Žibrat se na EP pripravlja v Kočevju

T.S., 01.10.2012
Intervjuji, Vse novice

Standardni član slovenske moške reprezentance, 20-letni Jan Žibrat, je odmor med ligaškimi obračuni izkoristil za trening pri svojem osebnem trenerju Marjanu Oražmu v Kočevju. Pred evropskim prvenstvom nima ciljev, na evropskem tronu pa vidi Nemca.

Uspešen začetek sezone v 2. Bundesligi

Slovenski namiznotenisač Jan Žibrat, ki je pred tremi leti za nadaljevanje svoje športne poti izbral Nemčijo, je letošnjo 2. Bundesligo začel odlično. Njegov TTS Borsum je v prvih 3. krogih zabeležil dve zmagi in en poraz ter se trenutno nahaja na 4. mestu ligaške tabele. Žibrat, ki letos igra na 1. poziciji, ima po uvodnih treh krogih bilanco zmag in porazov 7:3.

Jan Žibrat
Življenja v Nemčiji ne priporočam, saj ljudje ne cenijo tujcev in so preveliki materialisti.

O življenju v Nemčiji ne govori z izbranimi besedami, še več, pravi celo, da ga ne priporoča nikomur. Menda se tujcem ne godi dobro, saj niso cenjeni, ljudje pa so preveliki materialisti. Prav tako je nemogoče, da bi bili tuji namiznotenisači deležni nemškega programa, ki je v zadnjem letu najuspešnejši v Evropi, po tem, ko so Švedi nekoliko zatonili.

Njegov normalen “delavnik” poteka tako: od 9h do 11:30 opravi prvi trening, nato si pripravi kosilo ter si vzame kakšno uro za počitek. Drugi trening je na sporedu ob 15h in traja dve uri.  Treningu ponovno sledi kuha, nato pa še tretji trening med 19. in 21. uro zvečer. Po obroku si Jan vzame čas za druženje s prijatelji, nato pa sledi nočni počitek. Prosti čas najraje preživi na Facebooku in Skype-u. Kljub temu, da za hrano skrbi sam, pa pravi, da ni dober kuhar. Najbolje pripravi puranje zrezke in testenine.

Levoroki Žibrat ne priporoča življenja v Nemčiji, vendar je bila selitev za njegov razvoj nujno potrebna.

Vsekakor pa ima trening v tujini svoje prednosti. “V Nemčiji imaš na voljo boljše sparinge, ljudje pa bolj cenijo namizni tenis. Situacija v mojem klubu ni tako težavna, kot recimo v Düsseldorfu, kjer bazira nemška reprezentanca. V našem klubu je mnogo več tujcev, kot domačinov,” pravi Žibrat, ki je pred odhodom v Nemčijo sicer igral za NTK Sobota.

Poleg rednih treningov pa Jan tudi študira na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer razredni pouk. Ravno pred dnevi je opravil vse obveznosti za 1. letnik in se vpisal v drugega. Pri študiju mu zelo pomagajo tudi profesorji, Jan pa njihovo zaupanje opravičuje s tem, da se drži vseh zastavljenih obveznosti in rokov.

Tega študija si nisem izbral z nekim namenom. Iskal sem študij, ki bi me v čim manjši meri oviral pri športnem udejstvovanju. Namizni tenis je prioriteta in glede tega ostajam profesionalen.

Evropsko prvenstvo zgolj nova izkušnja

Prvi del priprav na Evropsko prvenstvo, ki bo letos med 17. in 21. oktobrom potekalo na Danskem, je 20-letni Prlek opravil pri svojem osebnem trenerju Marjanu Oražmu v Kočevju. Zanj pravi, da je najboljši trener na svetu in mu zaupa v vseh pogledih. Svoje priprave bo nato nadaljeval v Mariboru, 6. oktobra pa ga čaka nadaljevanje ligaške sezone v Nemčiji.

Pred Evropskim prvenstvom Žibrat nima nobenih ciljev in temu primerno tudi ne opravlja specifičnih treningov: “Treniram kot običajno, da bi bil boljši, brez posebnega poudarka za Evropsko prvenstvo, ker se nanj odpravljam brez ciljev. Moj edini cilj je razvoj, na kakšnem turnirju igram, pa me ne zanima.

Kljub temu, da se Jan na Evropsko prvenstvo odpravlja brez ciljev, na prizorišču tekmovanja zagotovo ne bo brez apetitov. Na zadnjem velikem tekmovanju, ekipnem svetovnem prvenstvu, spomladi v Dortmundu, je Žibrat namreč dosegel štiri imenitne zmage. Premagal je legendo namiznega tenisa, Jörgena Perssona, po odmevni zmagi pa je skalp vzel še Peru GerelluJanosu Jakabu in Jesusu Canteru.

Po njegovem mnenju bo zmagovalec Evropskega prvenstva Timo Boll ali Dimitrij Ovčarov, nevaren pa zna biti domačin Michael Maze.