60. MEP: Mladinci preživeli dramo s Srbi in obstali med elito

T.S., 16.07.2017
Evropska prvenstva, Vse novice

Drugi dan 60. mladinskega evropskega prvenstva v Guimaraesu je bil za obe naši mladinski ekipi sila uspešen. Fantje so pozno zvečer dobili dramo proti Srbiji in se uvrstili med 16 najboljših, dekleta pa so predtekmovalno skupino končala na 2. mestu in sedaj čakajo na žreb finalnega dela.

Cvetko zaustavil temperamentne Srbe

Varovanci trenerke Andreje Ojsteršek Urh v soboto v pozni večernih urah na mizi številka 3 bili bitko svoje kariere. Proti Srbiji so Tilen CvetkoPeter HribarLuka Norčič in Aljaž Frelih na klopi po več kot dveh urah klanja, kot ga je opisala Ojsteršek Urhova, premagali Srbijo s 3:2, se uvrstili med 16 najboljših ekip na Stari celini in si zagotovili obstanek v 1. jakostni skupini. S predkrogom so morali opraviti na podlagi 3. mesta v predtekmovalni skupini, kjer so senzacionalno odpravili Poljake, ki so med drugim včeraj premagali Angleže, ki so še pred tem presenetili Francoze! Zares skupina smrti in norosti.

Proti Srbiji je dvoboj kmalu prerastel v boj za čast in ponos. Cvetko je začel udarno in je v 1. tekmi s 3:1 premagal Alekso Gaceva, nato pa je Hribar po petih nizih ugnal še Dimitreja Levajaca. Na tretji poziciji Norčič ni imel možnosti proti Petru Tepiću in tekma se je zasukala v korist Srbov, sploh po četrtem obračunu, kjer je Gacev s 3:1 uspel premagati Hribarja.

Ko smo se bali, da bo prišlo do popolnega obrata in so bili Srbi v velikanskem naletu, je svoje znanje in mirnost unovčil Cvetko, ki je proti Levajacu odigral eno izmed tekem življenja, kar se tiče psihološke stabilnosti in temperamentnega Srba, ki je zaradi neprimernega obnašanja dobil tudi kazen rdeče barve, premagal s 3:1 v nizih. Naši fantje tako ostajajo v turnirju in se bodo za nagrado merili v boju za mesta od 1 do 16.

Mladinke kljub porazu na 2. mestu

Nič manj ni bila zanimiva niti predtekmovalna skupina A pri mladinkah, kjer so naša dekleta po porazu proti Franciji in vrhunski zmagi nad Hrvaško včeraj izgubila še proti favoriziranim Romunkam z 1:3. Andreea Dragoman in Adina Diaconu, dve izmed najboljših evropskih mladih igralk zadnjih let sta dobili svoje obračune, čeprav je potrebno pohvaliti Ano Tofant, ki je proti obema nudila dober odpor. Točko za naše je na 3. deski tokrat prispevala Aleksandra Vovk, ki je bila s 3:1 boljša od Miki Plaeasu.

V drugi tekmi skupine so Hrvatice s 3:1 ugnale Francijo, to pa je pomenilo, da je prišlo do kroga v katerem so naše igralke zaradi zmage nad Hrvaško kar s 3:0 in porazom proti Franciji z 1:3 potegnile najboljšo in skupino končale na 2. mestu. To pomeni ne samo obstanek med elito in uvrstitev v finalni del, ampak tudi mesto nosilk od 5 – 8, kar bi ob ugodnem žrebu široko odpiralo vrata za uvrstitev celo v četrtfinale.

Kadetinje proti Slovaški za finalni del

Kadetinje v postavi Lea PaulinTjaša Novak in Tara Kobetič so včeraj odigrale še 3. tekmo predtekmovalnega dela in z 0:3 izgubile proti Rusiji. Ob porazu z Madžarsko in zmagi nad Španijo to pomeni, da so se uvrstile v predkrog, kjer jih v nedeljo dopoldne čaka boj s Slovakinjami za uvrstitev med 16 najboljših ekip.

Kadeti, ki so kot edini tekmovanje pričeli v 2. kakovostni skupini, so bili v soboto v zadnji tekmi skupine proti Irski nekoliko prekratki in so izgubili z 1:3, kar pomeni, da so izgubili možnost za napredovanje in bodo v nadaljevanju ekipnega dela turnirja igrali v borbi za nižje pozicije.

60. MEP Portugalska

Uradna spletna stran
Rezultati
Prenosi Laola TV