Ilirija brez težav do 2. mesta in 2. kroga ETTU pokala

T.S., 08.09.2013
Tuje lige, Vse novice

Ilirijani so uspešno zaključili nastop v 1. krogu Pokala ETTU. Ekipo STK Mostar, ki je na mednarodnem prizorišču nastopila brez svojega najboljšega igralca – hrvaškega reprezentanta Dragutina Šurbka ml., so odpravili brez izgubljenega niza.

Po težavah ali celo presenečenju je dišalo le na samem začetku, ko je Toni Vranjić z neortodoksno igro povedel z 9:7 proti Roudiju, toda Tomaž se je zbral in dobil 1. niz z 11:9, nakar je Vranjić do konca tekme zbral le še 4 točke (11:2, 11:2). Še bolje je nadaljeval Tvrković, ki je premagal Ivana Bobaša (4. igralca z jakostne lestvice BiH) s 3:0 (vse tri nize na 9). Dvoboj je rutinirano zaključil Stojanović z zmago 3:0 proti Mirzi Hadzijahiću (11:4, 11:8, 11:2).

Tako je Ilirija osvojila 2. mesto v skupini in ima lepo izhodišče pred 2. krogom tekmovanja. V drugi današnji tekmi so namreč Danci s 3:1 premagali Luksemburžane, čeprav so Danci dvoboj odigrali brez Bentsena.

Za konec omenimo še športno-promocijski vidike nastopa Ilirijanov, ki že četrto leto zapored edini zastopajo Slovenijo v pokalu ETTU. Nasprotne ekipe so obdarili s košarkarskimi žogami – uradnimi spominki EP, zaradi katerega je Slovenija trenutno košarkarska prestolnica Evrope. Čeprav je nehvaležno in često neumestno primerjati športe med seboj, pomeni uvrstitev v 2. krog Pokala ETTU, ki je že 3. leto zapored uspela Ilirijanom, glede ravni tekmovanja in množičnosti športa praktično popolnoma isto kot uspeva NK Maribor v nogometu z uvrstitvijo v Ligo Evropa. Seveda so med namiznim tenisom in nogometom tako glede popularnosti kot glede financ “svetlobna leta” razlike, a če tak podvig uspeva “obrobni” Iliriji brez lastne dvorane, si lahko vsi skupaj le želimo, da bi se po sijajnih dosežkih mladih, Slovenija kmalu vrnila na evropski namiznoteniški vrh tudi v članskih klubskih tekmovanjih. Vsaj pri moških imamo v Sloveniji še kar nekaj ekip, ki so v zadnjih letih podobne kakovosti ali še mnogo močnejše kot Ilirija, eno vrhunsko ekipo pa tudi pri ženskah, zato lahko z optimizmom gledamo naprej tudi na mednarodni klubski sceni ter spodbudimo tovrstne nastope tudi na ravni NTZS oziroma njene strategije za nadaljnje štiriletno obdobje.

Pripravil: dr. Gaj Vidmar