Adriana Diaz v Sloveniji pod vodstvom dr. Kondriča opravila 17-dnevni kondicijski program

T.S., 07.03.2014
Mladi, Vse novice

Ena izmed najobetavnejših mladih igralk namiznega tenisa na svetu Adriana Diaz, je preteklih 14 dni preživela v Sloveniji, kjer je pod vodstvom kondicijskega trenerja Bojana Tokića opravila razgiban kondicijski program.

13-letna Portoričanka, ki jo mnogi zaradi njene prikupne arogance in pozitivne naravnanosti označujejo za bodočo ‘rock-zvezdo’ namiznega tenisa, je nase opozorila lani na ITTF Svetovnem kadetskem izzivu na Otočcu, kjer je v ekipnem delu premagala kasnejšo trikratno zmagovalko turnirja Li Yiran s Kitajske. Diazova se je sicer že nekaj let pred tem znašla na radarju ITTF-ove komisije za odkrivanje mladih talentov, ki skrbi, da potencialni prvaki iz manj razvitih držav, lahko uspešno razvijajo svoje talente.

Med 17. februarjem in 5. marcem je tako Adriano in njenega očeta Bladimirja po dogovoru ITTF Dream Building programa in Portoriške namiznoteniške zveze gostil dr. Miran Kondrič, sicer predsednik znanstvene in zdravstvene komisije Mednarodne namiznoteniške federacije, za katerega je sestava programa za tako mlado igralko predstavljala poseben izziv: “Izdelava programa fizične vadbe za 13-letnega otroka je nekaj posebnega; ni lahko sestaviti dvotedenskega programa za samo enega igralca. Veliko lažje je imeti skupino igralcev, ki ste med seboj motivira. Nivo motivacije skozi 17 dni je odvisen od vsebine treninga. Najpomembnejše je menjavanje mest in vsebin, da se mladi igralec ne počuti zdolgočaseno. Zato smo skušali menjavati aktivnosti glede na cilje, ki smo jih želeli izpolniti.

Adriana in oče Bladimir sta v Ljubljani bivala v prostornem apartmaju, ki se je izkazal za primerno mesto za počitek med napornimi treningi, pomembna pa je bila tudi pravilna prehrana.

Na samem začetku je Adriana na Fakulteti za šport pod vodstom dr. Vedrana Hadžića opravila serijo preizkusov, na podlagi katerih je nato dr. Kondrič izdelal primeren program treningov. “Prvi trije dnevi so bili za Adriano zelo težki, saj vzdržljivostni trening in trening moči nista najbolj po godu mladim ljudem. Ko najdeš primerne vaje in aktivnosti, je lahko to zelo zanimivo, rezultat pa je ta, da začnejo mladi igralci v treningu uživati. Fitnes za otroke morda ni zanimiv, vendar moraš občasno izkoristiti tudi to možnost, saj lahko zlahka kontroliraš obremenitev.” je povedal dr. Kondrič.

Tople karibske vode je Adriana tokrat zamenjala za mrzel bazen, ki je po besedah dr. Kondriča primeren za vzdržljivostne vaje in vaje moči. Ob pomoči Roka Svetka, je Portoričanka delala predvsem na izgradnji moči v ramenskem obroču.

Po nekaj dneh se je ekipa odpravila na Mariborsko Pohorje, kjer je prvič stopila tudi na smuči in se seznanila s športom, ki je Sloveniji v zgodovini prinesel že toliko lepega. Večina namiznoteniških strokovnjakov pravi, da je smučanje nevarno za namiznotenisače, dr. Kondrič pa je povsem drugačnega mnenja: “Smučanje je perfekten šport za igralca namiznega tenisa! Če pogledaš položaj namiznotenisača za mizo, vidiš, da je povsem enak kot pri smučanju.” Adriana je na smučišču uživala kar štiri dni in iz dneva v dan lepo napredovala. Poleg smučanja, je na Pohorju vadila tudi v bazenu, kjer je delala na pridobivanju moči.

Adriana je v Sloveniji sploh prvič stopila na smuči.

Adriana je v Sloveniji sploh prvič stopila na smuči.

Ob povratku v prestolnico je Adriano čakal trening hitrosti, spretnosti in koordinacije, dr. Kondrič pa se je posluževal tudi aerobike in Adriana svetoval, naj v želji, da izboljša delo nog, doma tudi pleše ob zvokih salse. Ena izmed rednih aktivnosti priznanega kondicijskega trenerja, so tudi pohodi na hrib. Tokrat je bila na tapeti Šmarna Gora. Ob pogledu na vzpetino, je Bladimir Diaz nejevoljno zmajeval z glavo, ko pa je dosegel vrh, se mu je na obrazu izrisal širok nasmešek, je v smehu povedal dr. Kondrič. Poleg same fizične priprave, je Adriana pod vodstvom Eve Kovač opravljala tudi vaje za izboljšanje reakcijskega časa.

Pohod na Šmarno Goro je za Adrianinega očeta predstavljal pravi podvig, Adriana pa je imela z njim manj težav.

Pohod na Šmarno Goro je za Adrianinega očeta predstavljal pravi podvig, Adriana pa je imela z njim manj težav.

Pred odhodom, se je Adriana udeležila tudi pustnega karnevala na ulicah Ljubljane. Če bo šlo vse po sreči, bomo navihano Portoričanko na naših tleh lahko spremljali leta 2016 na Svetovnem mladinskem prvenstvu, ko bo ob pravilnem delu v prihajajočih 2 letih in pol, zagotovo veljala za eno izmed favoritinj turnirja.

Povzeto po: Ian Marshall (www.ittf.com), fotografije so last dr. Mirana Kondriča