Darko, Deni in Tom med 16 najboljših, jutri v boj za nova odličja

T.S., 17.07.2015
Evropska prvenstva, Vse novice

Nov dan, nova drama, nov zgodovinski uspeh slovenskega namiznega tenisa v areni Slovnaft. Ko smo mislili, da po osvojeni medalji ne bomo več pod takim pritiskom in prepredeni s čustvi, je 8. dan postregel s tekmami naših, ki so v obup spravljale tudi najbolj psihično trdne posameznike.

Super zmaga Sterchijeve

Prvi del dneva je zaznamovala Katrina Sterchi, ki je bržkone odigrala tekmo življenja in tudi prišla do največjega skalpa doslej, saj je v 2. krogu izločila odlično Madžarko Leilo Imre. ‘Filingašica’ je padla z rezultatom 4:2. Po šestih nizih je bila od Klare Cakol boljša Tamara Pavčnik, ki je 5. niz na obračunu dobila z 11:0.

Uspeh mladink so dopolnili še mladinci. Darko Jorgić je s 4:0 odpravil Ukrajinca BroiakovskegaDeni Kožul pa je bil s 4:1 boljši od Čeha Jirija Martinka. Drugačna zgodba se je pisala na mizi 20, kjer se je Tom Šfiligoj proti Portugalcu Antoniu Malheiru znašel v zaostanku z 0:2 v nizih in v 7. nizu pri rezultatu 9:10 ubranil zaključno žogico. Tekmo je na koncu dobil z rezultatom 13:11.

Kožul in Šfiligoj hodila po robu

Veliko bolj stresno je bilo zvečer, ko so bile na sporedu tekme 1/16 finala. Jorgić je Italijana Antonia Amata na mizi 20 pošolal, zato pa sta imela Deni in Tom neznansko več dela s svojima nasprotnikoma. Slovak Samuel Kaluzny je v ekipnem delu tekmovanja gladko podlegel Denijevi hitrosti, tokrat pa je na začetku tekme izkoristil slabšo igro našega igralca in ekspresno povedel s 3:0 v nizih. Deni je po tekmi komentiral: “Pri zaostanku z 0:3 sem spremenil miselnost in vse moči usmeril v 4. niz. Ko sem ga dobil, se je tekma spremenila, Kaluzny pa je v 6. nizu podlegel pritisku.” Slovak je imel pri rezultatu 10:9 v 6. nizu na voljo zaključno žogico, ki jo je Deni na svoj servis ubranil. Kaluzny je nato zgrešil servis, Deni pa se ni ozrl nazaj in se uvrstil med 16 najboljših.

Le nekaj metrov stran je svojo bitko bil Tom, ki v prvih dveh nizih proti Srbu Nikoli Marinkoviću ni prišel do igre, nato dobil 3. niz in začel igrati na svojem najvišjem nivoju. Srb je sicer svojo kožo v 6. nizu rešil z dvema dobrima servisoma pri 9:9, v 7. nizu pa je Tom po zaostanku s 5:7 odigral vrhunsko in še tretjo zaporedno tekmo dobil po sedmih nizih, tokrat z 11:8.

Jutri naše fante čaka borba za uvrstitev med 8 najboljših. Vsi nasprotniki so premagljivi in selektor Jože Urh opozarja: “To je zgodovinski uspeh za našo reprezentanco in jutri si nihče ne bo želel naših fantov za nasprotnika.

Uspeh dopolnili v dvojicah

Dan se je zaključil s tekmami dvojic, kjer so bili Slovenci znova uspešni. Darko Jorgić in Deni Kožul sta rutinsko s 3:0 odpravila Hrvata Mustapića in Mijatovića, zmage pa sta se veselili tudi Katarina Stražar in Aleksandra Vovk, ki sta kljub padcu zbranosti v 3. nizu na koncu uspeli tekmo proti češki navezi Blaskova/Ilcikova dobiti z 11:6 v petem nizu. Na podlagi zmag, sta se omenjeni dvojici uvrstili med najboljših 16 na Stari celini. Boleče blizu je bila tudi Lea Paulin, ki je v paru s Hrvatico Klaro Bardać zapravila vodstvo z 8:2 v zadnjem nizu. Tom Šfiligoj in Lein brat Erik Paulin pa nista mogla resneje ogroziti drugih nosilcev turnirja, Poljaka Patryka Zatowke in Rusa Konstantina Chernova, ki sta bila premočna in sta zmagala s 3:0.

Jutri tako naše čakajo novi veliki izzivi, saj se bodo v nedeljski spored uvrstili le končni nosilci odličij. Se bo v Bratislavi zgodovina pisala še naprej in bodo naši ekipnemu bronu dodali še kakšno kolajno? Vsekakor je cilj na dosegu roke …