60. MEP: Slovenci uspešno zaključili priprave, jutri gre na Portugalskem za res!

T.S., 13.07.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Na Portugalskem, natančneje v Guimaraesu, se bo jutri pričelo 60. mladinsko evropsko prvenstvo. Po koncu obdobja Darka Jorgića, so tokrat pričakovanja nižja, kot v zadnjih letih, vseeno pa se naša odprava na Iberski polotok odpravlja odlično pripravljena. Pred prvenstvom je za nas vtise strnil Jože Urh.

V ponedeljek so se na Radljah ob Dravi končale zaključne priprave pred evropskim prvenstvom za mladino, ki bo letos na Portugalskem. Za Radlje ob Dravi smo se letos odločili, ker v dvorani na Otočcu trenutno menjajo talno površino in je neuporabna. V Radljah ob Dravi smo našli resnično odlične pogoje, tako hotelske, kot tudi v smislu športnega objekta, ki je vrhunski. Domačini, na čelu z Damjanom Cvetkom, so nam omogočili, da nam ni v nobenem trenutku prav nič. Igralkam in igralcem pa je NTZS priskrbela tudi taraflex talno površino, tako da so se lahko pripravljali na površini, ki bo tudi na MEP na Portugalskem.

Same zaključne  priprave so potekale od 1.7. do 10.7. Pred tem so se igralci pripravljali v domačih sredinah, razen tistih, ki trenirajo v NT centru in so pred tem opravili 14 dnevne kondicijsko – tehnične priprave. Tem igralcem sta se na Otočcu pridružili tudi Ana Tofant in delno Katarina Stražar.

Na zaključnih pripravah na Radljah so bile prisotne vse naše ekipe. Mladinska moška s Cvetko Tilnom, Hribar Petrom, Norčič Luko in Frelih Aljažem. Mladinska ženska ekipa s Tofant Ano, Vovk Aleksandro, Stražar Katarino in Mavri Gajo. Kadetska moška ekipa z Novel Matijo, Žigon Žiga Kristijanom in Godec Aljažem ter ženska kadetska ekipa s Paulin Leo, Novak Tjašo in Kobetič Taro.

Na pripravah so bili prisotni tudi gostje s Hrvaške in sicer obe ženski ekipi, tako mladinska kot kadetska, igralca  iz Moldavije  in Litve Putuntica Andrei ter Stankievicius Maderdas. V veliko pomoč nam je bil tudi naš sparing partner Jaka Golavšek. Na določenih treningih so nam bili v pomoč tudi igralci Mori Tim ter brata Omrzel Joško in Mitja, ki so bili prisotni na njihovo prošnjo v samoplačniški režiji.

Naše ekipe bodo na letošnjem MEP spremljali trenerji: Andreja Ojsteršek Urh, Petar Matej, Vizjak Darijan in Unger Mirko. Vsi trenerji so naši zelo izkušeni trenerji, ki imajo za sabo že več tovrstnih tekmovanj in so so že vrsto let prisotni tudi na domači namiznoteniški sceni, tako da bo za kvalitetno vodenje naših ekip poskrbljeno v najboljšem smislu.

Sam se letošnjega MEP  ne bom mogel udeležiti, ker bom v tem času pričel s kondicijskimi, nato pa še s tehničnimi pripravami članske reprezentance, zaradi bližnjega članskega evropskega prvenstva, ki bo letos že zelo zgodaj  v mesecu septembru.

V prvem delu priprav so prevladovali osnovni tehnični elementi in delo nog, ki pa so v drugem delu priprav nato prešli v specifično igro prilagojeno vsakemu posamezniku in v individualne elemente. Le ti so se izvajali tako v vajah, kot tudi v igranju setov. Lahko rečemo, da so priprave minile brez večjih težav. Bilo je nekaj utrujenosti, bolečin v mišicah, žuljev, skratka stvari, ki spadajo k takšnim pripravam. Vse to so naši trenerji reševali sprotno in uspešno, v nekaterih trenutkih pa jim je priskočila na pomoč še naša igralka Melita Verhnjak, danes tudi maserka,  ki  je igralcem s svojo masažo razbijala mišične vozle in jim vračala tisti pravi mišični tonus.

Splošno mnenje je bilo, da so igralci dobro pripravljeni in da bodo na MEP prišli v dobrem stanju. Kako se bo potem odvijalo samo evropsko prvenstvo, pa bo seveda odvisno tudi od več dejavnikov, ki se bodo odvijali tokom prvenstva. Mladinska moška, ženska in kadetska ženska ekipa bodo začele prvenstvo v prvi jakostni skupini. Moška kadetska pa v drugi skupini.

Cilji naše letošnje odprave ne bodo tako visoki kot so bili v zadnjih štirih letih, ko se je naša reprezentanca vrnila kar z 11 medaljami in samo enkrat, v Rivi del Garda v Italiji, ostali brez medalje. Vse tri ekipe, ki bodo nastopile v prvi jakostni skupini bodo imele za cilj obstanek v prvi jakostni skupini, čeprav ne bo lahko, saj so  po kvaliteti vse uvrščene na zadnje četrto mesto. Nekako najbolj enakovredna in kvalitetno uravnovešena je naša ženska mladinska ekipa. Ta bo iskala svojo priložnost v formuli 1+1+1. Vsaka od igralk po eno točko, kar je najbolj realna formula. Ob dobri igri in ugodnem žrebu, bi se mogoče lahko borile za nastop v četrtfinalu. Mladinci in kadetinje pa bi z obstankom v prvi skupini naredili res dobro delo. Tudi kadeti, ki sicer igrajo v drugi jakostni skupini, bodo imeli zelo zahtevno delo. Njihova kvaliteta je tam nekje in če bi se približali 20. mestu bi bil to za njih res dober rezultat. Uvrstitev v prvo jakostno skupino pa kot medalja.

V posamičnih dvobojih bi bila vsaka uvrstitev med 16 najboljših skorajda kot medalja. Vsaj tako kažejo trenutne rang lestvice. Nekoliko lažje bi mogoče naredili kakšno presenečenje v igri dvojic.

Verjamem, da se bodo vsi, tako igralci kot tudi trenerji potrudili po najboljših močeh in dali vse od sebe. Za nekatere bo to zadnje mladinsko evropsko prvenstvo, ker potem postanejo člani, za nekatere pa prvo. Nekateri so nekje vmes in bodo svojo priložnost lahko iskali še v naslednjih letih. Vendar pa leta tečejo zelo hitro in nikoli se ni dobro zanašati na naslednjič. Svoje priložnosti je treba zgrabiti takoj, oziroma čimprej. Vse prehitro namreč pride trenutek, ko postaneš član in se nenadoma čez noč znajdeš v družbi zelo zelo dobrih igralcev.  Tam pa se šele potem začne tisti pravi namizni tenis.  

Jože Urh, selektor za mladino