Uspeh za domačine na 26. Kajuhovem turnirju

T.S., 03.10.2016
Državna tekmovanja, Vse novice

V soboto in nedeljo, 1. in 2. oktobra, je v Športnem parku Kodeljevo potekal 26. Kajuhov turnir, ki je v prestolnico privabil 204 tekmovalce iz Slovenije in sosednje Italije. V malem morju obračunov so na svoj račun v rezultatskem smislu prišli tudi v organizatorskem NTD Kajuh-Slovan. Krono pri članih je letos pobral domači igralec Andraž Novak.

Turnir, ki je v preteklosti privabil tudi več kot 900 igralcev iz ducata držav, je bil ponovno obujen pred dvema letoma. Pot do stare slave bo še dolga, a gre za trenutno največji samostojni nekategorični turnir v Sloveniji, zato velja pohvaliti tudi vse slovenske klube, ki so se v velikem številu odzvali in celotni vikend preživeli na Kodeljevem. Oba tekmovalna dneva sta se zaključila ob 19:30, nedeljski spored so močno zavlekli mladinci, ki so v ekipnem delu tekmovanja iz kroga v krog uprizorili maratonske bitke, s katere sta na samem koncu kot zmagovalca izšla Luka Breznik (NTK Fužinar) in Taj Lavrič (NTK Vesna).

Na zadovoljstvo domačega trenerskega štaba je do zmage v konkurenci članov prišel Andraž Novak (NTD Kajuh-Slovan), ki je v napetem finalu ugnal neuničljivega Bojana Paviča (NTK Vesna). Pavič je v finalu povedel, nato pa izgubil z 2:4, a znova dokazal, da po majskem bronu na svetovnem veteranskem prvenstvu še ne misli vreči puške v koruzo. Zmage pri članicah se je veselila trenutno najboljša na domači lestvici Ana Tofant (NTS Mengeš). V finalu je bila boljša od domačinke Lare Opeke (NTD Kajuh-Slovan), ki pa je do zadoščenja prišla v konkurenci mladink posamezno.

Pri mladincih posamezno se je zmage veselil Nejc Erjavec (NTS Mengeš), pri kadetih je bil najboljši Žiga Kristijan Žigon (NTK Fužinar), pri kadetinjah pa Vita Kobetič (NTS Mengeš). Zmagovalca pri mlajših kadetih sta postala Aljaž Goltnik (NTS Mengeš) in Nuša Kadiš (NTK Fužinar). Poznavalci domače namiznoteniške srenje tako lahko ugotovite, da gre za sama znana imena, ki so vajena zmagovanja v domačem okolju in veliko obetajo.

Nedeljski spored je vključeval tudi tekmovanje rekreativcev, kjer je največ pozornosti požel legendarni Edvard Vecko. V kategoriji nad 60 let je prišel do končne zmage, potem ko je v finalu z 12:10 v petem nizu ugnal Fredija Voduška. Dve nagradi v nagradnem žrebanju je tudi tokrat prispeval Bojan Tokić. Njegovo reprezentančno majico je sprva ‘zadela’ njegova nečakinja Sara, ki je mimogrede na tekmovanju prišla do dveh bronastih odličij, a je majico nato vrnila. Organizatorji tekmovanja so jo nato v nedeljo podarili najstarejšemu nastopajočemu Marjanu Porenti, ki je pri svojih 89 letih kar 83 let starejši od najmlajšega nastopajočega na letošnjem Kajuhovem turnirju.

Turnir so omogočili glavni sponzorji DecathlonDanaNLB d.d.GenisGenlan in BKS Bank. Čeprav se je nedeljski spored na negodovanje nekaterih navzočih malce zavlekel, lahko tudi 26. izvedbo turnirja označimo kot uspešno. Situacija danes je malce drugačna kot pred 20 leti. Mladi igralci nastopajo na vse več mednarodnih tekmovanjih, poleg šole jih vsak vikend čakajo ligaške tekme, itd. Tudi Zagiping, ki še vedno velja za največji turnir v naši širši geografski regiji, zadnja leta izgublja na veljavi. Zato je pomembno, da se podobne turnirje še naprej podpira in skupaj stremi k razvoju slovenskega namiznega tenisa, saj bo luknja v generaciji po koncu mladinske kariere Darka Jorgića (in drugih) vse večja.

26. Kajuhov turnir
Uradna stran tekmovanja
Rezultati
Arhiv 2015
Arhiv 2014