Kitajska Superliga 2012 v povsem novi podobi

T.S., 03.10.2012
Tuje lige, Vse novice

Letošnja izvedba kitajske Superlige se bo začela na dan začetka Evropskega prvenstva, 17. oktobra 2012, z novo sezono pa prihaja kar nekaj revolucionarnih sprememb, s katerimi želijo glavni možje ugoditi televizijskim prenosom in narediti tekmovanje še bolj atraktivno za širšo publiko. Bi bile spremembe dobrodošle tudi v Sloveniji?

Zadnji niz do 7 točk

Prva na listi sprememb, ki jih je objavila kitajska namiznoteniška zveza, pod okriljem katere poteka najmočnejša liga na svetu, je sprememba prestopne pogodbe. Igralci, ki bodo prestopili v drug klub, bodo v izbranem klubu morali nastopati štiri leta, kar bo prineslo boljše odnose v klubu. Po besedah Liuja Fengyana je tak ukrep nujen za razvoj športne panoge: “To je najbolj osnoven ukrep, katerega bi morala kitajska Superliga sprejeti na poti k profesionalizaciji.” Ta pogodba tako veže veterane, kot sta Liqin Wang in Lin Ma, ki sta pogodbo že podpisala, da bosta v najmočnejši ligi na svetu nastopala še vsaj štiri leta.

Letos prav tako ne bo prišlo do osipa ekip, saj ima vseh 8 ekip, ki bodo nastopale v letošnji izvedbi Superlige, že zagotovljeno mesto tudi v prihodnjem letu.

Morda najbolj zanimiva reforma za gledalce pa je sprememba igralnega formata, ki bo po godu predvsem pokroviteljem. Z namenom, da bi skrajšali tekme in s tem zagotovili medijskim hišam, ki Superligo prenašajo, da ne bi prihajalo do zamud, je kitajska namiznoteniška zveza sprejela odločbo o skrajšanju vseh tekem.

Trenutno na Kitajskem igrajo po sistemu A1-B2, A2-B1, D1-D1, A1-B1, A2-A2, kar pomeni, da prva ekipa, ki doseže 3 točke, zmaga. Letošnji ukrepi zadevajo 5. niz, saj bodo igralci v primeru odločilnega niza igrali samo do 7 točk in ne do 11, kot je v stalni navadi. Prav tako pa bosta 3. tekma (dvojice) in 5. tekma (odločilna) odigrani samo na dva dobljena niza.

Kako pa stvari stojijo v Sloveniji?

V Sloveniji že skoraj zadnje desetletje pravega interesa za SNTL ni. Če so včasih slovenske dvorane gostile igralce kova Vladimir Samsonov, je danes kruta realnost ta, da v 1. SNTL o zmagovalcu odločata zgolj dva derbija med Mariborčani in Pucončani na sezono. Ne samo, da naša liga ni zanimiva za tujce, tudi večina slovenskih reprezentantov kruh služi drugje.

Ekipa ŽNTK Maribor ima v zadnjih letih SNTL samo enega konkurenta in sicer NTK Kema I.

Seveda stvar ni enoznačna in v tem primeru ne gre iskati krivca, morda pa bo vseeno počasi napočil čas, ko bo morala tudi NTZS iskati boljše rešitve. Trenuten sistem je morda zanimiv za igralce in podpira ekipe z večjim zaledjem, za širšo javnost pa bi bile spremembe igralnega sistema dobrodošle. Za začetek bi lahko ponovno uvedli play-off, ki bi vsaj zaključek sezone naredil bolj atraktiven.

Kakšno pa je vaše mnenje? Komentarji so dobrodošli!