Pred 59 leti Stockholm okronal Žarka Dolinarja, sedaj zadnja postaja na koledarju World Tourja

T.S., 28.11.2013
Vse novice, World Tour

Sezona turnirjev serije World Tour prihaja koncu. Na zadnjem srečanju najboljših igralcev in igralk v letošnji sezoni so znova prisotni tudi nekateri najboljši igralci sveta. Turnir ima posebno mesto tudi v slovenski zgodovini namiznega tenisa, saj je bil prvi zmagovalec naše gore list Žarko Dolinar.

Odprto prvenstvo Švedske, ki v zadnjih letih sodi med turnirje serije ITTF World Tour – Major Series, letos predstavlja zadnji tovrstni turnir. Igralci so z nastopi v kvalifikacijah začeli že včeraj, turnir pa se bo končal v nedeljo, 1. decembra, ko bo tudi znano katerim igralcem bo uspel preboj za ITTF World Tour Grand Finals, ki bo na začetku prihodnjega leta med 9. in 12. januarjem potekal v Dubaju, skupni denarni sklad pa bo kar 1 milijon ameriških zelencev. Na turnirju ima pravico nastopa 15 najboljših igralcev iz lestvice turnirjev World Tour, 4 najboljši igralci na Euro-Africa Circuitu in domači povabljenec, igra pa se v naslednjih kategorijah: moški in ženske posamezno in dvojice ter moški in ženske do 21 let posamezno.

Na prijavni listi letos v Stockholmu najdemo imena kot so Xu XinYan An in Fan Zhendong. Slovenskih predstavnikov ni, bodo pa Jan ŽibratManca Fajmut in Alex Galič aktivni prihodnji teden, ko bodo nastopili na Mednarodnem prvenstvu Finske.

Prva izvedba OP Švedske je bila na sporedu leta 1954, zmagovalec turnirja pa je bil pokojni Žarko Dolinar.

Žarko Dolinar (3.7.1920 - 9.3.2003)
Edinstveni svetovni prvak’
Plemeniti Žarko Dolinar.

Plemeniti Žarko Dolinar.

Eden izmed najuspešnejših jugoslovanskih namiznotenisačev Žarko Dolinar se je v hrvaški Koprivnici rodil slovenskemu očetu, ki je tja prebežal zaradi težkih ekonomskih razmer na domačih tleh.

Žarko je svoje izjemno rezultatsko udejstvovanje v namiznem tenisu začel pri ljubljanskem Korotanu, nato pa so sledili številni naslovi na hrvaških državnih prvenstvih, že pri 18-ih pa je bil jugoslovanski državni prvak. Na svetovnih prvenstvih je osvojil 8 kolajn (1 zlata, 4 srebrne in 3 bronaste), vrhunec je bil naslov svetovnega prvaka v konkurenci dvojic leta 1954 v Londonu v navezi z Vilimom Harangozom. Poleg številnih uspehov je Žarko slovel kot igralec, ki v trening dvorani prežive neverjetno malo časa, reševal pa ga je predvsem pogum.

Dolinar je bil prvi Hrvat, ki je osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu v Kairu leta 1939 (nasploh – v vseh športih) ter prvi Hrvat, ki je postal športni svetovni prvak. V svojem bogatem življenjepisu se lahko Žarko pohvali tudi na številnih drugih področjih.

Med drugo svetovno vojno je s svojim bratom Borisom rešil več kot 300 Židov in bil zato odlikovan, izjemno uspešen pa je bil tudi na akademskem področju. Po koncu športne kariere se je posvetil študiju in leta 1959 doktoriral na Veterinarski fakulteti v Zagrebu. Leta 1961 se je preselil v Švico, natančneje Basel in tam delal kot izredni profesor na Medicinski fakulteti in Stomatološki fakulteti. Bil je tudi predsednik znanstvenega komiteja pri ITTF-u.

Kot zanimivost: Žarko je bil in zaenkrat še ostaja edini športni svetovni prvak z doktoratom v biologiji.