Jorgić in Kožul ekipnemu bronu dodala zlato v igri dvojic

T.S., 19.07.2015
Evropska prvenstva, Vse novice

58. mladinsko evropsko prvenstvo v namiznem tenisu v Bratislavi se je po desetih dneh razgretih bitk končalo s finalnimi obračuni v konkurenci posamezno in dvojice. Slovenija je prvenstvo zaključila z dvema kolajnama. Bron z ekipnega dela prvenstva sta oplemenitila Darko Jorgić in Deni Kožul z zlatom v igri dvojic. Prvim za Slovenijo po 19 letih.

Bron, ki so ga Darko Jorgić, Deni Kožul, Tom Šfiligoj in Erik Paulin priigrali na začetku prvenstva v ekipnem delu, sta Darko in Deni prišla do uspeha dosedanje kariere in poskrbela, da je za konec prvenstva v Slovnaft areni odmevala Zdravljica. Pastem uvodnih dveh krogov sta se naša igralca uspešno izognila, v osmini finala in četrtfinalu pa prikazala vrhunski namizni tenis. Najprej sta s 3:1 odpravila Portugalca Antonia Malheria in Paula Silvo, nato pa po štirih tesnih nizih še francosko navezo Joe Seyfried – Nolan Givone.

V polfinalu sta s 3:2 padla Belorus in Rus Aliaksandar Khanin in Nikita Yarushin, ki sta pred tem na prvenstvu kazala odlično igro, a proti našima igralcema nista imela pravih možnosti. V finalni obračun sta Slovenca proti švedski navezi Simon Soderlund in Malte Moregardh vstopila kot favorita in vlogo favorita od prve točke naprej prenesla tudi na mizo številka 1. Šveda sta pred tem v polfinalu izločila 1. nosilca iz Francije Alexandra Cassina in Cana Akkuzuja, v finalu pa nista bila sposobna slediti tempu Darka in Denija. Končni rezultat 3:1 (8, -9, 7, 5) je pomenil prvo zlato za Slovenijo na MEP-jih po letu 1996, ko je Martina Safran osvojila naslov kadetske evropske prvakinje.

Po zmagi sta bila Darko in Deni seveda vesela: »Sploh se še ne zavedava, kaj sva dosegla. V šoku sva. Občutki so fenomenalni. Pred tekmo sva vedela, da sva boljša in sva jo začela odločno. V drugem nizu sva si privoščila nekaj kiksov, vendar sva nato dominirala. Šele čez kakšen teden bova verjetno dojela, kaj sva dosegla.

Kadetinje Aleksandra Vovk, Katarina Stražar in Lea Paulin so presenetile že v ekipnem delu z 10. mestom, odlične predstave pa sta Aleksandra in Katarina prenesli tudi v tekmovanje dvojic, kjer sta ponovno kljubovali evropski jakostni lestvici in se prebili vse do četrtfinala. Tam sta morali priznati premoč 1. nosilkama Marii Taylakovi iz Rusije in Andreei Dragoman iz Romunije.

Medalja je visela v zraku tudi pri posameznikih, a je Jorgić naposled še tretje leto zapored svoje nastope v najbolj prestižni disciplini končal v četrtfinalu. Do te faze tekmovanja je prikazal igro, ki veliko obeta. V osmini finala je s 4:1 povsem nevtraliziral talentiranega Madžara Benceja Majorosa, na zadnji stopnički pred kolajno pa se je spotaknil ob Patryka Zatowko. Visokorasli Poljak, sicer 4. nosilec turnirja, je odigral tekmo brez napak in našega mladega šampiona ugnal s 4:0. Tekma se je prelomila v 2. in 3. nizu, ko je Jorgić zapravil lepi priložnosti za vodstvo.

Uspeh pri mladincih sta dopolnila Kožul in Šfiligoj, ki sta se uvrstila med najboljših 16 posameznikov na Stari celini. Med 32 najboljših mladink na Stari celini sta se uvrstili Tamara Pavčnik in presenetljivo Katrina Sterchi, ki je za ta uspeh prišla do skalpa dosedanje kariere nad Madžarko Leilo Imre.

Že jutri, v ponedeljek, 20. julija, ob 11h bo v Kristalni palači v BTC-ju potekal slavnostni sprejem naših junakov iz Bratislave.