OP Finske: Žibrat z zmago nad Knightom do ekipnega brona, uspeh ponovili tudi Manca in Alex!

T.S., 05.12.2013
Člani, Vse novice

V finskem mestecu Lohja, ki se nahaja 60 kilometrov zahodno od prestolnice Helsinki, se je danes pričel 24. Finlandia Open, kjer imamo v ognju tudi tri naše predstavnike. Prvi dan so si kolajno v ekipnem tekmovanju priigrali vsi naši igralci!

V Športnem institutu Kisakallio se je danes pričelo 24. OP Finske, kjer slovenske barve v pestri konkurenci 128 igralcev in 63 igralk branijo Jan ŽibratManca Fajmut in Alex Galič. Turnir je vedno dobro obiskan, privlačen pa je zaradi progresivnega sistema na izpadanje, kar pomeni, da se igra prav za vsa mesta, tako da igralci na turnirju odigrajo ogromno število tekem. Za najboljše bodo ob koncu turnirja podeljene tudi denarne nagrade, Žibrat pa je v konkurenci posameznikov 1. nosilec turnirja.

Žibrat še pravočasno našel izhod iz krize

Za začetek je bilo danes na vrsti ekipno tekmovanje, kjer je Žibrat nastopil z Nizozemcem Koenom Hageraatsom. Na trenerskem stolčku igralca spremlja dvakratna evropska prvakinja Li Jiao. Sistem igranja je identičen tistemu na evropskih prvenstvih za mladino pri kadetih – igra se na 3 dobljene tekme po sistemu A-X, B-Y, AB-XY, A-Y, B-X. V 1. krogu sta Jan in Koen s 3:0 odpravila Belgijo (Martin Allegro in Arthur Bilas, nato pa ju je v osmini finala čakala precej težja naloga proti Španiji 2. V prvi tekmi je Javier Benito v prvih dveh nizih proti Janu odigral sanjsko, toda 21-letni Prlek je v 3. nizu uspel zaustaviti Špančev nalet in je nanizal tri zaporedne nize. V drugi tekmi je Hageraats izgubil proti Guillermu Martinezu, stvari pa je v nadaljevanju na svoje mesto znova postavil 1. nosilec turnirja, ki je slovensko-nizozemsko dvojico vodil do zmage s 3:1, nato pa ugnal še Martineza in poskrbel za končno zmago z rezultatom 3:1.

Poleg neoporečnega talenta, je danes Jana reševala tudi borbenost. (Foto: Elsbth Parmentier fotografie)

Poleg neoporečnega talenta, je danes Jana reševala tudi borbenost. (Foto: Elsbth Parmentier fotografie)

V četrtfinalu je prijatelja s trening centra v nizozemskem Papendalu čakal težak obračun proti Angliji, ki na Finskem nastopa v postavi Darius Knight in Chris Doran. Žibrat proti Doranu ni imel težav, prav tako pa sta Angleža suvereno dobila sledeča dva obračuna in povedla z 2:1. V četrti tekmi med Žibratom in 3. nosilcem turnirja posameznikov Knightom, je temnopolti Anglež, ki v domovini uživa veliko popularnost, že vodil z 2:0 v nizih in s 5:2 v tretjem nizu, toda naš igralec se ni predal in je znova uspel obrniti tekmo ter tako prišel do zelo lepe mednarodne zmage. V odločilni tekmi je Hageraats dobil uvodna dva niza na razliko, nato povsem popustil in Doranu podaril naslednja dva niza, v odločilnem pa se je s pomočjo podpore Žibrata in Lijeve le sestavil in ‘našo’ ekipo popeljal v polfinale.

Tam sta se Jan in Koen ob 19h pomerila proti Argentincema Gastonu Altu in Pablu Tabachniku in izgubila z 2:3. Odlično dnevno formo je kronal Žibrat, ki je ponovno dobil oba posamezna obračuna in dan zaključil z brezmadežno statistiko zmag in porazov 8:0, žal pa nivoju ni bil dorasel Hageraats, ki je poleg izgubljene tekme dvojic, izgubil tudi oba svoja posamična obračuna.

Alex izgubila prtljago, na koncu z Manco do brona

Naši dekleti na turnirju spremlja selektorka ženske reprezentance Vesna Ojsteršek Drnovšek in za sam začetek so Galičevi zagodli na letališču, saj je njena prtljaga z večino opreme odpotovala v Stockholm. 19-letnica, ki letos živi v Schwechatu in trenira v Akademiji Wernerja Schlagerja, je tako prvi dvoboj proti Rusiji 2 odigrala v prevelikih športnih copatih :). To naših igralk ni zmedlo, saj sta vse tri obračune dobili s 3:0 in se brez težav uvrstili v četrtfinale.

V borbi za bronasto kolajno je Manco in Alex čakala borba proti dobrim znankam z letošnjega kvalifikacijskega turnirja za EP na Otočcu in po uvodnih dveh tekmah, ki sta jih Rahel Aschwanden in Rachel Moret dobili s 3:0, je vse kazalo na poraz naših igralk. Sredi tekme dvojic se je tehtnica le prevesila na stran naših in po zmagi s 3:1 v nizih, je Manca v četrti tekmi s 3:0 odpravila Moretovo in izsilila odločilno tekmo. Alex, ki je medtem že dobila svojo prtljago, priložnosti ni zapravila in je proti dobri znanki iz Akademije prav tako slavila s 3:0, Sloveniji pa s končno zmago s 3:2 priigrala bronasto kolajno.

Dekleta

Alex, Vesna in Manca po četrtfinalni zmagi nad Švico.

V polfinalu sta bili od naših igralk s 3:0 boljši 2. nosilki turnirja iz Belorusije. Obrambna igralka in 2. nosilka turnirja posameznic Elena Dubkova je brez težav odpravila Galičevo, medtem ko je imela Manca proti Maryii Kuchuk pri rezultatu 2:0 in 10:8 že dve zaključni žogici za zmago.

Jutri začetek posamičnih tekmovanj

Na severu Evrope, kjer že pošteno pritiska mraz, se bo jutri začelo še tekmovanje posameznikov in posameznic. Jan Žibrat se bo v 1. krogu pomeril z Valižanom Michaelom MarsdenomManco Fajmut za uvod čaka obračun z domačinko Elli RissanenAlex Galič pa bo prav tako skušala premagati Finko Anno Kirichenko.

Žreb posameznikov …
Žreb posameznic …