Xu Xin nova številka 1 svetovnega namiznega tenisa

T.S., 07.01.2013 comments 1
Člani, Vse novice

Na najnovejši svetovni jakostni lestvici je pri moških 1. mesto prvič v svoji karieri zavzel Xu Xin, ki je s tem napovedal hud boj za mesto v kitajski reprezentanci na Olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru.

Kitajsko štafetno palico prevzel Xu Xin

Xu Xin, ki bo jutri praznoval svoj 23. rojstni dan, se je na januarski svetovni jakostni lestvici znašel na 1. mestu, kjer je po juniju 2012 zamenjal aktualnega svetovnega in olimpijskega prvaka Zhang Jikeja, ki je sedaj padel na 2. mesto, za njim pa kitajsko premoč potrjujeta Ma Long in Wang Hao.

Prvi Evropejec je Timo Boll, ki zaseda 5. mesto, v elitni deseterici pa se poleg Azijcev nahaja le še Dimitrij Ovčarov, ki je padel na 8. mesto.

Naš Bojan Tokić ostaja na 37. mestu na svetovni in na 15. mestu na evropski jakostni lestvici.

Največji preskok je uspel (kakopak) 15-letnemu mladeniču s Kitajske Fan Zhendongu, ki se je po slavju na mladinskem SP s 138. povzpel na 41. mesto, kar je zavidljiv rezultat, za njegovo starost pa praktično nemogoč. Seveda pa si bo mladi Fan v prihodnosti želel osvojiti sam svetovni vrh. Od mladih evropskih upov še naprej odlično kaže Patricku Franziski, kateremu je več kot očitno odlično uspel prehod iz mladinske v člansko kategorijo in trenutno zaseda 47. mesto.

Naš drugi najboljši namiznotenisač Saš Lasan ostaja na 158. mestu, Jan Žibrat pa je znova izgubil nekaj mest in je trenutno 251. igralec sveta.

Kralj svetovne lestvice ostaja Wang Liqin

Od uvedbe ITTF-ove svetovne jakostne lestvice mineva 40 let. Na začetku so bili zelo uspešni Evropejci, z Janom Ovejem Waldnerjem in Jörgenom Perssonom na čelu, zadnja leta pa premočno dominirajo Kitajci. Najuspešnejši igralec vseh časov v tem smislu je Wang Liqin, ki je na vrhu sveta preživel kar 54 mesecev. Če posplošimo in vzamemo, da ima mesec 30 dni, to pomeni, da je na vrhu svetovne namiznoteniške lestvice preživel 1620 dni. Rekorder v tenisu Roger Federer je na vrhu teniške lestvice ATP preživel 302 tedna oz. 2114 dni. Vsekakor zavidljiv dosežek za 3-kratnega svetovnega prvaka!

1. Wang Liqin – 54 mesecev
2. Wang Hao – 34
3. Jan-Ove Waldner – 28
4. Kong Linghui – 26
5. Vladimir Samsonov – 21
6. Ma Long – 20
7. Jean-Michel Saive – 17
8. Ma Lin – 17
9. Timo Boll – 10
10. Jörgen Persson – 9

Kitajci z mislimi že pri Riu

Čeprav so mnogi že pošteno naveličani kitajske prevlade, pa je potrebno na celotno stvar pogledati tudi iz drugega zornega kota. Zdi se, da ITTF veliko dela na tem, da bi preostali svet znova lahko ujel stik s Kitajci. Eden izmed ukrepov je bil tudi uvedba kvot na Olimpijskih igrah, kjer v posameznem delu svojo državo lahko zastopata zgolj dva predstavnika. Tako se je letos v Londonu zgodilo, da olimpijski prvak iz leta 2008 v Pekingu Ma Lin sploh ni mogel braniti naslova, saj je kitajski selektor Liu Guoliang mesto zaupal Zhang Jikeju in Wang Hau. Prav tako pa se za olimpijsko zlato ni mogel potegovati Ma Long, ki je bil na koncu leta 2011 in v začetku leta 2012 praktično nepremagljiv.

To darilo je najbolje izkoristil Dimitrij Ovčarov, ki je v Londonu osvojil bronasto medaljo, katera bi se v normalnih okoliščinah po vsej verjetnosti lesketala okrog vratu enega izmed Kitajcev.

Ravno uvedba kvot za Olimpijske igre je še kako podžgala Kitajce, ki so z mislimi že na naslednji Olimpijadi leta 2016 v Riu de Janeiru. Prav vsi najboljši namiznotenisači z daljnega vzhoda v svojih izjavah vseskozi poudarjajo, da se je bitka za Rio že začela, tako da tudi v času med Olimpijadama kaj drugega kot popolno kitajsko dominacijo težko pričakujemo. Mnogi privrženci Ma Longa se že sedaj bojijo, da njihov heroj sploh nikoli v karieri ne bo imel možnosti osvojiti posamične olimpijske kolajne, kar bi bilo – roko na srce – tragično.

Morda pa se letos na SP v Parizu ponovi zgodba izpred desetih let, ko se je v prekrasni dvorani Bercy naslova svetovnega prvaka senzacionalno veselil Werner Schlager, ki je v finalu ugnal korejskega lovca Joo Sae Hyuka. Kako so se stvari odvijale od tedaj naprej pa je vsem še kako dobro poznano.

Komentar k članku “Xu Xin nova številka 1 svetovnega namiznega tenisa”

 1. Master pravi:

  Po koncu neverjetnega obdobja Ma Longa na koncu 2011 in začetku 2012 ter z vzponom Xu Xina je bilo le še vprašanje časa, kdaj mu bo uspelo.

  Ja, glede na kitajsko kvoto na Olimpijskih igrah je zelo možno, da Ma Long ne bo izkusil olimpijskega debija, kar bi bilo resnici na ljubo zares tragično.
  , ampak tukaj se izraža krutost tega športa, zlasti na daljnem Vzhodu. Njihova množičnost in konkurenčnost je nekaj naravnost fascinantnega.

  Wang Liqin pa je naravnost kralj, 54 mesecev na svetovnem namiznoteniškem tronu, v športu kot je namizni tenis in v taki množičnosti in nepredstavljivi konkurenci njegovih rojakov je teh 1620 dni naravnost fenomenalnih. In če se je že povleklo vzporednico s Federerjevimi 302 tedni, bi rekel, da je uspeh Kitajca večji. Vladati toliko časa v najhitrejši igri na svetu je glede na dane okoliščine težje kot v belem športu, seveda pa je tudi Rogerjeva kraljevina nepopisna.

  Kdo ve, kdo bo naslednji Evropejec na vrhu svetovnega rankinga. Ovtcharov je veliki evropski up, ampak še zdaleč ni material za no.1, sploh pa ne v obdobju, v katerem igra.

  Nikoli več se ne bodo ponovili geniji tipa Waldner, garači tipa Saive, Rosskopf, Primorac in ostalih vrhunskih igračev. Upam, da Franziska zgura čim dlje, je ogromen potencial in kakor je zapisano, prehod iz mladincev v člane mu je uspel izjemno.

  Performance in dvoboji Schlagerja v pariškem Bercyju, 2003 so za anale. Kako je zvlekel 4 match žoge proti Liqinu, pa tekma proti Kongu in nato finale z Joo-jem. Noro! Kapo dol.

  P.S.: Fan Zhendong jih šteje krepko čez 15.