nujnosti dvojice Jorgić – Paulin, je Erik igral že vse od samega začetka. Vse tekme so bile izredno pomembne in vsak dodaten poraz bi nas lahko popeljal izven šestnajsterice. Ko pa kasneje prideš v igro za medalje, igrajo v tistem trenutku najboljši.

Tilen Cvetko in Aljaž Šmaljcelj sta del ekipe in dosedaj nista dobila priložnosti iz zgoraj navedenih razlogov. Za oba je to prvo evropsko prvenstvo in oba bosta prišla domov z medaljo okrog vratu, kar tudi ni slabo za debitanta. Njun prispevek k tej ekipi je večji, kot si sama to predstavljata – tega se verjetno sama niti ne zavedata. Sam se tega zavedam.

Potem pa je tu še Matej. Ekipo je na klopi popeljal do evropskega finala. Kapo dol. Marsikdo me je vprašal, zakaj sam ne vodim te ekipe, saj da je Jorga moj igralec. V življenju je treba znati spoštovati dejanja. Matej je bil v tej reprezentanci pred mano, kadete je vodil že nekaj let in to uspešno. Zato ne vidim razloga, da jih ne bi še naprej. Naloga nas starejših trenerjev je tudi, da znanje prenašamo na mlade in jim seveda tudi zaupamo. Da jih postavimo pred odgovornost, če ne, se ne bodo nikoli nič naučili. Matej si tega želi in prav je, da se mu to omogoči. S svojim pristopom do ekipe in samim vodenjem, je to dokazal. Vem, da mu ni bilo lahko, se pa sedaj toliko bolje počuti.

Ne prezrite
Pregled 4. dne: Kadeti preko Belorusije in Romunije do finala

Žreb posameznikov, dvojic in mešanih dvojic