Ilirijani odlično začeli v Pokalu ETTU

T.S., 07.09.2013
Tuje lige, Vse novice

Ekipa Ilirije je odlično začela svoje nastope v 4. skupini 1. kroga Pokala Evropske namiznoteniške zveze (ETTU Cup). Po izjemno dramatičnem dvoboju je premagala domači DT Echternach s 3:2.

Mirza Tvrtković dobil zlata vredno tekmo živcev

V prvi tekmi je Tomaž Roudi po izenačeni igri s 3:2 (9:11, 15:13, 11:9, 6:11, 11:7) premagal Evghenija Dadechina, 23-letnika iz Moldavije, ki trenutno na lestvici ITTF zaseda 626. mesto. V naslednji igri Mirza Tvrtković nikakor ni našel recepta za izjemno izkušenega luksemburškega reprezentanta Traiana Ciociuja, trenutno 451. igralca sveta, ki pa je bil pred leti že uvrščen na 130. mesto na svetu. Levičar Ciouciu je predvsem z neugodnimi servisi in “počasnimi” spini zmagal s 3:0 (11:5, 11:8, 11:9). Naslednji dvoboj je na podoben način pripadel Šiškarjem – njihov najbolj izkušeni mož, Dejan Stojanović, je odpravil mladega Jeffa Houdremonta brez izgubljenega niza s 3:0 (11:7, 11:4, 11:7). Sledil je “spopad” obeh prvopostavljenih igralcev, Roudija in Ciociuja. Roudi, ki je letos začel sezono z nekaj manj treninga kot običajno, saj je v četrtek opravljal še svoj zadnji izpit na prvi stopnji študija, je po izgubljenem 1. nizu sicer prebral “prebral” Ciociujevo igro in razmeroma gladko povedel z 2:1, a Ciociuju je dvignil nivo svoje igre in zmagal s 3:2 (11:4, 7:11, 6:11, 11:4, 11:5).

Dvoboj je odločila tekma, kakršne morda še ni bilo v zgodovini namiznega tenisa. Tvrtković je proti Dadechinu, ki že dolga leta igra v tujini in ima tudi večletne izkušnje iz 2. in 3. nemške lige, po vrhunski igri dobil prva dva niza in je imel v 3. nizu zaključno žogo za posamično in ekipno zmago, nato “naserviral” nasprotnika in zabil visoko žogo, Dadechine pa je po izjemni sreči odbil žogico in njegov “balonček”  je neubranljivo zadel rob mize! Mirza je nato po nekaj lepih izmenjavah izgubil niz, a ni popustil. V 4. nizu si je znova priigral zaključno žogo pri 10:9, toda zgodba se je ponovila na še bolj neverjeten način! Mirza je kratko žogico nad mrežico zabil z vso silo, Moldavec pa jo je z roba ringa zabil nazaj – znova neobranljivo na rob mize! Mirza je nato na “razliki” imel in ubranil po dve zaključni žogi, a niz je na koncu pripadel Moldavcu. Tudi najboljše profesionalce bi tak potek zlahka iztiril oziroma spravil v obup, a Mirza se ni dal. Soigralci in vodji ekipe so ga ves čas na ves glas spodbujali in mu seveda tudi skušali svetovati, a da bi bila mera smole za Ilirijane polna, je domača sodnica prestrogo (in nekorektno glede na istovrstno navijanje in svetovanje domače ekpe) odstranila s klopi oziorma poslala iz dvorane kar tri Ilirijane! Rdeči karton zaradi nedovoljenega svetovanja so v odločilnem nizu zapored dobili trener Veren, trener in igralec dr. Vidmar in še igralec Stojanović, toda dvoboj se je razpletel na način, ki bi mu lahko rekli “Pravica izkazica”. Mirza je povedel z 10:8, po izgubljeni točki pri 10:9 sam vzel minuto odmora, nato pa dobil točko za svojo in Ilirijino veliko zmago. Končni rezultat dvoboja je bil torej 3:2, za Ilirijo, Mirza pa je prav tako zmagal s 3:2 (11:5, 11:7, 11:13, 14:16, 11:9).

V drugi tekmi iste skupine je danski Roskilde Bordtennis BKT61 v dobre pol ure “odpihnil” STK Mostar, prvake Bosne in Hercegovine. Izjemni veteran Bentsen, izkušeni Tugwell in mladi Gammelmark v nobenem nizu niso oddali več kot le nekaj točk.

Zvečer brez presenečenj

Večerni tekmi sta se razpletli po pričakovanjih. Ilirijani so v spremenjeni postavi in nekoliko utrujeni hitro izgubili z Danci, ki so dvoboj vzeli skrajnjo resno in profesionalno. Še najbolje se je v prvi tekmi Stojanović upiral Bentsenu (po več lepih izmenjavah je prvi niz izgubil na 9; končni rezultat je bil 3:0 za Bentsena). Denisa Pintarja sta premagala trema in še vedno odlični 37-letni Tugwell, takoj da je nekaj odpora nudil le v zadnjem od treh nizov. Danci so se veselili zagotovljenega napredovanja v 2. krog, ko je Roudi nepričakovano z 0:3 klonil proti 17-letnemu Clausu Schou Nielsenu. V drugem dvoboju iste skupine je Echternach s 3:0 (prav tako brez izgubljenega niza) slavil proti Mostarju. Tako bo Ilirijanom jutri za uvrstitev na 3. mesto v skupini in s tem napredovanje v 2. krog Pokala ETTU zadoščala že ena dobljena tekma, seveda pa se morajo maksimalno potruditi za zmago v dvoboju, ki bi jim prinesla 2. mesto v skupini in s tem boljše izhodišče v žrebu za 2. krog.

Pripravil: dr. Gaj Vidmar