Masters opomnil, da vse le ni tako črno

Slovenska namiznoteniška sezona se je včeraj na najlepši možen način zaključila v Velenju, kjer so se na tretjem Mastersu pomerili naši najboljši igralci in igralke. V kraljevski kategoriji sta se zmage veselila letos izjemna Uroš Slatinšek in Manca Fajmut, končna zmagovalca pa sta vsekakor namizni tenis in pozitivizem.

Začnimo pikro in realno. Ni skrivnost, da nekateri državni namiznoteniški turnirji v zadnjih letih niso privlačni. Ne za gledalce, žal pa tudi ne za igralce. Žalosten spomin na letošnji 2. OT za člane, kjer sta Uroš Slatinšek in Gregor Zafoštnik finalni obračun odigrala pred praznimi tribunami, odšli so celo vsi igralci, ki so pred tem izpadli, še ostaja. Toda tretja izvedba Mastersa v zgodovini Namiznoteniške zveze Slovenije je bila poglavje zase. Igralci, trenerji, gledalci, sodniki, organizatorji in prostovoljci so v velenjski Rdeči dvorani kljub izjemno napornemu urniku uživali vse od 9. ure zjutraj, do konca nekaj po 20. uri zvečer.

Razlog za to lahko iščemo v dvorani, ki je za izvedbo takega tekmovanja naravnost idealna, v dejstvu, da je na Mastersu zbrana vsa slovenska namiznoteniška smetana, saj ima pravico nastopa zgolj najboljših 16 igralcev tekoče sezone v kategorijah članov, mladincev, kadetov in mlajših kadetov, svoj pečat pa so pustili tudi vsi vpleteni v organizacijo. Sajda Slatinšek in Daniel Šarlah kot hibrid med organizatorjem in animatorjem, Aleš Šuštaršič in Janez Zore, ki sta vodila tekmovanje ter vsi sodniki in lokalni prostovoljci, ki so na včerajšnjo soboto, ko smo zakorakali v mesec junij, z neumornim delom poskrbeli, da je v Velenju vse teklo kot namazano.

Skupinska najava vseh nastopajočih pred vsakim krogom, številka na hrbtu, urejeni ringi in uveljavljeni sodniki, so le nekatere ‘malenkosti’, ki so pripomogle k prijetnemu in optimističnemu vzdušju v Rdeči dvorani. Pravijo, da se sreča skriva v malenkostih in včeraj je bilo temu prav zares tako, kot pa je ugotavljal selektor članske reprezentance Bojan Rak, pa je tak turnir še kako pomemben za mlade igralce, saj lahko zaradi zbrane kvalitete in vrhunske organizacije, črpajo ogromno motivacije za nadaljnji trening.

Rezultatsko sta najbolj zanimivi kategoriji članov in članic, kjer je NTZS priskrbela skupni denarni sklad v višini 5.000€. Pri moških se je končne zmage po dveh letih vladanja Mitje Horvata veselil domačin Uroš Slatinšek, ki se je z družino sicer preselil v Novo mesto. 33-letnik letos doživlja pravi preporod, saj je na domačih tleh osvojil kar pet od sedmih turnirjev za jakostno lestvico (1., 2. in 3. OT, 2. TOP in Masters), poleg tega pa je bil tudi najboljši igralec letošnje SNTL, za nameček pa se je izkazal na Svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer mu je prvič v karieri uspel preboj v finalni del. Levji delež k zmagi je Slatinšek opravil v polfinalu, kjer je s 4:2 premagal Jana Žibrata. V finalu se je nato ‘Slatki’ pomeril z Danilom Piljakom, igralcem pri katerem kvaliteta in talent nista sporna, včeraj pa je Štajerec vzdržal tudi psihično in po zmagah nad PoročnikomRoudijem in Ropošo prišel do enega izmed svojih največjih uspehov v karieri. V finalu je bil Uroš premočan in je slavil s 4:0 ter v žep pospravil 700€.

Podobno kot Slatinšek je svojo najuspešnejšo sezono odkar je prestopila med članice kronala 22-letna Manca Fajmut, ki je sicer že v 1. krogu naletela na Jano Ludvik, ki zaradi porodniške odsotnosti ni bila višje rangirana in je bila v 1. krogu zagotovo najbolj nezaželena nasprotnica za favoritinje. Korošica je z defenzivno igralko iz Izole opravila s 4:0, podobno suverena pa je bila tudi v četrtfinalu proti Nini Pavlin in v polfinalu proti svoji konkurentki iz kadetske in mladinske konkurence Ivani Zeri, ki je na domačih tleh s 3. – 4. mestom prišla do lepega uspeha. V spodnjem delu žreba sta se v polfinale pričakovano uvrstili Alex Galič in Nina Zupančič, ki sta v boju za finale prikazali odlično igro, na koncu pa je Galičevi uspel preobrat po zaostanku z 1:3 v nizih. V finalu je Fajmutova kljub utrujenosti zaradi bolezni zbrala dovolj moči in mlajšo reprezentančno kolegico premagala s 4:1 ter tako kot Slatinšek domov odpotovala bogatejša za 700€, bolj pomembno pa je to, da je z zmago na Mastersu na najlepši možen način sklenila domačo sezono, ki si ji bo zapomnila predvsem po prvem naslovu državne prvakinje pri članicah.

Veliko zanimivega se je dogajalo tudi v mlajših kategorijah. V konkurenci mladincev je pri fantih Deni Kožul dokazal, da mu turnirji Masters ležijo, saj je lanskoletnemu naslovu v kadetski konkurenci letos po finalni zmagi nad Ludvikom Peršoljo z rezultatom 3:1, dodal še naslov v mladinski kategoriji. Tudi pri mladinkah je naslov odšel v Logatec, za to pa je bila seveda zaslužna Nina Zupančič, za katero je to še četrti naslov na Mastersu, kar jo v kratki zgodovini tega turnirja uvršča na sam vrh te lestvice.

Pri kadetih je Darko Jorgić suvereno potrdil status najboljšega igralca do 15 let v Sloveniji, pri kadetinjah pa je odsotnost Tamare Pavčnik in Gaje Paradiž najbolje unovčila Nika Naglič, ki je v finalu s 3:2 premagala Katrino Sterchi in tako prišla do najprestižnejše zmage v svoji kratki karieri. Pri mlajših kadetih smo znova videli prevlado Gorenjcev, saj sta do naslova prišla Aljaž Frelih, ki mu je letos spodrsnilo zgolj na državnem prvenstvu in Aleksandra Vovk, ki je sezono na slovenskih tleh zaključila s popolnim izkupičkom v svoji starostni skupini.

Pohvaliti velja tudi spremljevalni program, ki je bil zanimiv in (končno) ravno prave dolžine. Zanj gre zahvala Glasbenemu studiu Osminka, ki deluje pod taktirko Sandija Vovka. Z živim petjem nekdanjih in sedanjih uspešnic je prisotne zabavala skupina Osminka XL, vsestranska Aleksandra Vovk pa je poleg zmage v kategoriji mlajših kadetinj zablestela tudi na odru, saj je na otvoritvi zapela slovensko himno, pred podelitvijo pokalov in nagrad pa še lanskoletno zmagovalno skladbo iz Eurovizije – ‘Euphoria’.

Masters lahko vsekakor označimo za vrhunec letošnje sezone in zato bomo v tem duhu zaključili tudi ta prispevek. Resda je situacija (tako kot na vseh življenjskih področjih v tem trenutku) težka, toda zagotovo se lahko strinjamo, da je včerajšnje vzdušje v Rdeči dvorani blagodejno vplivalo prav na vse. Nejevoljo in negativizem so zasenčili nasmejani obrazi igralcev in vseh prisotnih. In kako lepo bi bilo, da se to ne bi dogajalo samo ob zaključku sezone.

NTZS

Masters, 1. junij 2013
Kako se je odvilo
Vsi rezultati