WT Katar: Xu Xin z zmago ob bok Wang Liqinu in Zoranu Primoracu

T.S., 24.02.2014
Vse novice, World Tour

V nedeljo se je v Katarju končal rekordni turnir serije World Tour. Čeprav sta zmago v konkurenci posameznikov zabeležila Kitajca, pa je največja svetovna namiznoteniška sila na Arabskem polotoku doživela kar nekaj presenetljivih porazov.

Drugi izmed šestih turnirjev Super Series v letošnji sezoni GAC Group 2014 ITTF World Tour, Qatar Open, je okronal Xu Xina pri moških in Hu Limei pri ženskah. 2. igralec sveta je v finalu s 4:1 premagal Chuang Chih-Yuana in prišel do svoje 9. zmage na World Tourjih v karieri in s tem izenačil dosežka Wang Liqina in Zorana Primoraca. 19-letna Hu Limei je v finalu po zaostanku z 1:2 v nizih na koncu uspela premagati prerojeno Avstrijko Liu Jia, ki je v letošnji sezoni že osvojila World Tour Madžarske in Europa Cup v Lozani.

To je bila še 20. izvedba turnirja v pregrešno dragi državi bogati z nafto, vsako leto pa je večji. Leta 1994 so v Katarju tekmovali samo moški – v hotelu Sheraton se jih je nabralo natanko 20 iz 4 držav, tokrat pa je nastopilo več kot 200 igralcev iz 35 držav. Letošnji turnir se lahko pohvali tudi z rekordno denarno nagrado v višini $500.000, prvič v 19-letni zgodovini obstoja turnirjev za serijo World Tour, pa je tekmovanje trajalo 6 dni, denarno nagrado v višini $1.500 pa so prejeli tudi poraženci v 1. krogu tekmovanja posameznikov. Še en dodaten razlog več, da je lahko našemu Bojanu Tokiću žal, da je odpovedal nastop na turnirju.

V konkurenci dvojic sta se zmage veselila Korejca Cho Eonrae in Seo Hyundeok, pri ženskah pa Lee Ho Ching in Ng Wing Nam iz Hongkonga. Pri mlajših članih je slavil odlični Francoz Tristan Flore, za lep uspeh Evrope pa je pri mlajših članicah poskrbela še Nemka Petrissa Solja.

Zaušnica Kitajcem prišla pravočasno

Presenetljivo slab izkupiček na tem turnirju so zabeležili Kitajci, ki so sicer pobrali oba laskava naslova, vendar pred tem v ekipnem smislu zagotovo razočarali vodstvo reprezentance. Pri moških je Šved Jens Lundqvist že v 1. krogu šokiral Zhou Yuja, v 3. krogu pa so se od turnirja poslovili še Ma LongYan An in Fan Zhendong. Prvi igralec sveta je zaradi poškodbe rame svoj dvoboj proti Chen Chieh-Anu predal, za Yan Ana je bil usoden Gao Ning, za 17-letno senzacijo pa Cho Eonrae. Pri ženskah je preboj med najboljše 4 uspel le končni zmagovalki Hu Limei, preostale 4 Kitajke (sicer mlade in neizkušene) pa so izpadle že prej.

Spodrsljaj v Katarju bo zagotovo na Kitajskem še kako odmeval in če se zgodovina ponavlja, bo trenutno daleč najmočnejša namiznoteniška nacija že kaj kmalu znova stvari postavila na svoje mesto. Nenazadnje nas letos maja čaka ekipno svetovno prvenstvo v Tokiu, ki je za vodjo reprezentanc Liu Guolianga najpomembnejše tekmovanje v koledarju namiznega tenisa in tam spodrsljaji zanj ne pridejo v poštev.

Fotografija: Last ITTF