Sanjski finale in kuvajtska krona v roke Zhang Jikeja

T.S., 18.02.2013
Vse novice, World Tour

V Kuvajtu se je danes zaključil izjemno dobro obiskan turnir serije World Tour. V zadnji tekmi turnirja sta se pomerila Zhang Jike in Ma Long, zmage pa se je veselil trenutni olimpijski in svetovni prvak. Pri dekletih najboljša Liu Shiwen.

Od epskega obračuna ni bilo nič

Potem ko je Zhang Jike preživel srhljivko v 1. krogu, kjer je s 4:3 – 12:10 v 7. nizu – premagal manj znanega Wong Chun Tinga in je danes zjutraj Ma Long v polfinalu odpihnil 1. igralca sveta Xu Xina, so vsi namiznoteniški zanesenjaki pričakovali novo epsko predstavo dveh najboljših igralcev zadnjih let.

Pred tem sta se v lanski sezoni igralca dvakrat pomerila v finalu World Tourjev, obakrat pa smo spremljali epski obračun. V Avstriji je s 4:3 slavil Ma, v Velenju pa z istim rezultatom Zhang. Po briljantni predstavi Ma Longa v polfinalu so mnogi pričakovali, da bo v finalu gladko padel še medli Zhang Jike, toda najtrofejnejši igralec zadnjih let se s tem ni strinjal. V prvem nizu je Jike povedel s 4:1, toda Ma je odgovoril odlično in 1. niz dobil z 11:6. Od tega trenutka naprej pa je Jike zaigral veliko bolje, Ma Long pa se je povsem izgubil. Do konca tekme je prevladoval Jike, ki je na koncu slavil s 4:1, tekma pa je bila nepričakovano zaspana in gledalci v dvorani so konec dvoboja pospremili v gledališkem vzdušju.

Moški posamezno:

finale
Zhang Jike – Ma Long 4:1 (-6, 8, 6, 8, 4)

polfinale
Ma Long – Xu Xin 4:0 (5, 8, 6, 2)
Zhang Jike – Wang Hao 4:1 (8, 7, -9, 10, 4)

Manjši udarec za Kitajke

Pri dekletih se je naslova veselila Liu Shiwen, ki pa se v finalu ni pomerila z rojakinjo. Singapurka Feng Tianwei je namreč v polfinalu s 4:3 premagala 1. igralko sveta Ding Ning in tako Kitajcem zadala edino manjšo rano na tem turnirju. V finalu je Liujeva stvari postavila na svoje mesto in se zmage na turnirju veselila z rezultatom 4:2.

Ženske posamezno:

finale
Liu Shiwen – Feng Tianwei 4:2 (-4, 11, 8, 2, -3, 8)

polfinale
Feng Tianwei – Ding Ning 4:3 (8, -5, -5, 10, 9, -8, 3)
Liu Shiwen – Zhu Yuling 4:0 (5, 3, 5, 8)

Prevladi ni videti konca

Kitajci, ki se intenzivno pripravljajo na prihajajoče Svetovno prvenstvo, so še enkrat demonstrirali svojo moč in povsem prevladovali v deželi na Arabskem polotoku. Pri moških je bilo polfinale povsem kitajsko, pri dekletih pa je žreb namenil, da so se v to fazo tekmovanja lahko prebile največ tri kitajske tekmovalke.

Tudi v dvojicah smo pri moških spremljali vsekitajski finale, kjer sta Xu Xin in Yan An premagala presenetljiv par Ma Long in Zhang Jike, pri dekletih pa sta se naslova veselili Ding Ning in Li Xiaoxia.

Karavana se seli v Katar

Počitka za najboljše igralke in igralce praktično ne bo, saj se celotna karavana že danes seli v Katar, kjer se v sredo začne nov turnir serije World Tour, ki bo prav tako dobro obiskan, na njem pa bo ob spremstvu svojega očeta Miroslava nastopil tudi Bojan Tokić, ki je v Kuvajtu izpadel že v 1. krogu.