Jorgić do novega srebra, Polansky in Mittelhamova glavna junaka 56. MEP v Ostravi

T.S., 21.07.2013 comments 2
Evropska prvenstva, Vse novice

Po desetih napornih dneh se je danes v Ostravi končalo 56. Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za mladino. Darko Jorgić je bil v konkurenci dvojic blizu zlata, vendar se je moral na koncu zadovoljiti z drugo srebrno kolajno. Kralj in kraljica prvenstva Tomas Polansky in Nina Mittelham.

MEP v Ostravi se je danes zaključilo na veličasten način s polfinalnimi in finalnimi obračuni v konkurencah posameznikov in dvojic. Letošnja edicija prvenstva je postregla z mnogimi zanimivimi zgodbami, pričeli pa bomo seveda z Darkom Jorgićem.

Jorgić in Hohmeier dve točki od zlata

Hrastničan, ki bo konec meseca dopolnil 15 let, je danes povsem na začetku tekmovalnega sporeda skupaj z Nemcem Nilsom Hohmeierjem v polfinalu dvojic s 3:1 ugnal 1. nosilca turnirja iz Francije Joa Seyfrieda in Lucasa Rigaulta in se tako uvrstil še v svoj drugi finale na Moravskem. Tam sta se naš heroj in najboljši nemški kadet srečala z domačinom Tomasom Polanskim in Belorusom Aliaksandrom Khaninom. Naša dvojica je začela silovito in je v prvih treh nizih narekovala tempo igre. V četrtem nizu sta bila Darko in Nils pri rezultatu 9:9 vsega dve točki oddaljena od zlate kolajne, toda predvsem Polansky je v ključnih trenutkih prikazal odlično igro in poskrbel za preobrat in na veselje domače publike svojo dvojico pripeljal do zmage s 3:2 v nizih – zadnji niz sta Polansky in Khanin dobila na 8. točki.

Darko je tako prvenstvo končal s tremi odličji – srebrni kolajni v ekipnem delu in pri dvojicah ter bron pri mešanih dvojicah z Adino Diaconu. Kapo dol.

Mittelhamova razblinila sanje Szocseve
Mittelhamova je v Ostravi presenetljivo povsem zasenčila Bernadette Szocs.

Mittelhamova je v Ostravi presenetljivo povsem zasenčila Bernadette Szocs.

Pred finalnim dnem v Ostravi je bila v središču pozornosti najboljša mlada evropska igralka preteklih let Bernadette Szocs, ki je imela v konkurenci posameznic in dvojic priložnost, da na večni lestvici najuspešnejših igralcev na MEP prehiti Vladimirja Samsonova, ki v svoji karieri na tovrstnih tekmovanjih osvojil neverjetnih 12 zlatih kolajn.

Že takoj na začetku je bilo jasno, da lahko Romunka Samsonova le še izenači, saj je v paru z Irino Ciobanu v polfinalu gladko z 0:3 klonila proti kasnejšima prvakinjama iz Nemčije Nini Mittelham in Thereso Kraft, ki sta v finalu prav tako s 3:0 odpihnili Nicole Trosman in Bernadett Balint.

Pri posameznicah sta se nato v polfinalu znova udarili Szocs in Mittelham, še tretjič na turnirju – v finalu ekipnega dela je Romunka v četrti tekmi slavila s 3:1 in svoji ekipi priborila 1. mesto. Tokrat se je tekma odvijala povsem po notah Mittelhamove, ki je s fantovsko igro povsem dominirala in evropsko prvakinjo iz zadnjih dveh let odpravila celo s 4:0. Svojo premoč na turnirju je Nina potrdila tudi v finalu, kjer je s 4:1 premagala Hrvatico Leo Rakovac in tako prišla še do svojega tretjega zlata v Ostravi, poleg tega pa je osvojila še srebrno medaljo v ekipnem delu tekmovanja. V posameznem delu je na poti do zlata oddala vsega dva niza.

Angles rešil francosko čast

Finale mladincev si bodo najbolj zapomnili v francoskem taboru, saj je prav v zadnjem poizkusu Enzu Anglesu uspelo evropski namiznoteniški velesili v mlajših konkurencah priigrati sploh prvo zlato kolajno na tem prvenstvu. Prvi nosilec posameznega prvenstva je v finalu povsem nadigral presenetljivega finalista Tomislava Pucarja, ki je pred tem v polfinalu s 4:1 premagal kadeta Alexandra Cassina.

Naslov evropskih prvakov v mladinskih dvojicah je odšel v roke Madžarov Tamasa Lakatosa in Adama Szudija, ki sta v finalu s 3:1 odpravila Nizozemca Hageraatsa in Khatchanova.

Polansky na domačih tleh pometel s konkurenco

Tako kot Nina Mittelham pri mladinkah, je pri kadetih v vsa štiri finala uspelo priti domačinu Tomasu Polanskemu in tako kot Nemka, je tudi on prvenstvo končal s tremi zlatimi in eno srebrno kolajno. Poleg ekipnega zlata in današnje že omenjene zmage v konkurenci dvojic ter včerajšnjemu 2. mestu pri mešanih parih, je danes prišel še do zmage pri posameznikih. Najprej je v polfinalu s 4:3 ugnal svojega partnerja v dvojicah Khanina, nato pa je v finalu z neverjetno mirno igro s 4:0 povsem nadigral neugodnega ruskega lovca Maxima Chaplygina, ki je v drugem polfinalu domala ponižal krvnika Darka Jorgića Andreasa Levenka.

Tomas Polansky je na domačih tleh prišel do zgodovinskega uspeha.

Tomas Polansky je na domačih tleh prišel do zgodovinskega uspeha.

Zlata kolajna v konkurenci kadetinj je končala za vratom nam dobro znane Adine Diaconu, ki je v mešanih parih osvojila bron z Jorgićem. Romunka je v finalu s 4:2 premagala Francozinjo Marie Migot, ki se je morala še drugo leto zapovrstjo zadovoljiti s srebrno medaljo. Diaconujeva je skupaj z Andreeo Clapo zlato kolajno osvojila tudi v konkurenci dvojic.

Adina Diaconu je osvojila kar tri zlate kolajne ter jim dodala še bron v konkurenci mešanih dvojic skupaj z Darkom Jorgićem.

Adina Diaconu je osvojila kar tri zlate kolajne ter jim dodala še bron v konkurenci mešanih dvojic skupaj z Darkom Jorgićem.

Zaključna misel Jožeta Urha
Danes smo zaključili z evropskim prvenstvom. V tem trenutku smo vsi razočarani. Po eni strani je to normalno, po drugi pa seveda ne. Zlata medalja v dvojicah bi bila tista ‘pika na i’, katero bi si Darko po prikazanem na tem EP gotovo zaslužil. Čar športa pa je ravno v tem, da je nepredvidljiv, in da ne zmaga vedno boljši, da ne zmaga vedno tisti, ki največ trenira, da ne zmaga vedno tisti, ki se najbolj trudi. Žogica je okrogla in kot taka nam velikokrat postreže z raznimi presenečenji. Vsi, ki delamo v športu, moramo to spoštovati in vzeti to kot nekaj, kar nas vse skupaj vedno drži v negotovosti. Tudi kadar smo izraziti favoriti. To seveda mi tukaj nismo bili, smo pa kar nekaj favoritov premagali.

Ko smo Slovenci razočarani ob srebrnih in bronastih medaljah, ima to tudi svoj pomen. Pomeni, da smo vsaj v nekaterih disciplinah dvignili nivo igre, in da so naša pričakovanja velika. Zavedati se moramo, da takšnih situacij ne bomo deležni vsako leto. Smo majhna država z majhnim številom igralcev. Serijskih medalj kot jih dosegajo Francozi, Nemci, Rusi, itd., mi ne bomo mogli nikoli osvajati. Vedno se bomo morali znati skoncentrirati na posameznike, ki bodo v določenih trenutkih izstopali, ob tem pa ne zanemariti ostale, ki imajo v sebi nek potencial in željo po uspehu. Mislim, da bomo čez kako leto z veliko nostalgijo gledali nazaj na to čudovito prvenstvo v Ostravi. Bili smo odlična reprezentanca in obnašanje igralcev je bilo ves čas vzorno. Za to gre zahvala vsem njihovim klubskim trenerjem, ki so jim to z vsakodnevnim delom znali vcepiti v glavo. Zahvala gre tudi mojim trem kolegom – Vesni, Mateju in Darijanu, ki so svoje delo tukaj opravljali s srcem ves čas in so me znali prenašati tudi, ko sem bil siten.

HVALA VSEM ZA TE ČUDOVITE TRENUTKE, KI STE MI JIH PODARILI TUKAJ V OSTRAVI!!!
Ne prezrite
Pregled 10. dne: Jorgić in Hohmeier do srebra v konkurenci dvojic

Današnji rezultati

Jorgić/Hohmeier – Polansky/Khanin
Jorgić/Hohmeier – Seyfried/Rigault

2 komentarja k članku “Jorgić do novega srebra, Polansky in Mittelhamova glavna junaka 56. MEP v Ostravi”

  1. banjica banjica pravi:

    ISKRENE ČESTITKE ZA DARKOTA,NAREDIL JE NEKAJ KER SE BO PISALO V ZGODOVINO,VELIKO ZASLUG GRE TUDI NJEGOVIM STARŠEM KAR SO LETA IN LETA ULAGALI IN VERJELI V NJEGA,ZATO UPAM DA BODO ZDAJ TUDI NTZa-SLOVENIJE IN DRUGI POMAGALI DA BI DARKO V NADALJEVANJU KARIJERE PRIŠEL ŠE STOPNICO VIŠJE.

  2. Urša pravi:

    Čestitke udeležencem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspehu naših na EP. Ne smemo pa pozabiti na odlično poročanje na tej strani, ki nam je v realnem času postreglo z vsemi zanimivimi podatki iz prvenstva. Fantje, tudi vi ste zaslužili medaljo.